Dette er McDonald's i Marrakech

Volden tiltar i noe som var planlagt som fredelige demonstrasjoner i Marokko.

MCDONALD'S FÅR GJENNOMGÅ: McDonand's i Marrakech, i tillegg til andre vestlige forretninger, idet de unge og fattige tar til gatene. Foto: William Ma
MCDONALD'S FÅR GJENNOMGÅ: McDonand's i Marrakech, i tillegg til andre vestlige forretninger, idet de unge og fattige tar til gatene. Foto: William MaVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): En bølge av planlagte demonstrasjoner utspiller seg nå i de marokkanske byene Rabat, Casablanca, Tangier og Marrakech.  
Demonstrasjonene har vært ment å være fredelige. Men det foregår langt fra fredelig for seg i Marrakech, sier William Ma (36) til Dagbladet.  

Stener og slagvåpen - Folk er sinte. Det er fullt kaos i gatene. De går til angrep på utenlandske butikker. De raserer stedene med stener og slagvåpen, sier William.  

William, som er på ferie med familien, sier han at han blir lagt merke til siden han er utlending. Derfor føler han seg selv litt utrygg. Han har nå prøvd å komme seg unna de største opptøyene. 

- De går til angrep på alt som er utenlandsk. Og de utenlandske forretningene er fulle av utenlandske kunder, inkludert kvinner og barn, sier han.

Vannkanoner På Place de la Liberté, eller Frihetsplassen, kræsjer demonstrantene sammen med politiet. Politiet skal være fullt utstyrt med skjold, batonger og muligens andre våpen. Foreløpelig er det ikke meldt om avfyrte skudd.  

- Men politiet har tatt i bruk vannkanoner for å prøve å spre demonstrantene, sier William.  

Skjermer kongen Ifølge AP er fiendtiligheten særlig rettet mot parlamentet, ikke mot kong Mohammed VI. De fleste protestantene skal være unge. 

- Vi har ingenting imot kongen. Men vi ønsker mer rettferdighet og arbeid, sier den unge studenten Brahim til AFP.
 
Protestbølgen har vært planlagt i en uke. De unge marokkanere organiserte seg via Facebook-gruppen «20. Februar-bevegelsen». De ønsket fredelige demonstrasjoner for å få på plass en ny grunnlov som begrenser kongens myndighet.

Islamister En av organisatorene bak protestbølgen, Rachid Antid, har trukket seg. Ifølge ham har islamistiske krefter blandet seg inn i demonstrasjonene, og de unge støtter ikke deres ideologi, sier Antid til AFP.

Det er også meldt om tilløp til uro i andre byer i landet. I hovedstaden Rabat og i Casablanca protesterer foreløpelig rundt 1000 mennesker som roper etter «frihet, verdighet og rettferdighet» ifølge nyhetsbyrået AFP.

Fattige gjør opprør Demonstrantene roper etter større økonomisk frihet, utdanningsreformer, bedre helsevesen, melder nyhetsbyrået AP. Levekostnadene har økt kraftig de siste årene, noe som har særlig rammet de fattige. Det observerer også William.  

- Det virker som om det er særlig de fattige som gjør opprør. Det er i hvert fall det jeg kan se utifra klærne, sier William.  

Det er Williams første gang i Marokko. Men han er ikke sikker på om han har lyst til å besøke landet igjen.

BER TIL KONGEN: I Marokkos hovedstad går minst to tusen demonstranter i tog, hvor de ber kong Mohammed VI om å «redde dem» ut av manglende økonomisk frihet, og manglende demokrati Foto: Abdeljalil Bounhar/AP
BER TIL KONGEN: I Marokkos hovedstad går minst to tusen demonstranter i tog, hvor de ber kong Mohammed VI om å «redde dem» ut av manglende økonomisk frihet, og manglende demokrati Foto: Abdeljalil Bounhar/AP Vis mer