- FOR LUKSURIØST: Nokas-raner Erling Havnå sitter nå i Åna fengsel. Foto: Tommy Ellingsen
- FOR LUKSURIØST: Nokas-raner Erling Havnå sitter nå i Åna fengsel. Foto: Tommy EllingsenVis mer

- Dette er luksuriøst, jeg burde sitte i et fuktig hull

Nokas-raner Erling Havnå kommenterte flatskjermceller under Storbergets besøk i Åna fengsel.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

|||ÅNA FENGSEL (Dagbladet):
- Dette er helt klart luksuriøst, jeg fortjener ikke å sone under slike forhold, jeg burde sitte i et fuktig hull, sier Nokas-raner Erling Havnå til Dagbladet inne på cella i Åna fengsel.

Havnå fikk besøk av justisminister Knut Storberget inne på cella, da Storberget skulle vise fram de nye enmannscellene som offisielt ble åpnet på Åna fengsel i dag.

Flatskjerm på cella Cellene har med flatskjerm, støyisolering, eget toalett og flislagt bad og erstatter de utskjelte firemanncellene i fengselet.

Politikere, fagforeninger og sivilombudsmannen har ment flermannscellene har ugjort en fare for vold, overgrep, utbredelse av narkobruk, foruten planlegging av kriminalitet.

- Forbryterskole Assisterende fengselsleder Leif Magne Viste sier til Jærbladet at flermannscellene fungerte som en forbryterskole for unge lobrytere som var innsatt med eldre og mer erfarne fanger

Flere av de innsatte som Dagbladet snakket med under Storbergets befaring i dag, ga uttrykk for at at de mente standarden på de nye cellene er svært god.

FORSVARER: Statsråd Knut Storberget forsvarer de nye cellene og mener de gir bedre rehabilitering og lavere tilbakefall. Foto: Tommy Ellingsen
FORSVARER: Statsråd Knut Storberget forsvarer de nye cellene og mener de gir bedre rehabilitering og lavere tilbakefall. Foto: Tommy Ellingsen Vis mer

Samtidig understrekte alle at straffen var frihetsbereøvelse og fengsel og at det samtidig var viktig med gode soningsforhold.

Storberget forsvarer Storberget understreker at han mener satsingen er rett, fordi det vil føre til mindre tilbakefall blant de dømte.

- Jeg mener at dette ikke er for fint. Vi har alt å tjene på å bedre fengslenes fysiske fasiliteter. Denne regjeringen har investert milliarder i fysisk opprusting av fengslene. Dette bidrar til langt bedre rehabilitering og at tilbakefallet til kriminalitet blir redusert, sier Knut Storberget til Dagbladet.

Han sier at Frps gjentatte forsøk på å dra i gang en «flatskjermdebatt» om norske fengsler er latterlig.

- Til Frps Per Sandberg kan jeg komme med en opplysning. Tjukkskjerm er dyrere enn flatskjerm, sier Storberget.

Holder løfte Ved å åpne de nye cellene holder Storberget et flere år gamle valgkampløfte.

ENMANNS-CELLE: Slik ser de nye cellene gjennom døra på Åna fengsel. Foto: Trond Isaksen/Statsbygg
ENMANNS-CELLE: Slik ser de nye cellene gjennom døra på Åna fengsel. Foto: Trond Isaksen/Statsbygg Vis mer

«Om jeg kommer til makta, skal firemannsrommene ved Åna fengsel bort,» sa justispolitikeren Storberget i opposisjon, mens Odd Einar Dørum var justisminister.

I 2005 kom Storberget til makta. Etter fem år som justisminister kan han i dag klippe snor, for endelig å ha fullført løftet.

Firemanns-cellene var en etterlevning fra den tida hvor Åna het Opstad tvangsarbeidshus, etablert i 1915, for å få skikk på drukkenbolter og tiggere. I 1970 ble tvangsarbeidshuset til fengsel, og åttemanns-cellene erstattet med firemanns-celler. I dag erstattes de med ettroms-celler - med eget dusj og toalett.

FORHATT: I dag oppfyller justisminister Knut Storberget (Ap) valgløftet om å fjerne firemann-cellene på Åna fengsel. Foto: Trond Isaksen/Statsbygg
FORHATT: I dag oppfyller justisminister Knut Storberget (Ap) valgløftet om å fjerne firemann-cellene på Åna fengsel. Foto: Trond Isaksen/Statsbygg Vis mer
DØMT FOR NOKASRANET: Erling Havnå er dømt for Nokasranet i Stavanger. Her sammen med David Aleksander Toska t.h. under rettssakens første dag. Foto:  Hans A. Vedlog/Dagbladet
DØMT FOR NOKASRANET: Erling Havnå er dømt for Nokasranet i Stavanger. Her sammen med David Aleksander Toska t.h. under rettssakens første dag. Foto: Hans A. Vedlog/Dagbladet Vis mer