Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Dette er mannen som skal få norsk politi på rett kjøl

Kripos-sjef overrasket over ny jobb fra Faremo.

NY POLITISJEF: Kripos-sjef Odd Reidar Humlegård ble i dag beordret til ny sjef i Politidirektoratet av justisminister Grete Faremo etter at Øystein Mæland på dramatisk vis trakk seg i går kveld. Nå skal Humlegård opprette en ny stab som skal ta tak i Gjørv-kommisjonens arbeid. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet
NY POLITISJEF: Kripos-sjef Odd Reidar Humlegård ble i dag beordret til ny sjef i Politidirektoratet av justisminister Grete Faremo etter at Øystein Mæland på dramatisk vis trakk seg i går kveld. Nå skal Humlegård opprette en ny stab som skal ta tak i Gjørv-kommisjonens arbeid. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Odd Reidar Humlegård (51) ble i dag beordret, som det heter, til stillingen som ny politidirektør.

- Det var overraskende, sier nyutnevnt politidirektør Odd Reidar Humlegård til Dagbladet, som først i dag morges fikk beskjed om at han var ønsket i en ny toppjobb i politiet.

Kripos-sjef Humlegård kommer fra jobben som Kripos-sjef. Han ble ansatt i politiet i 1984, har en cand. jur. fra 1992, og har gjennomført både befalskolen og Statens Politiskole.

Han tok en kort pause fra politiet og var sjefskonsulent i DNV Consulting, før han ble hentet inn igjen som sjef for Utrykningspolitiet i 2003. I 2009 tok han over som sjef for Kripos.

Selv om henvendelsen kom brått på, ifølge Humlegård selv, har han  løpet av dagen fått en trygghet på at han har «oppbacking i departementet», forteller han. 

Varsler hoderulling Nå forteller han om oppdraget han har fått av justisminister Grete Faremo (Ap: .

- Jeg starter mandag med å planlegge et omfattende program for å utvikle norsk politi, sett opp mot konklusjonene i 22. juli-kommisjonens rapport, naturligvis. Det blir et arbeid som kommer til å bli prosjektorganisert, med eksterne ressurser. Og vi  kommer også ganske raskt til å sette sammen en ny toppledelse i Politidirektoratet.

- Blir det utskiftinger i toppledelsen der? 

- Ja, det blir flere. Vi kommer til å hente inn ny kompetanse, som vil gi en gjennomslagskraft som kanskje har manglet i politidirektoratet, sier han.

- Er det et politidirektorat i krise du nå overtar?

- Det er et politidirektorat som er veldig innstilt på å levere, sier Humlegård.

Støttet Mæland Justisminister Grete Faremo slapp nyheten på en pressekonferanse fredag ettermiddag:

- Det er et meget viktig arbeid som skal gjøres i Politidirektoratet, og beredskapen skal styrkes. Derfor har jeg i dag innbeordret Odd Reidar Humlegård i stillingen som politidirektør, sa Faremo, som understreket at Kripos-sjefen både har jussutdannelse og operativ bakgrunn fra Forsvaret.

Utskiftingen kommer etter et dramatisk døgn i Politi-Norge: Så sent som torsdag ettermiddag, etter det store politimøtet på Gardermoen, uttrykte Humlegård sin tillit overfor Øystein Mæland.

- Alle er enige om at vi har full tillit til Mæland som politidirektør, og at han er riktig til å lede politiet videre. Det ville vært kritisk å bytte ham ut nå, sa Humlegård til Aftenposten, bare få timer før Mæland valgte å gå av som følge av manglende tillit fa politisk hold.

- Vurdertre ikke Mælands stilling Faremo bedyrer at hun aldri vurderte Mælands stilling før han trakk seg i går kveld. Dette selv om Justisdepartementets lovavdeling, som torsdag fikk i oppdrag å vurdere Faremos habilitet med hensyn til Mæland, skriver følgende i sin uttalelse:

«Så vidt vi forstår, inkluderer saken spørsmål om departementet skal gå inn for at politidirektørens tjenesteforhold skal avsluttes.»

LANG ERFARING: Odd Reidar Humlegård var sjef for Utrykningspolitiet i seks år.
Foto: Tore Bergsaker/Dagbladet
LANG ERFARING: Odd Reidar Humlegård var sjef for Utrykningspolitiet i seks år. Foto: Tore Bergsaker/Dagbladet Vis mer

Faremo vil heller ikke si noe om hun har tillit til assisterende politidirektør Vidar Refvik, som har fungert som politidirektør i Øystein Mælands fravær, både i døgnet etter at Mæland gikk av og i tiden etter 22. juli-terroren da Mæland tok ut pappapermisjon.

Den samme Refvik fikk hard medfart av 22. julikomisjonen.

Siv Jensen reagerer Frp-leder Siv Jensen var raskt ute med å kommentere utnevnelsen av Humlegård. Hun mener han er et solid valg, men at det ikke løser de grunnleggende utfordringene politiet står ovenfor.

- Det virker som Faremo er ute etter å fjerne oppmerksomheten rundt eget ansvar. Det å legge skylden nedover i systemet er ikke å ta ansvar, det er å løpe fra ansvaret hun og regjeringen åpenbart har, sier Jensen.

- Vist sterke resultater
Men Aps justispolitiske talsmann, Jan Bøhler, er storfornøyd med utnevnelsen:

- Humlegård har vist sterke resultater i de tidligere jobbene han har hatt i politiet. Han er en av de få jeg vet om i politiet som har fått til gode endringer først i UP og så Kripos. Jeg tror han har mye tillit og integritet i politiet, og at han er en mann med mye endringsevne. 

I Kripos rykker Ketil Haukaas opp og blir konstituert Kripos-sjef etter Humlegård.

Humlegård tiltrer som politidirektør mandag 20. august.

TIDLIGERE KRIPOS-SJEF: Sjef i Kripos, Odd Reidar Humlegård forlater fastlandet for å gå iland på Utøya. Foto: Anita Arntzen/Dagbladet
TIDLIGERE KRIPOS-SJEF: Sjef i Kripos, Odd Reidar Humlegård forlater fastlandet for å gå iland på Utøya. Foto: Anita Arntzen/Dagbladet Vis mer
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media