NY ART: Dette voksne individet i familien Chikilidae er snarlik en meitemark, men er i virkeligheten et amfibium. Disse lemløse dyrene ble oppdaget under en monumental leteaksjon etter nye arter i det nordøstlige India. Foto: AFP PHOTO/www.frogindia.org/Sathyabhama Das Biju/SCANPIX
NY ART: Dette voksne individet i familien Chikilidae er snarlik en meitemark, men er i virkeligheten et amfibium. Disse lemløse dyrene ble oppdaget under en monumental leteaksjon etter nye arter i det nordøstlige India. Foto: AFP PHOTO/www.frogindia.org/Sathyabhama Das Biju/SCANPIXVis mer

Dette er mer frosk enn meitemark

Ny familie fotløse amfibier oppdaget i India.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Få vil beskylde dem for å være like nusselige som for eksempel en salamander, men de beinløse og markliknende ormepaddene som bor i ganger under jorda er like fullt amfibier, altså landlevende virveldyr som blant annet gjennomgår et larvestadium.

Nå er en ny familie av disse obskure, primitive og lyssky dyrene oppdaget i nordøstlige India, etter fire års omfattende graving og leting på 238 ulike steder, ifølge en studie publisert i tidsskriftet Proceedings of the Royal Society B.

Ukjent familie Feltteamet, ledet av professor Sathyabhama Das Biju ved Universitetet i Dehli, fant over 500 individer, men genetiske analyser viser at de ikke tilhører noen av de ni familiene ormepadder som fra før er kjent.

Chikilidae, som den nye familien er døpt, har heller ikke sine nærmeste slektninger i India, men Afrika, og de skilte lag på livets tre for cirka 140 millioner år siden, rundt tida superkontinentet Gondwana brøt opp, heter det i studien.

Funnet kan dermed gi spennende innsikt i hvordan arter dannes, spres og påvirkes av kontinentalbevegelser.

Den tynne, lange og lemsløse kroppen gjør at ormepaddene er skapt for et liv under bakken, hvor de presser seg fram mellom jord og gjørme. Denne livsstilen i det skjulte gjør imidlertid at det er mange ukjente aspekter ved dagliglivet hos mange, blant annet hele dietten.

Ser dårlig De består heller ingen synstest. Mens ormepaddene har et par øynene, har de ikke mulighet til å gjøre stort annet enn å skille mellom lys og mørke.

Funnet, sier forskerne, har stor betydning for forståelsen av amfibiers evolusjon. Men det viser også at områdene i India, som fra før er dårlig gransket, trolig er rik på en gjemt og ukjent artsrikdom. «Denne regionen vil sannsynligvis avsløre flere skjulte skatter i nær framtid».

Navnløse utryddelser Men på grunn av hurtig avskoging og ødeleggelser som følge av befolkningsvekst, risikerer vi at mange av dem aldri blir oppdaget.

- Det er for mange tilfeller av «navnløse utryddelser», hvor dyr forsvinner før de blir oppdaget. Vi vet ikke engang hva vi mister, sier professor Biju til nyhetsbyrået AP.

GJENNOMSIKTIG: Larvestadiet blir unnagjort mens dyrene er inni egget. Foto: AFP/www.frogindia.org/Sathyabhama Das Biju/SCANPIX
GJENNOMSIKTIG: Larvestadiet blir unnagjort mens dyrene er inni egget. Foto: AFP/www.frogindia.org/Sathyabhama Das Biju/SCANPIX Vis mer