Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Lucia

- Dette er meg. En 15 år gammel homse som skal være Lucia

Svenske Albin (15) føler at han skriver historie. 

LUCIA: Da 15 år gamle Albin Persson meldte seg som Luica på skolen, endte han opp med nesten alle stemmene. Foto: Privat
LUCIA: Da 15 år gamle Albin Persson meldte seg som Luica på skolen, endte han opp med nesten alle stemmene. Foto: Privat Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Dagbladet): «Dette er meg. En 15 år gammel homse som skal være Lucia på Högastensskolan.»

Slik starter svenske Albin Persson (15) et innlegg på Facebook. I skrivende stund har over 8000 «reagert» på det, og nesten 800 delt videre.

Ifølge Expressen konkurrerte han mot fem jenter om å få være Lucia. Tirdag klokka 07.30 skal han stå i skolens gymsal med lys i håret.

- Hvem som helst kan være Lucia

«Jeg er så utrolig takknemlig for alle mine likesinnede og for alle læreres og venners fantastiske respons. Samtidig er jeg utrolig stolt over meg selv, at jeg tør å stå opp for meg selv og bryte normer. Men mest av alt er jeg takknemlig overfor foreldrene mine som elsker meg for den jeg er, og som lar meg leve livet fullt ut. Takk mamma og pappa. Dette kommer til å være en spennende opplevelse og det føles som om jeg skriver historie, på en eller annen måte. At jeg kan bedre ting for en utsatt gruppe i samfunnet», skriver han videre på Facebook.

Den svenske avisa skriver at det etter skoleavstemningen kom fram at de aller fleste elevene hadde stemt på 15-åringen.

- Det var en venn som foreslo at jeg skulle melde meg, og jeg gjorde det for å vise at hvem som helst kan være Lucia. Uavhengig av kjønn, seksuell legning og etnisk bakgrunn. Det spiller ingen rolle, sier Persson til Expressen.

15-åringen forteller at han for det meste har fått positive tilbakemeldinger og kjærlighet, etter at han la ut innlegget. Det er han glad for.

- Den lille andelen hat jeg har fått, lar jeg prelle av. Alle nære venner og familien har tatt kontakt personlig og gratulert meg. De har til og med sagt hvor mye de setter pris på tankene mine, og er takknemlige for at denne generasjonen er framtida, forteller han til Dagbladet.

- Vi er stolte av ham

- Jeg valgte å skrive på Facebook for å kunne takke alle og gjøre familien min oppmerksom. De har støttet meg og kommer til å støtte meg gjennom alt. Jeg hadde ingen baktanke med innlegget og jeg skjønte ikke at det skulle bli en så stor greie. Jeg ville bare fortelle vennene mine hvor stolt jeg er av meg selv for at jeg tør å være ulik, og at ulikt er bra.

Også Albin Perssons mamma er fornøyd.

- Jeg synes det er kjempebra. Han er en sterk gutt og vi er stolte av ham, sier hun til Dagbladet.

Åhléns måtte slette Lucia-bilde

Perssons innlegg kommer i kjølvannet av en opphetet Lucia-debatt i Sverige.

Tidligere denne uka ble butikkjeden Åhléns nødt til å fjerne en Lucia-reklame på grunn av hatmeldinger.

Bildet viste en mørkhudet gutt i Lucia-klær. Det fikk sosiale medier til å koke.

«Mangfold = folkemord på hvite», «Stygt å gjøre natt at våre nordiske tradisjoner på denne måten», «Det er å utøve vold på våre tradisjoner» og «faen jeg spyr», skal ha vært blant kommentarene som kom inn under bildet på kjedens Facebook-side, ifølge Expressen.

Etter å ha slettet bildet, kom Åhléns med følgende melding:

«Vi har i dag bestemt oss for å ta bort Lucia-bildet fra sidene våre. Kommentarene på bildet har vært massive de siste dagene, og bildet har spredd seg og fortsetter å spres i forum med verdier som Åhléns ikke støtter. Beslutningen er først og fremst tatt av hensyn til gutten og familien.»

Butikkjeden skriver videre at de mener at alle barn har like rettigheter og at de skal få kunne uttrykke seg akkurat som de vil, uavhengig av kjønn, lengde på håret, hudfarge eller bakgrunn.

«Et stort takk for alle kjærlighetsfulle kommentarer som har strømmer inn, og som hyller vår fine Lucia. Vi er glade for å se at vi er mange som deler de samme verdiene om et åpent og inkluderende samfunn.»

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling