Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Støre tar styring med Ap-programmet foran valget i 2021

- Dette er min mulighet

Sigbjørn Johnsen og Twitter-lege Wasim Zahid er blant de 17 menn og kvinner som Jonas Gahr Støre har håndplukket til å snekre Arbeiderpartiets program foran valget i 2021.

NYTT LAG: Ap-leder Jonas Gahr Støre har samlet 17 menn og kvinner til å meisle ut Arbeiderpartiets nye program. Han skal selv lede arbeidet. Foto: Bjørn Langsem / DAGBLADET
NYTT LAG: Ap-leder Jonas Gahr Støre har samlet 17 menn og kvinner til å meisle ut Arbeiderpartiets nye program. Han skal selv lede arbeidet. Foto: Bjørn Langsem / DAGBLADET Vis mer

- Partiprogrammet skal stake ut Arbeiderpartiets retning for 2020-tallet og danne grunnlaget for hva vi vil gjennomføre i regjeringsposisjon, sier Støre.

Han omtaler 2021 som et nøkkelvalg - også for ham.

- 2021 blir et nøkkelvalg. Dette er min mulighet til å bruke min kraft og erfaring inn i et viktig programarbeid. Dette er den avgjørende innsatsen som jeg vil legge inn, og er et arbeid jeg ser veldig fram til, sier Støre til Dagbladet.

Balanse

Støre sier han selv har valgt ut de 17 navnene som utgjør Arbeiderpartiets programkomité.

- Det er solide navn, med et stort spenn i bakgrunn og erfaring. Her er industrien representert, men også klimaengasjementet, sier Støre

Nestleder og nyslått finanspolitisk talskvinne Hadia Tajik er ikke del av utvalget, men leder arbeidet med prinsipp- og ideologidelen som skal behandles endelig av utvalget.

Tidligere nestleder Trond Giske er ikke del av programarbeidet, men hans etterfølger i Ap-ledelsen, nestleder Bjørnar Skjæran, har fått plass. Det samme har AUF-leder Ina Libak, Fagforbundets leder Mette Nord og LO-sekretær Are Tomasgard.

- Får vi konklusjonen nå, på hvor langt Ap skal gå i klimasaken og om det er aktuelt å samarbeide med MDG?

- Spørsmålet om hvem vi skal samarbeide med, er ikke en del av denne prosessen. Men hvordan vi skal balansere hensynet til klimaet og hensynet til industri og arbeidsplasser vil stå helt sentralt, sier Støre og fortsetter.

- Programmet vil ta tak i de viktigste spørsmålene rundt klima og omstilling, arbeidsplasser og rettferdig fordeling. Det er kjernepunktene.

Forsvarer valget

Det er uvanlig at partiledere selv leder arbeidet med et politisk handlingsprogram. På spørsmål om det er klokt av Støre å sette seg på tenkeloftet når partiet slikker sårene etter et svakt valg og fortsatt er mørbanket etter Giske-saken, svarer han som følger:

- Dette er å lede partiet. Dette er å utvikle politikk. De som måtte mene noe annet, tar feil. Og jeg skal selvfølgelig ikke sette meg til på tenkeloftet, jeg skal ut og møte folk og få innspill fra partiorganisasjonen, fagbevegelsen og vanlige folk i hele landet, sier Støre.

Han sier arbeidet skal gå i gang med det aller første og varsler brede tematiske debatter - innad i partiet så vel som i offentligheten framover. Et utkast skal være klart allerede i oktober neste år.

(Artikkelen fortsetter under faktaboksen)

Arbeidet skal også omfatte Arbeiderpartiets prinsipper, men et nytt og helhetlig prinsipprogram vil neppe bli lagt fram. Sist gang et slikt dokument ble vedtatt av Ap var i 1981.

- Prinsipper og handling henger nøye sammen. Derfor vil de viktigste prinsippene våre bli en del av programarbeidet også denne gang. Vi har ikke tatt endelig stilling til om det blir et eget prinsipprogram, eller om det innarbeides i det helhetlige programmet, men jeg heller mot det siste.

Zahid og Johnsen

Blant komiteen som med Støre teller 18 medlemmer finner vi kjendislegen Wasim Zahid, som er kommunestyremedlem for Ap i Bærum, og partinestoren Sigbjørn Johnsen.

- Sigbjørn har regelmessig sendt meg håndskrevne brev, der han tar opp politiske temaer og samfunnspørsmål som en reflekterende og tenkende partifelle. Han vil også være en styrke når vi skal reise rundt og samle innspill, for alle vil jo møte Sigbjørn, sier Støre.

Wasim Zahid har Støre tro på at vil kunne tilby et nytt blikk på det han kaller framtidens helsevesen.

- Sammen med Mette Nord, Ingvild Kjerkol og flere andre av komiteens medlemmer vil han kunne gi nyttige innspill til hvordan vi kan bekjempe de sosiale ulikhetene i helse og modernisere helsevesenet uten å ty til privatisering, sier Støre, som selv var helseminister i den rødgrønne regjeringen.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media