"Dette er like spennende som å være statsminister»

For første gang fikk Kjell Magne Bondevik i går vist seg fram som FNs spesialutsending på Afrikas Horn.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Nairobi (Dagbladet): I dag følger Dagbladet Bondevik inn i et av de mange områdene i Kenya hvor hungersnøden truer. Elleve millioner mennesker står i fare for å miste livet i de fem landene på Afrikas Horn hvis ikke regnet kommer og nødhjelpen når fram. Når besøket er over, skal Norges tidligere statsministers rapportere til FNs generalsekretær Kofi Annan om forslag til tiltak.

Endelig gir Bondevik konkret innhold til frasen han har omgitt seg med de siste åra: «Kampen for de fattige og forfulgte.»

Ser, spør og lærer

-  Dette føles så meningsfullt fordi det er det jeg brenner mest for. Derfor var det godt å få en slik oppgave og nå være ordentlig i gang, sier han.

Hele dagen har han sittet i møter med FN-organisasjoner, giverland og organisasjoner for å skaffe seg en best mulig oversikt over sultkatastrofens omfang, årsaker og tiltak. I motsetning til da han var statsminister, kan han nå borre i detaljene og konsentrere seg om ett felt.

Hver sin oppgave

-  Nå er det mange spørsmål jeg kan la ligge. Og de miljøene jeg for tida treffer, er mer uformelle. Jeg kan være mer direkte og spontan enn før.

-  Er det like bra som å være statsminister?

 HEKTISKE DAGER: Kjell Magne Bondevik er ute på sin første reise som spesialutsending for FNs generalsekretær. I går kom han til Kenya, og her er han på vei inn til ett av sine mange møter på hotell Norfolk i Nairobi. Foto: Sveinung Ystad/Dagbladet
HEKTISKE DAGER: Kjell Magne Bondevik er ute på sin første reise som spesialutsending for FNs generalsekretær. I går kom han til Kenya, og her er han på vei inn til ett av sine mange møter på hotell Norfolk i Nairobi. Foto: Sveinung Ystad/Dagbladet Vis mer

-  Ja, jeg tror den fasen jeg har begynt på nå vil være like spennende som å være statsminister, sier Bondevik.

Han tror ikke en «ordinær direktørjobb» i det private eller forvaltningen ville vært meningsfullt nok for ham. Derfor opprettet han Oslosenteret for fred og menneskerettigheter. Jobben som spesialutsending for Kofi Annan kom uavhengig av det, men Bondevik innrømmer at det kom som bestilt.

-  Det gir kjøtt på beinet til senterets arbeid. Jeg er virkelig glad for at alt la seg til rette slik.

-  Det anbefales alle eksstatsministrer?

-  Hver må finne sin plass.

-  Hva sier din kone, Bjørg, når du fortsatt farter rundt på denne måten?

-  Hun har hatt meg så mye hjemme i det siste at hun nå var fornøyd med at jeg dro ut.

Bondeviks Afrika

Bondevik har et nært forhold til verdensdelen som har så vanskelig for å produsere positive nyheter.

-  Mitt første møte med Afrika var hjemme. Foreldrene mine var engasjert i misjonen, og vi så lysbilder og film herfra. I 1970 reiste jeg for første gang hit som KrFu-leder. Siden har jeg vært her mange ganger som politiker, sier han.

Sist gang var han her i Kenya på offisielt besøk i 2004. Da takle landet tørken bedre enn nå.

-  Jeg håper å kunne stimulere til en best mulig koordinering mellom FN-organisasjonene, frivillige organisasjoner og myndighetene for å få til en så effektiv hjelp som mulig. Samtidig må vi arbeide for å finne langsiktige løsninger, sier Bondevik.