Dette er mine forbilder

Snart starter Dagbladet.nos kåring av Norges største kvinnelige forbilde.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): I vinterkalde Oslo, rusler Bodil Skrautvol (83) på Karl Johan rusler sammen med sin venninne Sigrid Brovold. De er på vei til Steen & Strøm for å handle.

- Har du noen kvinnelige forbilder?

- Ja, det har jeg, men jeg kommer ikke på navnet. Det blir bare verre og verre, sukker 83-åringen lett. Sammen prøver vi å komme på hvem hun tenker på. Hun lever i dag, var aktiv i politikken, men satt ikke på Stortinget, memorerer Skrautvol på mens vi går videre på Karl Johan.

- Nå kom jeg på det, sier hun plutselig. Skrautvol stanser og strekker pekefingeren opp i lufta.

- Aas heter hun, Berit Aas.

Likelønn er viktigst

Berit Aas ble SVs første leder da partiet ble dannet i 1975. Hun er professor i sosialpsykologi og er kanskje mest kjent for å ha identifisert de fem hersketeknikkene som menn brukte mot kvinner: Usynliggjøring, latterliggjøring, tilbakeholdelse av informasjon, fordømmelse uansett hva du gjør og påføring av skyld og skam.

83-åringen fra Asker er opptatt av likestilling.

ENGASJERTE KVINNER: F.v Sigrid Brovold og  Bodil Skrautvol synes likelønn er dagens viktigste kvinnesak.
ENGASJERTE KVINNER: F.v Sigrid Brovold og Bodil Skrautvol synes likelønn er dagens viktigste kvinnesak. Vis mer

- Det er mange sterke kvinner i Norge, men det er fremdeles slik at vi snakker om mennesker og hans hustru, sier den elegante dama fra Asker.

- Hva er den viktigste kvinnesaken å kjempe for i dag?

- Likelønn selvfølgelig. Det er dårlig at vi ikke har oppnådd dette i Norge i år 2006, sier Skrautvol, som tross sitt engasjement ikke skal gå i noe kvinnedags-tog i dag.

- Nei, jeg er 83 år og ferdig med det.

Siv Jensen

Mens folk flest haster forbi, tilbringer Tom Erik Olsen arbeidsdagen sin utendørs i Oslo Sentrum. Sammen med en kollega lager 37-åringen fra Hamar glassfasade på et butikklokale i Grensen. Han jobber i firmaet Profilteam som bare har én kvinne blant sine 40 ansatte.

- Kvinnelige forbilder? Nei, jeg har vel ikke akkurat det. Vet ikke hvem det skulle vært, ler han og blir stille en liten stund:

- Kanskje Siv Jensen. Hun er energisk liksom, og står for det hun mener.

- Men hun vil jo avskaffe hele kvinnedagen?

- Det er helt greit. Vi har kommet så langt i Norge, at en egen kvinnedag har vi ikke behov for, sier Olsen som ikke skal feire kvinndagen i dag.

- Jeg har ikke sans for de som går i tog. Kvinner i Norge har det bra, sier 37-åringen.

Sterk, men ydmyk

Noen hundre meter bortenfor har Isabella Pititto (33) ansvaret for at barna fra Lille Ekeberg barnehage kommer seg trygt fram blant bilder og voksne som raser forbi med raske skritt. Den pedagogiske lederen kommer raskt på hvem som er hennes kvinnelige forbilde.

- Det må være moren min Inger. Hun har vært gjennom mye, samtidig som det hun sier ofte viser seg å stemme, sier Isabella Pititto og smiler bredt før hun hjelper en dyndedresskledd tass tilbake på plass i den velorganiserte flokken.

- Når jeg gjør et valg tenker jeg på hva moren ville gjort i samme situasjon, sier Pititto og legger til at styreren i barnehagen og Gro Harlem Brundtland også kommer langt opp på lista.

- De er alle sterke, samtidig som de er ydmyke.

Pen og flink

Kristine Skei Hoseth (21) drømmer om å en gang bli leder. Derfor har hun Celina Midelfart som sitt forbilde.

- Celina har klart å bygge seg opp i næringslivet på kort tid enda hun fikk kastet det mot seg da farens hennes døde. Hun har taklet det på den aller beste måten, sier 21-åringen som er ekspeditør på Match Woman på kjøpesenteret Paleet.

- Mange av våre lesere har kommentert at hun bare er på lista fordi hun er så pen.

- Det er jeg uenig i. Hun står for noe og er dyktig. At hun også har et flott utseende er ikke negativt.

- Har vi nok kvinnelige forbilder i Norge?

- Nei, i grunn ikke. Men jeg kommer på en til - Inger Ellen Nicolaisen som leder Nikita-kjeden. Norge er et typisk mannsdominert land med få kvinnelige ledere. Mennene på topp tør ikke å la kvinner være sjefer, tror hun.

Hvem er ditt kvinnelige forbilde? Gjør som flere hundre andre og send inn dine forslag i kommentarfeltet som ligger nederst i saken Hvem er Norges største kvinnelige forbilde?

Klokka 14 starter Dagbladet.nos kåring.

DYKTIG KVINNE:</B> Kristine Skei Hoseth (21)synes Celina Midelfart er stort bra kvinnelig forbilde.
VELGER MOREN:</B> Isabella Pititto (33) har moren Inger som sitt største forbilde.
<B>POLITIKER_FAVORITT:</B> Tom Erik Olsen (37) har Siv Jensen som sitt kvinnelige forbilde.