Grafen fra Norsk Regnesentral viser at Ap tydelig har gjort det langt bedre i de tre siste stortingsvalgene enn det så ut til på målingene rett før valget.
Grafen fra Norsk Regnesentral viser at Ap tydelig har gjort det langt bedre i de tre siste stortingsvalgene enn det så ut til på målingene rett før valget.Vis mer

Dette er modellen som kan gi Ap-Jonas rett

I de tre siste valgene har Arbeiderpartiet konsekvent gjort det bedre enn meningsmålingene har antydet, selv kort tid før valget.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Vi ser effekten på andre partier også, men den er sterkest for Arbeiderpartiet. Det kan ha noe med valgkampmaskineriet til Ap å gjøre, og det at de er flinke på å drive valgkamp. Det kan også hende at folk har sagt at de skal stemme SV eller MDG, men stemmer Ap når de står der, sier Anders Løland ved Norsk Regnsentral.

En graf Norsk Regnesentral presenterte i Dagbladets valgbod i går (se sendingen i lenken under), viser at Ap tydelig har gjort det langt bedre i de tre siste stortingsvalgene enn det så ut til på målingene rett før valget.

Ap fikk for eksempel ikke over 30 prosent oppslutning på mer enn tre av de ti siste meningsmålingene før valget i 2013.

I den aller siste målingen Ipsos MMI gjorde for Dagbladet før stortingsvalget den gang, fikk Ap 27,7 prosent.

Håpet til Støre ligger nå i å kopiere sin forgjenger og daværende statsminister Jens Stoltenberg, som gjorde et byks i valginnspurten.

Ap endte som kjent på 30,8 på valgdagen i 2013.

Samme tendens sees både i 2005 og 2009, men skal være omdiskutert hvis man går lenger tilbake i tid.

Garanterer ikke reprise

Norsk Regnesentral tør ikke garantere at det gjentar seg i år.

- Situasjonen med en så jevn nedgang for Ap, er ny, og det er vanskelig å vite hvordan det slår ut, sier Løland.

Samtidig tar modellen deres høyde for at Ap-leder Jonas Gahr Støre får rett når han sier Arbeiderpartiet vil gjøre det bedre enn målingene tilsier.

På tallknusernes siste prognose for valget, mister Ap to av dagens 55 stortingsmandater, mens partiet på snittet av målingene for august i år har mistet fem.

Partisekretær Kjersti Stenseng i Arbeiderpartiet er klar over trenden, men understreker at Ap-apparatet ikke tør ligge på latsia av den grunn.

- Det er riktig at vi ser at vi ligger litt lavere på målingene før valg enn på selve valgdagen, men vi har også sett begge deler. Det som er styrken i vår valgkamp er at det er full mobilisering helt inn til valgdagen, sier Stenseng.

Hun tror at Ap fortsatt kan klare å gå opp på målingene igjen, slik den siste nasjonale meningsmålingen i rekken kan tyde på, blant annet fordi det fortsatt er mange gjerdesittere.

Det er Norsk Regnesntral enig i:

- Vi tror fortsatt Arbeiderpartiet vil gjøre det bedre enn de siste krisemålingene viser. Vi har regnet på sannsynligheten for at Høyre blir større enn Arbeiderpartiet. Den er bare på fem prosent, sier Clara-Cecilie Günther i Norsk Regnesentral til Dagbladet.

Instituttet leverer daglig fram mot valget prognoser som viser hvem som har størst sannsynlighet for å bli statsminister av Erna Solberg og Jonas Gahr Støre.

Ernas sjanser har økt

De holder fortsatt en knapp på at det blir regjeringsskifte, men oddsen for et borgerlig flertall, har økt denne uka.

Mandag beregnet de sjansen til 11 prosent. Fredag var den ifølge Norsk Regnesentral 17 prosent.

Fortsetter tendensen blir valgnatten en virkelig thriller, men fortsatt er dette det regjeringsalternativet som er minst sannsynlig.

Det mest sannsynlige flertallet er en rødgrønn palett av Rødt, SV, Arbeiderpartiet, Senterpartiet og MDG.

Norsk regnesentral har kalkulert seg fram til at det er 83 prosent sjanse for at disse partiene får flertall etter valget.