TRUMP-GRANSKER: Den tidligere FBI-direktøren Robert Mueller er nå utnevnt til spesialetterforsker av det amerikanske justisdepartementet og skal granske Trumps Russland-bindinger og den angivelige russiske innblandingen i det amerikanske valget. Foto: Splash News / NTB Scanpix
TRUMP-GRANSKER: Den tidligere FBI-direktøren Robert Mueller er nå utnevnt til spesialetterforsker av det amerikanske justisdepartementet og skal granske Trumps Russland-bindinger og den angivelige russiske innblandingen i det amerikanske valget. Foto: Splash News / NTB ScanpixVis mer

Donald Trump og Russland

Dette er mannen som skal granske Trump: - Politisk ganske ødeleggende

Tidligere FBI-direktør Robert Mueller er utnevnt til spesialetterforsker. Med brede fullmakter skal den respekterte eks-direktøren granske Trumps Russland-bindinger.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Etter en svært turbulent uke for USAs president Donald Trump, nådde kaoset et foreløpig klimaks natt til torsdag.

Da ble den tidligere FBI-direktøren Robert Mueller utnevnt til spesialetterforsker av USAs visejustisminister Rod Rosenstein. Mueller, som var FBI-sjef fra 2001 til 2013, skal granske Trumps Russland-bindinger og den angivelige russiske innblandingen i valget i USA.

I jobben får eks-direktøren vide fullmakter og svarer til ytterst få personer. Han nyter også stor respekt hos både republikanerne og demokratene.

Russland-trøbbel

- Reint politisk er det ganske ødeleggende. Trump er veldig svekket på hjemmebane nå, sier Svein Melby, seniorforsker og USA-ekspert ved Institutt for Forsvarsstudier.

Uavhengig av det faktiske utfallet av etterforskningen koster det negative inntrykket som har blitt skapt omkring Trumps valgseier politisk kapital.

Helt siden Trump ble valgt har spørsmål om Trump-leirens forbindelser til Russland oppstått i kjølvannet av flere avsløringer og anklager:

  • Et samlet amerikansk etterretningsvesen har gått ut og anklaget Russland for å ha påvirket det amerikanske valget. De mener russerne vippet valget i Trumps favør blant annet gjennom hackerangrep i forkant av valget.
  • En rekke personer i Trump-leiren har hatt ikke-offentlige møter med russiske embetsmenn. Det har blant annet kostet én Trump-rådgiver - Michael Flynn - jobben og justisministeren vervet som øverstkommanderende for etterforskning av Russland-innblandingen.

Turbulent tid

Og utnevnelsen kommer på et tidspunkt hvor problemene har tårnet seg Trump-administrasjonen.

- Ekstra mistenksom

I tillegg til å skade Trump på hjemmebane, skader hans svekkede posisjon ham i utlandet, mener Melby.

- Tilliten til Trump fra det internasjonale miljøet var dårlig i utgangspunktet, men med alle disse hendelsene er man blitt ekstra på vakt og ekstra mistenksom. Internasjonale partnere mangler tillit til den amerikanske presidenten, selv om dette ikke blir sagt høyt, sier seniorforskeren.

Hva som vil komme ut etterforskningen blir bare spekulasjoner. Trump er imidlertid sikker på hva utfallet blir:

«En undersøkelse vil bekrefte det vi allerede vet, at det ikke var noe samspill mellom min kampanjestab og noen utenlandsk enhet», heter det i en uttalelse fra Trump.

Kan komme Trump til gode

Hvis det motsatte blir utfallet er Melby imidlertid klar på hva stor konsekvensene kan bli for Trump:

- Finner etterforskningen urent mel i posen, vil det bli dramatisk.

Forvent ikke at noen konklusjon vil komme noe raskere, selv om eks-direktøren Mueller nå er satt på saken, råder Melby. Han ser for seg flere scenarier, hvorav ett går i Trumps favør.

- Det kan hende at Kongressen nå velger å utsette sine egne etterforskninger nå som de ser at en spesialetterforsker er satt på saken. Da kjøper kanskje Trump seg litt, sier Melby.