Dette er modellen som kan gi Ap-Jonas rett

I de tre siste valgene har Arbeiderpartiet konsekvent gjort det bedre enn meningsmålingene har antydet, selv kort tid før valget.

Grafen fra Norsk Regnesentral viser at Ap tydelig har gjort det langt bedre i de tre siste stortingsvalgene enn det så ut til på målingene rett før valget.
Grafen fra Norsk Regnesentral viser at Ap tydelig har gjort det langt bedre i de tre siste stortingsvalgene enn det så ut til på målingene rett før valget. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

- Vi ser effekten på andre partier også, men den er sterkest for Arbeiderpartiet. Det kan ha noe med valgkampmaskineriet til Ap å gjøre, og det at de er flinke på å drive valgkamp. Det kan også hende at folk har sagt at de skal stemme SV eller MDG, men stemmer Ap når de står der, sier Anders Løland ved Norsk Regnsentral.

En graf Norsk Regnesentral presenterte i Dagbladets valgbod i går (se sendingen i lenken under), viser at Ap tydelig har gjort det langt bedre i de tre siste stortingsvalgene enn det så ut til på målingene rett før valget.

Ap fikk for eksempel ikke over 30 prosent oppslutning på mer enn tre av de ti siste meningsmålingene før valget i 2013.

I den aller siste målingen Ipsos MMI gjorde for Dagbladet før stortingsvalget den gang, fikk Ap 27,7 prosent.

Håpet til Støre ligger nå i å kopiere sin forgjenger og daværende statsminister Jens Stoltenberg, som gjorde et byks i valginnspurten.

Ap endte som kjent på 30,8 på valgdagen i 2013.

Samme tendens sees både i 2005 og 2009, men skal være omdiskutert hvis man går lenger tilbake i tid.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer