Dette er lyden av en atombombe

Unikt opptak med original lyd gjør at du kan høre hvordan bomba egentlig høres ut.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): 17. mars 1953, klokka 05.20 grytidlig om morgenen eksploderte atombomba «Annie» i Nevada-ørkenen. Det var ingenting spesielt med selve spregningen, «Annie» var bare en av mange prøvespregninger, åtte år siden det første atomvåpenet kalt «Trinity», gikk i lufta.

Det som gjorde «Annie»-spregningen spesiell, og som vi i dag kan få glede av, er at journalister og fotografer var invitert, som et ledd i å dempe atomfrykten i den amerikanske befolkningen.

På trygge 11 km avstand ble spregningen filmet av sivile reportere, og de fikk se «Annie» lyse opp den mørke morgenhimmelen over ørkenen.

Original lyd Selve bildene fra spregningen er ikke spesielt gode, men det som gjør opptaket øverst i denne saken helt spesielt er lyden.

Hvordan høres egentlig en atombombe ut? Hvordan er det å stå på 11 km avstand og se og høre at den enorme kraften blir utløst i løpet av brøkdelen av et sekund?

Vanligvis er opptak av prøvespregninger enten dubbet eller lyden synkronisert i etterkant, det vil si at lyden kommer samtidig som bomba sprenges, skriver Alex Wellerstein, historiker ved American Institute of Physics og aktiv blogger om atomvåpen.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer