<strong>ADVARER:</strong> I et nyttårsinnlegg advarer tidligere Cuba-president Fidel Castro verdenssamfunnet mot atomkrig og klimaendringene. Foto: Cuba Debate, Estudios Revolucion/AP
ADVARER: I et nyttårsinnlegg advarer tidligere Cuba-president Fidel Castro verdenssamfunnet mot atomkrig og klimaendringene. Foto: Cuba Debate, Estudios Revolucion/AP Vis mer

Dette er «marsjen mot avgrunnen»

Fidel Castro skriver om 2012 og frykten for atomkrig.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): Fidel Castro (85) ga fra seg presidentvervet på Cuba til lillebroren Raul (80) for noen år siden, og i fjor trappet han ned fra lederstolen i kommunistpartiet, som han hadde styrt siden stiftelsen.

Likevel blir pensjonisten fortsatt lyttet til på øya rett sør for Florida.

Han opptrer sjelden offentlig, men skriver fra tid til annen avisartikler.

Atomfrykt Nå har han sett inn i glasskula og forsøkt å tegne et bilde av 2012. Og allerede i tittelen kommer det fram at han ikke ser spesielt lyst på det nye året: «Marsjen mot avgrunnen» står det i overskriften på Cuba Debate.

Og det er spesielt to ting som får Fidel Castro til å legge mørke skyer over framtida, skriver AFP.

- Det er mange farer som truer oss, men to av dem, atomkrig og klimaendringene, er avgjørende og løsningen fortsetter å skli unna, skriver Castro i innlegget.

Det er situasjonen i Midtøsten som bekymrer den gamle lederen, og han påstår at Israel har flere hundre atomvåpen. Samtidig beskylder han i særdeleshet USA - men også deres støttespillere - for å agitere og holde resten av verden i et jerngrep.

Dødsrykter I innlegget angriper han også oljeindustrien for bruken av såkalt fracking. Selskapene borer hull og kjører vann, sand og kjemikalier ned i grunnen, for å få olje eller gass til å stige oppover. Metoden er forbudt i flere land og også i noen amerikanske stater, i påvente av undersøkelser om det er skadelig for blant annet drikkevann.

Castro skriver ingenting om ryktene som dukket opp på mikrobloggtjenesten Twitter i forrige uke. Det begynte å komme meldinger om at han var død, rykter som har kommet med jevne mellomrom siden Castro trappet ned på grunn av sykdom.

Dette ble blankt avvist fra Yohandry Bloquera, som blogger for det kubanske regimet:

- CIA forsøkte å ta livet av ham mer enn 700 ganger, og nå prøver Twitter på det samme, skrev han.

- Dette er en løgn, en stor løgn. Han hviler nå, men er i mer eller mindre god form, sa Fidel Castros halvbror Martin til Huffington Post.

<strong>ARVTAKEREN:</strong> Fidel Castro har gitt fra seg makten til lillebror Raul. Foto: Adalberto Roque/AFP
ARVTAKEREN: Fidel Castro har gitt fra seg makten til lillebror Raul. Foto: Adalberto Roque/AFP Vis mer

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer