FIKK ASYL: Her ankommer familien Kungajev Norge som flyktninger, etter at datteren deres ble voldtatt og drept av en russisk oberst  i Tsjetjenia. De frykter for hva som kan skje i Russland framover. Foto: Tore Bergsaker/Dagbladet
FIKK ASYL: Her ankommer familien Kungajev Norge som flyktninger, etter at datteren deres ble voldtatt og drept av en russisk oberst i Tsjetjenia. De frykter for hva som kan skje i Russland framover. Foto: Tore Bergsaker/DagbladetVis mer

- Dette er mennesker som mistet sine kjæreste

Tsjetsjenske Visa forklarer hva som driver de «svarte enkene», som er mistenkt etter Moskva-terroren.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

||| (Dagbladet): Visa Kungajev flyktet til Norge etter at den russiske obersten Jurij Budanov drepte og voldtok datteren hans i 2000.

- Budanov var full. Han var dritings og kom med fem mann, forklarte Kungajev til Dagbladet om episoden.

Visa Kungajev registrerer terrorangrepet i Moskva i morges med stor sorg.

Kungajev understreker overfor Dagbladet at han ikke tar stilling til eller vil ha noen rolle i russisk politikk. Den tsjetsjenske flyktningen prøver å se for seg hva som motiverer terroristene - de mistenkte «svarte enkene» - til å uten nåde drepe 38 sivile, fanget i vogner uten mulighet til å rømme.

- Dette er mennesker som mistet sine kjæreste. De er ute etter hevn, sier Kungajev til Dagbladet.

Han bruker datteren Larissa (19) som tolk.

Mistet alt håp- De har mistet alt håp. Ofte velger de dette selv, og blir ikke tvunget til slike aksjoner av familie eller andre, mener Kungajev.

De «svarte enkene» får omkring 3000 dollar for sitt dødelige oppdrag, ifølge russiske medier:

• De er unge kvinner fra russisk Kaukasus som er rekruttert for å blåse seg selv i lufta i terroraksjoner som skal drepe flest mulig.

• De er unge kvinner som kan ha fått opplæring på terroristskoler i Tsjetsjenia, eller i naborepublikkene Ingusjetia eller Dagestan, slik russisk presse skrev om i fjor.

• De er unge kvinner som har blitt solgt, eller har latt seg selge, for 3000 dollar, litt over 15 000 kroner, som ifølge russisk etterretning er markedsprisen for en selvmordsbomber.

Ikke trygge- Hendelser som i dag viser folk som oppfører seg som russerne. Det er veldig trist. Dette er heller ikke første gangen, påpeker Kungajev, som frykter flere terrorangrep i Russland.

- Ingen vet hva som skjer i framtiden, sier han.

Derfor holder familien seg i Russland. President Medvedev varslet tidligere i dag en knallhard linje mot mulige terrorister etter det grufulle angrepet.

Kungajev sier truslene familien har mottatt kommer fra folk som støtter den dømte drapsmannen Budanov - personer tilknyttet det russiske militæret.

Etterspill Kungajev sier han fortsatt frykter etterspill etter det som rammet familien. Budanov ble løslatt i januar, og Kungajev sier han frykter hevn. Det vakte oppsikt da Budanov ble dømt.

- Hadde vi vært trygge i Russland, hadde vi ikke vært her, sier han.

Oberst Budanov er den eneste russiske militære som er dømt for krigsforbrytelser i Tsjetsjenia.

- Sist gang vi ble truet var i 2005. Men det var også etter at vi fikk innvilget politisk asyl i Norge, påpeker Kungajev.

Familiens advokat, Stanislav Markelov, ble skutt på åpen gate i Moskva januar i fjor. Journalist Anastasia Barkurova i Novaja Gazeta, som gikk sammen med Markelov, begynte å løpe etter drapsmannen. Da snudde han seg, og skjøt også henne.