Dette er mannen Per-Kristian Foss peker på som ny finansminister

- Han er godt beredt til å ta over jobben.

HET KANDIDAT: Tidligere finansminister Per-Kristian Foss (t.v.) mener Høyres finanspolitiske talsmann Jan Tore Sanner er godt beredt til finansministerposten i en eventuell borgerlig regjering.  Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet.
HET KANDIDAT: Tidligere finansminister Per-Kristian Foss (t.v.) mener Høyres finanspolitiske talsmann Jan Tore Sanner er godt beredt til finansministerposten i en eventuell borgerlig regjering. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet.Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Dersom de borgerlige går seirende ut av valget 9. september, får Erna Solberg oppgaven med å danne regjering. Flere eksperter har påpekt at Siv Jensen kan være en høyaktuell kandidat til finansministerposten.

Men dersom Høyre skulle få finansministeren kunne Solberg også tatt samme grep som Jens Stoltenberg gjorde med Sigbjørn Johnsen, og ansatt en gammel ringrev i jobben.

Men skal vi tro tidligere finansminister Per-Kristian Foss, er han ikke aktuell for jobben. I stedet peker Foss på en annen Høyre-mann som het kandidat til regjeringens nest gjeveste posisjon.

- Der må Jan Tore Sanner stå lang foran meg, sier Foss når han gjester Dagbladets valgstudio i dag.

- Lang erfaring Foss var finansminister i Bondevik II-regjeringen i perioden 2001 til 2005, mens Jan Tore Sanner er finanspolitisk talsmann i Høyre. Foss mener partikollegaen er godt kvalifisert til jobben.

- Han har drevet med finanspolitikk i Høyre i 12 år, og ledet finansforhandlingenemed Frp i min regjeringstid. De var meget vanskelige. Han har lang erfaring både med å drive forhandlinger og å drive økonomisk politikk. Så han er godt beredt til jobben, sier Foss.

Utelukker ikke ministerpost Foss avviser likevel ikke at han kan være aktuell til en ministerpost i en eventuell borgerlig regjering.

- Jeg er åpen for gode tilbud, men jeg står ikke i første rekke. Erna skal ikke minst være med på å fornye mannskapet. Hun har en rekke yngre, dyktige statsrådkandidater, sier han.

- Og hvis Erna Solberg tilbyr deg en ministerpost så svarer du?

- Da svarer jeg Erna, sier Foss.

- Frp står aleine Solberg har en rekke ganger vært tydelig på at hun vil la alle de fire borgerlige partiene få innflytelse dersom hun skal danne regjering. Frp har på sin side gjort det klart at det er uaktuelt å støtte en regjering de selv ikke er en del av.

Foss innrømmer at nettopp den økonomiske politikken blir det vanskeligste å enes om for de to partiene.

- Den viktigste uenigheten mellom Høyre og Frp er handlingsregelen. Da er det viktig å minne om én ting, og det er at på Stortinget er bare Frp imot den. Og det er flertallet på Stortinget som bestemmer, selv om det er flertallsregjering, sier Foss.

- Frp må noen ganger minnes på at de står litt aleine, og at en regjering må regjere i pakt med Stortinget.

- Fornuften vil seire Erna Solberg garanterte denne uka at en borgerlig ny regjering vil følge handlingsregelen.

Men i dag var Siv Jensen ute i blant annet Adresseavisen og sa at Solberg ikke allerede nå kan kreve at den skal følges i en eventuell borgerlig regjering.

- Erna Solberg er ikke i posisjon nå til å bestemme hvordan en regjeringsplattform skal se ut etter valget. Klarer vi å vinne valget, skal vi sette oss ned og forhandle. Jeg mener at alt er åpent for forhandlinger inntil vi er ferdig med valget, sier Siv Jensen til Adresseavisen.

Per-Kristian Foss er likevel overbevist om at Høyre kommer til å få gjennomslag for handlingsregelen.

- Fornuften kommer til å seire. Partier som utfordrer velgerne med økt rente, kommer ikke til å leve lenge, sier han.

Foss viser til at gjentatte brudd på handlingsregelen vil blåse opp økonomien sterkt og skape inflasjonspress.

 

- Det presset er det bare Norges bank som kan møte med ett virkemiddel, og det er regulering av renta. Opp med renta betyr økt rente for folk flest, sier han.