Coronaviruset

Dette er Nakstads skrekkscenario

Med et R-tall på 1,6, vil 1000 smittetilfeller kunne bli til nær 300 000 på bare åtte uker, dersom man ikke tar affære, varsler assisterende helsedirektør Espen Rostrup Nakstad.

ADVARER: Espen Nakstad forteller om smittesituasjonen i Norge. Vis mer
Publisert

Folkehelseinstituttet (FHI) kom onsdag med en ny risikorapport for coronapandemien i Norge.

FHI fastslår at smittesituasjonen fremdeles er ustabil, og at det er «fare for akselererende økning».

Derfor mener smitteverninstituttet at det er behov for betydelig innsats for å bremse spredningen av smitten og kraftige tiltak i områder der det er mye smittespredning.

MER SMITTE: Fem besetningsmedlemmer i Wizz Air på ruter i Norge har testet positivt på corona. Video: NTB Vis mer

Nasjonal R på 1,4

I risikorapporten har FHI beregnet det såkalte reproduksjonstallet R, altså hvor mange andre personer en coronasmittet i snitt overfører viruset til, til gjennomsnittlig å være på 1,4 nasjonalt.

Samtidig fastslår FHI, for første gang i høst, at «sannsynligheten for at reproduksjonstallet er høyere enn 1 er 100 prosent».

Assisterende helsedirektør Espen Rostrup Nakstad bekrefter dette overfor Dagbladet.

- Ja, jeg tror at det er første gang hele konfidensintervallet ligger over 1 i høst, sier Nakstad.

I praksis betyr dette at smittespredningen øker kraftig i landet.

FHI estimerer at om tre uker vil vi se 4500 nye smittetilfeller per dag, dersom smittenivået ikke går ned, og vi vil ganske snart oppleve et betydelig hopp i antall sykehusinnleggelser.

NY STRATEGI: USAs nyvalgte president, Joe Biden, la mandag 9. november fram deler av sin plan for å bekjempe coronaviruset. Vis mer

Nakstads regnestykke

- At reproduksjonstallet er over 1 betyr at én person smitter mer enn én annen. Den siste måneden er det ingen tvil om at det tallet har ligget over 1, for vi har i noen uker hatt en nesten dobling av antall smittede i Norge. En person må smitte mer enn én til, for at det skal vokse. Derfor er det viktig å få tallet under 1 igjen, sier Nakstad.

Han understreker at forskjellen på 1,2 eller 1,3 og 1,4 er veldig stor. I Oslo og i Bergen er R-tallet anslått å ligge på 1,6.

- Det betyr at hvis det er tusen personer som er smittet i Bergen, og vi forutsetter at det tar 5 dager fra disse blir smittet til de smitter videre til 1,6 nye personer, så vil det være 16 777 nye smittetilfeller en måned seinere, reint matematisk sett. Etter ytterligere en måned vil 280 000 mennesker bli smittet - i tillegg til alle dem som har brakt smitten videre de foregående 60 dagene, sier Nakstad.

Han påpeker at dette eksempelet ikke tar høyde for de ekstra smitteverntiltakene som vil bli iverksatt for å bremse en slik spredning.

- Det viser likevel hvor fort denne kurven stiger hvis R-tallet er 1,6. Kurven svinger bare raskere og raskere oppover når tallet er så høyt. Derfor er det så viktig å få tallet under 1 igjen, sier Nakstad.

IKKE LENGER SMITTEFRITT: Det er påvist coronasmitte på Vanuatu. Landet var et av få som ennå ikke hadde registrert smitte. Reporter: Christian Roth Christensen Vis mer

«Økende fase»

Nakstad understreker at premisset for hans regnestykke er at det tar fem dager fra en person er smittet til denne personen har smittet 1,6 andre.

- Virkeligheten er heldigvis en annen. Et reproduksjonstall på 1,6 vil normalt sett ikke holde seg særlig lenge fordi folk endrer atferd og ekstra smitteverntiltak blir innsatt, men regnestykket viser alvoret i situasjonen. Et R-tall på 1,6 eller 1,4, for den saks skyld, innebærer en problematisk smitteøkning. Det er derfor vi er nødt til å sette inn tiltak, slik det er gjort i Norge nå, forklarer Nakstad.

I FHI-rapporten heter det at «reproduksjonstallet viser at epidemien nasjonalt er i en økende fase».

I dag er 110 personer innlagt på sykehus med covid-19. FHI venter en kraftig økning i nær framtid.

«Antall innlagte pasienter forventes å øke i de kommende uker (...) Om 3 uker forventes 374 innlagte pasienter hvis smittespredningen fortsetter som den gjorde i oktober og tidlig november», heter det.

STRAMMER INN: Statsminister Erna Solberg la torsdag fram nye strenge restriksjoner for å bekjempe coronasmitten. Foto: NTB Vis mer

Verre i mars

FHI understreker at smittetrykket i Norge var mye høyere i mars da samfunnet ble stengt ned enn det er nå.

Den gang var R-tallet på rundt 3,5.

Det finnes en god forklaring på det nokså høye antallet påviste tilfeller av coronavirussykdom som blir rapportert nå.

I første del av pandemien ble om lag 1 av 10 tilfeller oppdaget, men i september og oktober ble rundt 4 av 10 tilfeller oppdaget, estimerer FHI.

Oslo har nå flest påviste tilfeller per 100 000 innbyggere med 116,9. Deretter følger Vestland med 74,8, Innlandet med 74,6 og Viken med 71,7.

Oslo har hatt en gradvis økning av smittetilfeller siden 1. august. I forrige uke ble det rapportert om i underkant av 950 tilfeller i hovedstaden.

Mye av smitten skjer innad i husholdninger, i mindre grupper og arrangementer hvor flere mennesker har vært samlet tett over lengre tid, opplyser FHI.

Med unntak av uke 42, har andelen positive coronatester i Norge økt siden uke 36. I forrige uke var 2,55 prosent av testene positive, landet sett under ett.

Totalt er 1 518 428 personer i Norge testet for covid-19 til og med 8. november. Dette utgjør nær 28 prosent av befolkningen. I alt er 1 997 714 tester blitt utført.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer