«Dette er livet vi er blitt vant til. Raketter, kuler, døde barn i gatene»

Et desperat rop om hjelp fra den syriske byen Homs.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): - Er vi dyr som dør her? Skal vi leve slik resten av livet vårt?

Videoen over er sendt ut av sivilpersonen Danny Abduldayem i den syriske byen Homs, som er blitt rammet hardt av Assad-regimets nådeløse angrep på eget folk.

Dagbladet har klippet vekk de sterkeste scenene. Originalvideoen viser døde barn, blant annet en to år gammel gutt som ble et av ofrene for granatangrepene mot byen. Gutten og søsteren ble drept da huset deres ble bombet.

- Hvor er helvetes FN?
- Er det dette FN venter på? Venter de på at det ikke er noen barn igjen? Venter de til de har drept alle barna og alle kvinnene, spør Abdulayem i videoklippet fra et feltsykehus i byen.

I et annet klipp viser bloggeren og aktivisten fram bydelen Baba Amr, mens eksplosjonene gjentatte ganger rammer sivilbygningene rundt ham.

- Dette har pågått i hele dag fra klokka fem i morges. Klokka er åtte nå og det vil vare til sju i kveld. Dette er det livet vi er blitt vant til. Raketter, kuler som dreper, døde barn i gatene, kroppsdeler. Hvorfor hjelper ikke verden oss? Hvor er menneskeligheten i verden? Hvor er helvetes FN? Hvorfor er det ingen som gjør noe med dette?

Frykter panseroffensiv
Opprøret i Syria startet i fjor vinter. Det har pågått i snart ett år, men regimet til Bashar al-Assad svarer med stadig flere drap. I det siste har angrepene blitt kraftigere og kraftigere, og særlig byen Homs har det gått ut over.

Mens Assad-regimet bombarderer byen med granatangrep, frykter innbyggerne nå en panseroffensiv, melder nyhetsbyrået Reuters.

Hele denne uka har granatene haglet over Homs. Som videoen viser er det stort sett bolignabolag som blir rammet.

Verdenssamfunnet har lagt sterkt press
på Bashar al-Assad, men enn så lenge har despoten støtte fra Russland og Kina i FNs sikkerhetsråd. Det betyr at fredsplanen til Den arabiske liga ikke får godkjennelse fra den kanten. Fredsplanen krever at Assad går av og at folkemordet stanser.

Ingen vil gripe inn
Så lenge Russland og Kina legger ned veto i Sikkerhetsrådet, kan Assad føle at han har deres velsignelse til å fortsette nedslaktingen av eget folk, påpeker observatører. Bloggeren Abdulayem bønnfaller FN om å gripe inn millitært, slik det ble gjort i Libya i fjor.

- Vi vil ikke ha observatører. Vi vil at FN skal gripe inn millitært. Dette er sivile som blir drept. Assad-regimet dreper barn. Og hva skal FN gjøre med dette? Ingenting?

Hverken Den arabiske liga eller vestlige land ønsker imidlertid en millitær intervensjon i Syria.

- Alle mener at en slik intervensjon vil bli veldig, veldig vanskelig. Så de fleste mener politisk press er veien å gå her, sa forsvarsminister Espen Barth Eide til Dagbladet etter at FNs sikkerhetsråd la ned veto mot fredsplanen.

Sterk fordømmelse FNs generalsekretær Ban Ki-moon tok i bruk uvanlig sterke ord for å fordømme den «redselsfulle brutaliteten» som regimet bruker for å knuse opprøret, og Tyrkias EU-ambassadør advarte mot at landet glir inn i en borgerkrig som kan antenne hele regionen, skriver NTB. Etter å ha utelukket militær intervensjon står vestlige og arabiske land opprådd. De fordømmer Assad, men strever etter måter å overbevise ham om at han må gå av. Tyrkias utenriksminister, som har reist til Washington, foreslår en internasjonal Syria-konferanse. Syrias allierte, Russland, insisterte på sin side på at ingen har rett til å blande seg inn i Syrias interne saker. Aktivistene i Homs sier at den store opphopingen av stridsvogner og pansrede kjøretøyer de siste dagene tyder på at en offensiv mot de folkerike sunnimuslimske bydelene er under forberedelse.