Dette er leiesoldaten og massemorderen Breivik blir knyttet til

Han skal ha vært krigsforbryteren Ratko Mladic favoritt-eksekutører under Srebrenica-massakren.

SREBRENICA: Her ber muslimske troende foran over 600 kister før en massebegravelse ved Potocari minnekirkegård nær Srebrenica. Breiviks navngitte Balkan-kontakt, Milorad Pelemis, var sterkt delaktig i massakren i juli 1995. FOTO: Marko Drobnjakovic/AP
SREBRENICA: Her ber muslimske troende foran over 600 kister før en massebegravelse ved Potocari minnekirkegård nær Srebrenica. Breiviks navngitte Balkan-kontakt, Milorad Pelemis, var sterkt delaktig i massakren i juli 1995. FOTO: Marko Drobnjakovic/AP Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): I dag kom det fram gjennom det anerkjente bosniske nyhetsmagasinet Slobodna Bosna, at Milorad Pelemis kan være Anders Behring Breiviks omtalte Balkan-kontakt.

Om Pelemis er Breiviks kontakt, har den norske terroristen og massemorderen i så fall pleiet kontakt med en mann anklaget for krigsforbrytelser og massedrap på sivile.

Pelemis har en svært ruskete fortid, blant annet som leiesoldat i Zaire.

Mellom oppdrag og kriger skal han ha levd som familiefar i en Beograd-leilighet han fikk da han ble offiser i eliteenheten «Cobra». Men mest kjent er han som enhetsleder for 10. sabotasjeenhet i den bosnisk-serbiske hæren.

Massedrap Under massakren i Srebrenica i 1995 skal Pelemis og hans enhet ha vært med på nedslaktingen av 7779 våpenløse gutter og menn.

10. sabotasjeenhet var direkte underlagt den bosnisk-serbiske generalstaben som ble ledet av Ratko Mladic. Det kommer frem i studien «The Srebrenica Massacre July 11-16, 1995» skrevet av Chuck Sudetic. Pelemis hadde da løytnants grad og i flere vitnemål ved Haag-domstolen framkommer det at Pelemis skal ha vært en svært kaldblodig og kynisk leder.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer