LEDEREN:  Leder for venstreforbundet Syriza, Alexis Tsipras, ligger an til å bli den nye statsministeren i Hellas. Foto: AFP PHOTO/ Louisa Gouliamaki
LEDEREN: Leder for venstreforbundet Syriza, Alexis Tsipras, ligger an til å bli den nye statsministeren i Hellas. Foto: AFP PHOTO/ Louisa GouliamakiVis mer

Dette er mannen som tar over styringen av Hellas

Blir av kritikerne beskrevet som politikkens Harry Potter.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Det ligger an til en brakseier for venstreforbundet Syriza i Hellas. Den offisielle valgprognosen gir Syriza en oppslutning på 36,5 prosent, ifølge nyhetsbyrået Reuters.

Partiet ser dermed ut til å ha vunnet med god margin over regjeringspartiet Nytt demokrati, som får 27,7 prosent av stemmene, ifølge prognosen. Det er imidlertid uklart om Syriza får et rent flertall.

Landets neste statsminister blir etter alt å dømme Alexis Tsipras, lederen for venstreforbundet Syriza.

Partiet har gått til valg på å reforhandle landets gjeld til Det internasjonale pengefondet, EU og Den europeiske sentralbanken.

Sammenliknet med Harry Potter Kritikerne mener han tryller fram magiske valgløfter han ikke vil være i stand til å holde hvis han vinner.

- Tsipras lover paradis på jord uten offer, å vende tilbake til velstand på en magisk måte, som om han var Harry Potter, uttalte landets visestatsminister Evangelos Venizelos nylig til avisa La Stampa.

40 år gamle Alexis Tsipras er utdanna sivilingeniør, med bakgrunn fra middelklassen. Han jobbet som sivilingeniøer i bygg- og anleggsbransjen og har publisert en rekke studier om urban planlegging i Aten.

Tsipras er samboer med sin kjæreste fra skoletida, Peristera Batziaka, som han har to sønner sammen med. Paret er ikke gift, og Tspiras kan dermed bli den første ugifte statsministeren i landet, skriver Independent

Artikkelen fortsetter under annonsen

For få år siden var Alexis Tsipras en mann som politiske kommentatorer trakk overbærende på skuldrene av. Men etter at han varslet reforhandling av EUs økonomiske betingelser, har velgerne flokket seg om ham.

Ung og karismatisk Tsipras har vært leder Syriza siden 2008, og ble medlem av det greske parlamentet året etter. I 2012 ledet han opposisjonen, og under valget i 2012 kom Syriza ut som nest største parti, bak det konservative partiet Nytt Demokrati. Nå kan Tsipras bli landets nye statsminister.

- Det er litt av en bragd å bli leder i så ung alder, for et parti som ikke har spilt noen stor rolle i gresk politikk, sier Hellas-ekspert Asimina Michailidou ved Senter for europaforskning (ARENA) ved Universitetet i Oslo til Dagbladet, som selv er fra Hellas.

Hun tror hans unge alder har vært en fordel i kampen om velgerne.

- Han er ung og han snakker et språk vanlige folk forstår. Tspiras har heller ikke forsøkt å framstille seg som noe han ikke er. Hans unge alder og karismatiske personlighet har nok også fått den yngre garden til å engasjere seg i politikk og gå til valgurnene, sier hun.

Og han skiller seg ut blant «vanlige» politikere også i klesstilen. Han bruker svært sjelden slips, og har en mer uformell framtoning i kontakt med sine tilhengere. «Alexis Tsipras går opp på podiet slik Elvis spankulerte opp på scenen», skriver den tyske avisa Der Spiegel.

«Håpet har vunnet» Tspiras representerer håp i et land som er preget av håpløshet. Mer enn hver fjerde greker er arbeidsløs, og blant de unge er annenhver uten jobb. Statsgjelda utgjør nå 175 prosent av brutto nasjonalprodukt (BNP). Landet har fått 240 milliarder euro i krisehjelp fra EU, Euro-banken og Pengefondet.

- Det virker som om Syriza er et siste håp for mange. Om de ikke lykkes, vil mange miste håpet. Forventningene for hva han kan utrette er enorme, sier Michailidou.

Slagordet til Syriza har nettopp vært «håpet er underveis». Da de første valgdagsmålingene var klare, la partiet ut meldingen «håpet har vunnet» på Twitter. Men med håp følger også et forventningspress.

- Presset er enormt. Forventningene er nå så store at Syriza er dømt til å skuffe - til en viss grad. Jeg håper skuffelsen vil gjelder sosiale reformer og immigrasjon. For de aller fleste velgerne er ikke dette områder som har høyest prioritet. I en dyp økonomisk krise har man ikke mulighet til å tenke progressivt om andre problemer. Når du ikke har mat, må du tenke på det først. Så får man ta alle de andre problemene når dette er løst, sier hun.

Koalisjon Det store spørsmålet er om Syriza får rent flertall eller ikke. Som største parti får Syriza etter loven ytterligere 50 seter i parlamentet som et «styringstillegg», men det er ikke sikkert om de får reint flertall på 151 av de 300 setene.

Det krever et sted mellom 36 og 40 prosent av stemmene, men det er avhengig av hvor mange andre partier som kommer over sperregrensa på 3 prosent. De siste målingene tyder på at de ligger an til å få mellom 149 og 151 stemmer, melder NTB. Statsminister Antonis Samaras og hans konservative Nytt Demokrati (ND) har, ifølge valgdagsmålingene, fått mellom 23 og 27 prosent.

- Hvis de ikke får nok seter, vil den greske presidenten gi ordre om å danne en koalisjon. Det har da tre dager på seg til å danne en koalisjonsregjering. Hvis de mislykkes, vil ordren gis videre til det nest største partiet, Nytt Demokrati. Skulle de også mislykkes, vil ordren gå videre til det tredje største partiet, sier Michailidou til Dagbladet.

Kampen om tredjeplassen mellom det høyreradikale partiet Gyllent daggry og det sosialliberale og EU-vennlige partiet To Potami svært jevn. Ifølge valgdagsmålingen har begge fått en oppslutning på mellom 6,4 og 8 prosent.

JUBLER:  Syrizas tilhengere jublet da de første valgdagsmålingene ble klare. Foto: EPA/MICHAEL KAPPLELER
JUBLER: Syrizas tilhengere jublet da de første valgdagsmålingene ble klare. Foto: EPA/MICHAEL KAPPLELER Vis mer