Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Dette er leiesoldaten og massemorderen Breivik blir knyttet til

Han skal ha vært krigsforbryteren Ratko Mladic favoritt-eksekutører under Srebrenica-massakren.

SREBRENICA: Her ber muslimske troende foran over 600 kister før en massebegravelse ved Potocari minnekirkegård nær Srebrenica. Breiviks navngitte Balkan-kontakt, Milorad Pelemis, var sterkt delaktig i massakren i juli 1995. FOTO: Marko Drobnjakovic/AP
SREBRENICA: Her ber muslimske troende foran over 600 kister før en massebegravelse ved Potocari minnekirkegård nær Srebrenica. Breiviks navngitte Balkan-kontakt, Milorad Pelemis, var sterkt delaktig i massakren i juli 1995. FOTO: Marko Drobnjakovic/AP Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): I dag kom det fram gjennom det anerkjente bosniske nyhetsmagasinet Slobodna Bosna, at Milorad Pelemis kan være Anders Behring Breiviks omtalte Balkan-kontakt.

Om Pelemis er Breiviks kontakt, har den norske terroristen og massemorderen i så fall pleiet kontakt med en mann anklaget for krigsforbrytelser og massedrap på sivile.

Pelemis har en svært ruskete fortid, blant annet som leiesoldat i Zaire.

Mellom oppdrag og kriger skal han ha levd som familiefar i en Beograd-leilighet han fikk da han ble offiser i eliteenheten «Cobra». Men mest kjent er han som enhetsleder for 10. sabotasjeenhet i den bosnisk-serbiske hæren.

Massedrap Under massakren i Srebrenica i 1995 skal Pelemis og hans enhet ha vært med på nedslaktingen av 7779 våpenløse gutter og menn.

10. sabotasjeenhet var direkte underlagt den bosnisk-serbiske generalstaben som ble ledet av Ratko Mladic. Det kommer frem i studien «The Srebrenica Massacre July 11-16, 1995» skrevet av Chuck Sudetic.
Pelemis hadde da løytnants grad og i flere vitnemål ved Haag-domstolen framkommer det at Pelemis skal ha vært en svært kaldblodig og kynisk leder.

- Pelemis ville definitivt ha skutt en soldat som ikke fulgte ordre, det er en kommandants jobb å henrette enhver som tar seg friheten å begå ordrenekt, vitnet en tidligere soldat i Pelemis enhet. Det samme vitnet hevdet også at mellom 1000 og 1200 personer i Srebrenica skal ha blitt henrettet på Pelemis ordre.
Oppvokst i småby Under rettsaken mot Radovan Karadzic ble det i 2010 lagt frem over 1000 dokumenter som bevismateriale til underbygging av krigsforbrytertiltalen mot Karadzic. Dokumentene ble funnet i en razzia i Pelemis leilighet i desember 2009.
Pelemis er født og oppvokst i småbyen Sekovici som ligger i Bosnia-Hercegovina. Hans reelle alder er ikke kjent.

Både påtalemyndigheten og forsvarerne ble stilt spørsmål om den påståtte kontakten etter at dagens utspørring av Breivik var over.

- Politiet er orientert om navnet, og opplysningen, og så får vi se om, og eventuelt hva, det er grunnlag for å gjøre den nærmeste tida, sier aktor Svein Holden.

Han vil ikke kommentere om de har kjent til navnet tidligere.

- Vi hørte om det først nå i dag. Det er en del av problematikken, hva som faktisk har funnet sted, og hva som bare er fiksjon. Hva som ligger i den konkrete opplysningen, er for tidlig å si, sier forsvarer Vibeke Hein Bæra.

BREVIK-KONTAKT: Det blir i dag spekulert i om Milorad Pelemis kan være Breiviks kontakt i utlandet. Foto: BLIC
BREVIK-KONTAKT: Det blir i dag spekulert i om Milorad Pelemis kan være Breiviks kontakt i utlandet. Foto: BLIC Vis mer

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!