Kinesisk romturisme

Dette er Mars Base 1 Camp

- Dette er bedre enn Mars som jeg hadde forestilt meg det.

SIMULERT MARS-BASE: En ansatt ikledd en romdrakt ser ned på modulene som utgjør Mars Base 1 Camp i Gobi-ørkenen i Kina. Foto: Thomas Peter / NTBscanpix.
SIMULERT MARS-BASE: En ansatt ikledd en romdrakt ser ned på modulene som utgjør Mars Base 1 Camp i Gobi-ørkenen i Kina. Foto: Thomas Peter / NTBscanpix.Vis mer

Vinden tok med seg den finkornede sanden og farget horisonten oransje. Et stykke unna var Mars Base 1 Camp så vidt synlig for de 100 kinesiske tenåringene som kom tilbake etter en fem timers omvisning.

På en forblåst ås like ved sto en astronaut ikledd hvite og røde romdrakter. Ungdommene gikk gjennom dekompresjonskammeret inn i modulene som simulerer boenheter, et kontrollrom, legestue og drivhus på mars.

Tenåringene fikk æren å være de første besøkende til den simulerte Mars-basen, et prosjekt i regi av C-Space og lagt til Gobi-ørkenen, som er ment å utdanne unge kinesere om romfart og å bo på den røde planeten.

ØDE: Området i Gobi-ørkenen er valgt på grunn av likheten til planeten Mars. Foto: Thomas Peter / NTBscanpix.
ØDE: Området i Gobi-ørkenen er valgt på grunn av likheten til planeten Mars. Foto: Thomas Peter / NTBscanpix. Vis mer

- Vi så et krater og en hule. Jeg er veldig glad for å være her. Dette er bedre enn Mars som jeg hadde forestilt meg det, sier en 13 år gammel student til nyhetsbyrået Reuters.

I tillegg fikk de rominteresserte tenåringene se monolitten, kjent fra filmen «2001: A Space Odyssey».

Kinas romfartsprogram har økt interessen for verdensrommet hos kineserne. I januar landet Kina romsonden Chang’e-4 på månens bakside. Hendelsen ansees som et stort skritt på Kinas vei til å bli en stormakt innen romfart.

TURISTMAGNET: Myndighetene håper Mars Base 1 skal trekke flere turister til den fattige provinsen. Foto: WANG ZHAO / AFP / NTB Scanpix
TURISTMAGNET: Myndighetene håper Mars Base 1 skal trekke flere turister til den fattige provinsen. Foto: WANG ZHAO / AFP / NTB Scanpix Vis mer

Den simulerte Mars-basen ligger øde til og består av en rekke sammenkoblede moduler og åpnet sine dører for publikum på onsdag denne uka.

Myndighetene håper Mars Base 1 Camp vil tiltrekke seg turister til den fattige provinsen og har planer om å investere millioner av kroner for å bygge ut basen til å dekke 67 kvadratkilometer.

EKSPEDISJON: En elektrisk firehjulstrekk skal skape illusjonen av en ekspedisjon til planeten Mars. Foto: Thomas Peter / Reuters / NTB Scanpix
EKSPEDISJON: En elektrisk firehjulstrekk skal skape illusjonen av en ekspedisjon til planeten Mars. Foto: Thomas Peter / Reuters / NTB Scanpix Vis mer

Målet er at 2 millioner turister årlig skal besøke basen i løpet av 2030.

- En nasjon trenger folk som ser til stjernene, sier Bai Fan, daglig leder for Jinchang Star Universe Culture & Tourism Investment CO, et medieselskap som har vært med på å utvikle basen.

Da anlegget sto ferdig fikk et realityshow tilgang til basen og seks frivillige fikk oppleve «livet på Mars».