Dette er leiesoldaten og massemorderen Breivik blir knyttet til

Han skal ha vært krigsforbryteren Ratko Mladic favoritt-eksekutører under Srebrenica-massakren.

SREBRENICA: Her ber muslimske troende foran over 600 kister før en massebegravelse ved Potocari minnekirkegård nær Srebrenica. Breiviks navngitte Balkan-kontakt, Milorad Pelemis, var sterkt delaktig i massakren i juli 1995. FOTO: Marko Drobnjakovic/AP
SREBRENICA: Her ber muslimske troende foran over 600 kister før en massebegravelse ved Potocari minnekirkegård nær Srebrenica. Breiviks navngitte Balkan-kontakt, Milorad Pelemis, var sterkt delaktig i massakren i juli 1995. FOTO: Marko Drobnjakovic/AP Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): I dag kom det fram gjennom det anerkjente bosniske nyhetsmagasinet Slobodna Bosna, at Milorad Pelemis kan være Anders Behring Breiviks omtalte Balkan-kontakt.

Om Pelemis er Breiviks kontakt, har den norske terroristen og massemorderen i så fall pleiet kontakt med en mann anklaget for krigsforbrytelser og massedrap på sivile.

Pelemis har en svært ruskete fortid, blant annet som leiesoldat i Zaire.

Mellom oppdrag og kriger skal han ha levd som familiefar i en Beograd-leilighet han fikk da han ble offiser i eliteenheten «Cobra». Men mest kjent er han som enhetsleder for 10. sabotasjeenhet i den bosnisk-serbiske hæren.

Massedrap Under massakren i Srebrenica i 1995 skal Pelemis og hans enhet ha vært med på nedslaktingen av 7779 våpenløse gutter og menn.

10. sabotasjeenhet var direkte underlagt den bosnisk-serbiske generalstaben som ble ledet av Ratko Mladic. Det kommer frem i studien «The Srebrenica Massacre July 11-16, 1995» skrevet av Chuck Sudetic.
Pelemis hadde da løytnants grad og i flere vitnemål ved Haag-domstolen framkommer det at Pelemis skal ha vært en svært kaldblodig og kynisk leder.

- Pelemis ville definitivt ha skutt en soldat som ikke fulgte ordre, det er en kommandants jobb å henrette enhver som tar seg friheten å begå ordrenekt, vitnet en tidligere soldat i Pelemis enhet. Det samme vitnet hevdet også at mellom 1000 og 1200 personer i Srebrenica skal ha blitt henrettet på Pelemis ordre.
Oppvokst i småby Under rettsaken mot Radovan Karadzic ble det i 2010 lagt frem over 1000 dokumenter som bevismateriale til underbygging av krigsforbrytertiltalen mot Karadzic. Dokumentene ble funnet i en razzia i Pelemis leilighet i desember 2009.
Pelemis er født og oppvokst i småbyen Sekovici som ligger i Bosnia-Hercegovina. Hans reelle alder er ikke kjent.

Både påtalemyndigheten og forsvarerne ble stilt spørsmål om den påståtte kontakten etter at dagens utspørring av Breivik var over.

- Politiet er orientert om navnet, og opplysningen, og så får vi se om, og eventuelt hva, det er grunnlag for å gjøre den nærmeste tida, sier aktor Svein Holden.

Han vil ikke kommentere om de har kjent til navnet tidligere.

- Vi hørte om det først nå i dag. Det er en del av problematikken, hva som faktisk har funnet sted, og hva som bare er fiksjon. Hva som ligger i den konkrete opplysningen, er for tidlig å si, sier forsvarer Vibeke Hein Bæra.

BREVIK-KONTAKT: Det blir i dag spekulert i om Milorad Pelemis kan være Breiviks kontakt i utlandet. Foto: BLIC
BREVIK-KONTAKT: Det blir i dag spekulert i om Milorad Pelemis kan være Breiviks kontakt i utlandet. Foto: BLIC Vis mer

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer