Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Frode Berg

Dette er mannen som er siktet for å spionere på Russland

Frode Berg (62) jobbet som grenseinspektør i 24 år.

ARRESTERT: Tidligere grenseinspektør Frode Berg er siktet for spionasje i Moskva. Foto: Martin Gramnæs / Sør-Varanger Avis
ARRESTERT: Tidligere grenseinspektør Frode Berg er siktet for spionasje i Moskva. Foto: Martin Gramnæs / Sør-Varanger Avis Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Tirsdag ble det kjent at tidligere grenseinspektøren Frode Berg er siktet for spionasje i Russland.

5. desember ble Berg pågrepet av russiske myndigheter i Moskva. Ifølge russiske medier, blant annet nyhetsbyrået Rosbalt, var det sikkerhetspolitiet FSB som pågrep nordmannen. De skriver at nordmannen ble arrestert mens han fikk overlevert hemmelige dokumenter fra russeren Aleksej Shitnjuk. Dokumentene skal dreie seg om den russiske marinen.

Advokaten som representerer familien til Berg, Brynjulf Risnes, bekrefter siktelsen overfor Dagbladet.

Lang myndighetstjeneste

62 år gamle Frode Berg er opprinnelig fra Trondheim og flyttet til Sør-Varanger i 1975. I 2014 sa Berg i et intervju med avisa Finnmarken at han etter planen bare skulle være soldat ved Garnisonen i Sør-Varanger i ett år, men etter en uke fant han sin framtidige kone. Siden har han bodd i finnmarkskommunen.

I 24 år jobbet nordmannen som grenseinspektør ved Norges Grensekommissariat for den norsk-russiske grensa, før han i 2014 gikk av med pensjon.

Grensekommissær Roger Jakobsen sier til Dagbladet at også etter at Berg gikk av med pensjon, var han tilknyttet kommissariatet. På timebasis jobbet Berg med på et prosjekt som ble avsluttet i sommeren 2016. Ifølge avisa Finnmarken var han involvert i prosjektet om å gå opp riksgrensa på nytt.

Jakobsen sier at han er i sjokk over nyheten om at Berg er siktet for å spionere på Russland.

- Dette var veldig uventet og overrasket. Det kom som lyn fra klar himmel, sier han.

Ukrainske flyktninger

Ifølge russiske medier skal Berg ha hjulpet flyktninger fra Ukraina over grensa mellom Russland og Norge. Avisa Finnmarken skrev i 2014 at Berg ble hentet inn som russlandsekspert i Finnmark Røde Kors etter at han gikk av med pensjon, der han jobber som rådgiver for organisasjonens samarbeidsprosjekter i Nordvest-Russland. Berg skal også ha hjulpet til med å samle inn varme klær og sko til de ukrainske flyktningene.

Dagbladet har vært i kontakt med hjelpeorganisasjonen som ikke ønsker å kommentere saken.

Iver B. Neumann, seniorforsker ved Norsk Utenrikspolitisk Institutt og ekspert på Russland, tror det at Berg skal ha hjulpet flyktninger over grensa, er relevant for arrestasjonen.

Grensekommissær Jakobsen, som ble ansatt samme år som Berg sluttet, ønsker ikke å spekulere i hva som kan være årsaken til at Berg er siktet, men sier følgende om Bergs forhold til Ukraina:

GRENSEKOMMISSÆR: Roger Jakobsen. Foto: Anna Hødal Bonnegolt / Forsvaret
GRENSEKOMMISSÆR: Roger Jakobsen. Foto: Anna Hødal Bonnegolt / Forsvaret Vis mer

- Vi har ingen indikasjoner på at han engasjerte seg i ukrainske flyktninger mens han var ansatt her, sier Jakobsen.

- Åpen og omgjengelig

I flere år har Berg vært sterkt engasjert i norsk-russisk samarbeid, blant annet som styremedlem i kunstprosjektet Pikene på brua.

