Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Donald Trump og Twitter

Dette er mannen bak president Trumps offisielle Twitter-konto

Har tidligere delt nyheter fra kontroversielle InfoWars og spredd utro-rykter om Ted Cruz. 

STYRER: Dan Scavino er Donald Trumps sosiale medier-sjef. Han styrer blant annet den nyopprettede @POTUS-kontoen. Foto: Brian Snyder / Reuters 
STYRER: Dan Scavino er Donald Trumps sosiale medier-sjef. Han styrer blant annet den nyopprettede @POTUS-kontoen. Foto: Brian Snyder / Reuters  Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Med presidentinnsettelsen fredag førte også et skifte i administrasjonen av @POTUS-kontoen på Twitter.

Barack Obama la til nummeret 44 bak sin POTUS (President of the Unitied States)-konto, mens Donald Trump fikk tilgang på @POTUS-navnet.

«45. president i USA @realDonaldTrump. Jobber på vegne av det amerikanske folket for å gjøre landet vårt stort igjen. Tweets av @DanScavino. Tweets av @DanScavino. Tweets av #POTUS blir signert -DJT», står det i beskrivelsen av Twitter-kontoen.

Dan Scavino styrer dermed det som per nå er verdens 110. største Twitter-konto.

Kontoen har i skrivende stund 14,2 millioner følgere, og i løpet av den siste uka er det Twitter-kontoen som har vokst mest i hele verden.

Møtte Trump som caddie

Scavino, som nå er i starten av 40-årene, hadde sitt første møte med Donald Trump som tenåring.

Ifølge CNN jobbet han som vaskehjelp ved Briar Hall Country Club i New York, en privat golfklubb som ble kjøpt opp av Trump i 1996, og som nå bærer navnet Trump National Golf Club Westchester.

I 1990 ble Scavino plukket ut som caddie for Trumps selskap. Rundt et tiår seinere, etter at den nåværende presidenten hadde kjøpt golfklubben, ble Scavino ansatt som daglig leder.

For snart et år siden utnevnte Donald Trump Dan Scavino som sjef for presidentkandidatens sosiale medier-avdeling.

- Kanskje jeg kommer til å styre POTUS-kontoen

I juli i fjor sa Scavino i et intervju med CNN at han kjente godt til Donald Trumps budskap, etter å ha vært rundt ham 18 timer i døgnet under valgkampen.

TRUMP: - Det er skammelig at informasjonen ble sluppet. Jeg så og leste informasjonen, det er alt falske nyheter, sa Donald Trump da han holdt pressekonferanse etter at nyheten om at Russland skal ha kompromitterende personlig informasjon om USAs kommende president Donald Trump ble lekket. Video: CNN Vis mer

- Jeg tar det personlig noen ganger. Det er mye dritt som blir sagt om ham som han ikke fortjener. Det fyrer meg. Det gjør meg forbanna, det gjør det virkelig, fordi jeg bryr meg om mannen og jeg bryr meg om familien hans, sa Scavino om de negative tilbakemeldingene Trump har fått.

På spørsmål om hva som kom til å skje dersom Trump gikk seirende ut av valget, ga han følgende svar:

- Jeg har alltid sagt at jeg har lyst til å være Det hvite hus-fotograf. Jeg tror det ville vært en veldig kul jobb for meg å gjøre. Eller kanskje jeg kommer til å styre POTUS-kontoen på Twitter.

Det siste fikk han rett i.

Mener Scavino har delt falske nyheter

Siden innsettelsen på fredag har han publisert seks meldinger på presidentkontoen.

Hittil har meldingene stort sett vært ydmyke og uttrykket takknemlighet. De mest kontroversielle utspillene har foreløpig kommet ut via Donald Trumps personlige Twitter-konto, @realDonaldTrump.

The independent skriver imidlertid at Dan Scavino selv skal ha promotert falske nyheter og konspirasjonsteorier i sosiale medier.

Samtidig har Trump-administrasjonen under valgkampen, etter presidentvalgseieren og etter innsettelsen, ofte beskyldt amerikanske medier for å spre falske nyheter, med et mål om å sverte den nye presidenten.

