Global oppvarming

Dette er NASA-grafen som bør skremme Siv og Erna: - Kommer ikke til å endre seg

11 av de siste 12 månedene har satt varmerekord.

REKORDGRAF: NASA har registrert varmerekorder i 11 av de siste 12 månedene, med juni som eneste unntak. Grafikk: NASA
REKORDGRAF: NASA har registrert varmerekorder i 11 av de siste 12 månedene, med juni som eneste unntak. Grafikk: NASAVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): En av høstens mest brennbare politiske saker er drivstoffavgifter og regjeringens forslag til grønt skatteskifte i kampen for å nå Norges klimaforpliktelser.

For to uker siden la statsminister Erna Solberg og finansminister Siv Jensen først fram sitt forslag til grønt skatteskifte og deretter forslaget til statsbudsjett for 2017. Klimaforskerne, Venstre, SV og MDG var unisone i sin dom: Norge vil ikke nå klimamålene med dette budsjettet.

Men samtidig som Trine Skei Grande, Erna Solberg og Siv Jensen krangler om klimatiltak, fortsetter jordas temperatur å stige.

Nå viser ferske NASA-tall at september 2016 er den varmeste siden man begynte med moderne målinger for 136 år siden.

Dermed føyer september seg inn i rekken av månedlige varmerekorder det siste året. I 11 av de siste 12 månedene er det nemlig blitt registrert varmerekorder, med juni som eneste unntak.

- Som en radiator

Dersom man ser på tilsvarende målinger hos NOAA (The National Oceanic and Atmospheric Administration), så viser de riktignok at september var 0,04 grader celsius unna å slå rekorden fra 2015. Men før det hadde NOAA til gjengjeld målt varmerekorder i 16 måneder på rad.

Både NASA og NOAA peker på menneskeskapte klimaendringer i kombinasjon med værfenomenet El Niño, når de skal forklare de rekordhøye temperaturene. Det samme gjør forskningsdirektør ved Cicero, Bjørn Hallvard Samset.

- El Niño er et periodisk fenomen i Stillehavet. Effekten blir som at jorda skulle skrudd på en radiator. Vannet har så mye varme i seg, og Stillehavet er så digert, at det varmer opp hele atmosfæren, sier Samset til Dagbladet.

Men han understreker at den naturlige svingningen bare forklarer en temperaturendring på 0,2-0,3 grader.

Til sammenlikning ligger det an til at 2016 ender opp med en gjennomsnittlig temperaturøkning på én grad i forhold til 1800-tallet.

- De menneskeskapte endringene dominerer totalt over de naturlige svingningene, sier Samset.

- Er det noen grunn til at denne trenden skal endre seg?

- Nei. 2017 kommer til å bli noe kaldere enn 2016 fordi effekten av El Niño avtar. Men nedgangen blir ikke stor. Ifølge prognosene blir 2017 og 2018 liggende en tidels grad eller to under årets temperatur, altså omtrent på nivå med 2015. Ønsker man å snu trenden, så må man kutte utslippene av drivhusgasser.

RASKERE: Global oppvarming fører til raskere jetstrømmer, viser ny forskning. Video: NASA Vis mer

- Det er skummelt

Særlig i vinter lå det globale snittet skyhøyt over alle tidligere målinger for årstiden. Allerede i mai var det klart at 2016 høyst sannsynlig slår den forrige årsrekorden – som ble satt i 2015, ifølge NTB.

Også ved tidligere varmerekorder har forskere hovedsakelig lagt skylda på menneskeskapte klimaendringer, i tillegg til værfenomenet El Niño.

- Det skumle er at vi er på vei inn i en tid der det vil være en overraskelse hver eneste gang en måned eller et år ikke er blant de varmeste registrert, sa klimaforsker Chris Field ved the Carnegie Institution og Stanford University, da det ble satt varmerekord i juli.