Ifølge Dagbladets kilder oppfattes Frode Berg som en åpen og omgjengelig person. Etter det Dagbladet erfarer, snakker ikke Berg russisk.

En bekjent av Berg sier at han var i Russland på ferie da han ble arrestert i Moskva.

Mannen, som kjenner Berg godt og som ønsker å være anonym, mener at det ikke er noe grunnlag for en slik mistanke og omtaler saken som trist.

Mannen sier at Berg er ekspert på norsk-russiske grenseforhold, noe som også grensekommissær Jakobsen bekrefter, og at han for tiden skriver bok om Armenia.

Etter det Dagbladet erfarer, jobbet Berg med et bokprosjekt om Armenia og Fridtjof Nansens hjelp til Armenia etter første verdenskrig.

- Han har flere ganger vært UDs representant i Moskva. Det er ingenting som tilsier at han skulle bli arrestert for spionasje.

- Forelsket i Armenia

I et intervju med avisa Finnmarken i 2014 snakker Berg om hva han skal gjøre som pensjonist. De skriver at Berg «får bedre tid til å dyrke sin store lidenskap: Grenser. Og da spesielt uavklarte grenser i Sør-Kaukasus».

- Jeg kommer nok til å reise mer til Armenia, det er et land jeg har forelsket meg i. Armenia har grensekonflikter til sine naboer Aserbajdsjan og Tyrkia, sa han til avisa den gang og fortsette:

- Det er jo dette som er hobbyen min: Grenser. Men jeg må få si en ting: Når jeg har vært i Armenia en tur, er det alltid godt å komme tilbake til Sør-Varanger, der grensa faktisk ligger der den ligger.

Trapper opp konfrontasjonen

Iver B. Neumann, seniorforsker ved Norsk Utenrikspolitisk Institutt, sier til Dagbladet at arrestasjonen av Frode Berg faller inn i et mønster om å trappe opp konfrontasjonen med Vesten.

PROFESSOR: Iver B. Neumann. Foto: Jarl Fr. Erichsen / SCANPIX
PROFESSOR: Iver B. Neumann. Foto: Jarl Fr. Erichsen / SCANPIX Vis mer

- Slik jeg ser det, ønsker Russland å opprettholde en autoritær orden hjemme og da trenger de en ytre fiende. De lykkes, og de lykkes igjen og igjen og de vil lykkes mer. Det er ikke helt heldig for internasjonal politikk, men dette må vi bare forholde oss til, sier Neumann og fortsetter:

- Det vil bli svært, svært vanskelig for Norge å støtte forholdet til Russland når de ønsker å bruke nabolandet som en oppslagstavle for å vise hvor tøff man er.

Dagbladet har vært i kontakt med den russiske ambassaden i Norge som tirsdag ettermiddag ikke hadde en kommentar til saken.

- Godt samarbeid

Grensekommissariatet har siden 2001 vært underlagt Politidirektoratet og er en enhet som har eksistert siden 1950 gjennom en bilateral avtale mellom Norge og Russland.

Grensekommissariatet ledes av grensekommissær Roger Jakobsen og har flere ansatte, blant annet to grenseinspektører.

Jakobsen sier at en grenseinspektør ofte gjør praktiske arbeid for grensekommissæren, som å vedlikeholde grensemerkingen og veier, og tilbakeføre reinsdyr som forflytter seg over grensa. En grenseinspektør har også møter med grenseinspektører i Russland.

Jakobsen sier at hovedoppgaven til Grensekommissariatet er å påse at avtalen mellom Norge og Russland blir fulgt, og forebygge hendelser som er i strid med grenseavtalen.

- Vi har et godt samarbeid med Russland. Det er et samarbeid som har vart siden 1950 og fungerte også godt under den kalde krigen. Vår oppdragsgiver er regjeringen og vi diskuterer ikke politikk eller forsvar, sier Roger Jakobsen.

Jakobsen sier at en grenseinspektør er sikkerhetsklarert som hemmelig eller konfidensielle, alt ettersom hvilke saker man jobber med.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!