I siste halvdel av 2015 skal Scavino ha delt en video som han mente at viste syriske flyktninger som kjempet for IS i Tyskland.

Ifølge menneskerettighetsgruppa Syrian Observatiory for Human Rights, lød Twitter-meldinga, som seinere ble slettet, slik:

«SYRIAN REFUGEES RALLY FOR ISIS IN STREETS OF GERMANY.#Trump2016#TrumpIsRight».

Videoen ble aldri verifisert, men bilder som stemte overens med innholdet i videoen, ble knyttet opp mot en protest gjennomført av salafister, en ortodoks bevegelse innenfor sunni-islam, mot en høyreekstrem gruppe i 2012.

Historiker Liam Hogan, ansatt ved University of Limerick i Irland, var blant personene som advarte mot spredning av bildene.

InfoWars

The Independent trekker også fram at Scavino flere ganger har delt innhold fra nettsider som publiserer konspirasjonsteorier. InfoWars er en av dem.

Grunnlegger av InfoWars, Alex Jones, er en kjent Trump-støttespiller, som blant annet truet med å saksøke Facebook da Mark Zuckerberg kunngjorde at de skulle gå til krig mot falske nyheter.

Jones regnes som en konspirasjonsteoretiker blant mange på venstresida, og har blant annet uttalt at han mener at 9/11 var en innsidejobb gjennomført av amerikanske myndigheter.

Ifølge nettsida Media Matters har han også hevdet at amerikanske myndigheter var involvert i Oklahoma City-bombingen i 1995, skytingen i byen Aurora og massakren på Sandy Hook barneskole.

Stort kontrovers

Dan Scavino utløste også massive reaksjoner da han den 2. juli i fjor publiserte et bilde av Hillary Clinton på Donald Trumps Twitter-konto.

Bildet viste ansiktet til Clinton i forgrunnen av en haug med sedler. I en sekskantet stjerne sto det skrevet «Den mest korrupte kandidaten noen sinne!».

Mange dro referanser til davidstjernen, som jødene under andre verdenskrig ble pålagt å bære.

Ifølge CNN ble Twitter-bildet fjernet etter kort tid, selv om administrasjonen mente det skulle symbolisere en sheriffstjerne.

- Grafikken brukt på sosiale medier denne helga ble ikke laget av kampanjen, ei heller var den hentet fra en anti-semittisk side. Den ble hentet fra en anti-Hillary-Twitter-bruker hvor det ligger utallige mange bilder. Som sjef for sosiale medier for valgkampen ville jeg aldri støte noen, og jeg velger derfor å gjerne bildet, opplyste Scavino i en uttalelse.

Like etter ble det samme bildet delt på nytt, men stjerna var byttet ut med en sirkel.

Under valgkampen i mars delte Dan Scavino videre en video hvor det ble hevdet at Ted Cruz hadde en affære med CNN-kommentator Amanda Carpenter.

Ifølge The Independent har Carpenter selv beskrevet ryktene som en konspirasjonsteori, mens Cruz avviste ryktene og kalte det for løgn og fanteri.

Også Media Matters har tatt for seg en rekke av Scavinos mest kontroversielle Twitter-meldinger og skriver at han har flere ganger delt nyhetsartikler fra både Conservative Tribune, Western Journalism, The Angry Patriot og Gateway Pundit - sider som tidligere har blitt bevist å dele falske nyheter, ifølge Media Matters.

- Trump har aldri gått til angrep på noen

CNN skriver at Trump selv har innrømmet at det er retweets som skaper de største problemene for ham:

«Når det gjelder retweets fra kontoer som har historie med å støtte høyreekstreme, sier Scavino at Trump har blitt fortalt om problemet, men forsvarte praksisen med å insistere på at Trump ikke har tid til å sjekke slike ting før han trykker på 'send'-knappen».

- Trump har aldri gått til angrep på noen i form av at han aldri har vært den som har startet det. Det var alltid den andre kampanjen som sendte stikk mot Donald Trump. Hvis du skal angripe Donald Trump, har du i løpet av de siste ti månedene kunnet erfare at du må være forberedt, sa Scavino til CNN i april.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling