PEKES UT SOM GJERNINGSMANNEN: Omar Mateen.
PEKES UT SOM GJERNINGSMANNEN: Omar Mateen.Vis mer

Dette er nattklubbskytteren

Det er trolig Omar Mateen som drepte 50 personer på nattklubb.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Ifølge flere amerikanske medier, blant annet NBC og Washington Post er det Omar Mir Seddique Mateen som står bak terrorangrepet på en nattklubb for homofile natt til søndag, lokal tid.

Kongressmedlem for Florida, Alan Grayson, sier de har identifisert skytteren som Omar Mateen.

En talsmann for det føderale politiet FBI sier imidlertid at de ikke har gjort en sikker identifisering av skytteren, og ønsker foreløpig ikke å bekrefte om det var Omar Mateen.

Politet sier på en pressekonferanse i ettermiddag at det er den verste masseskytingen i amerikansk historie.

Omar Mir Seddique Mateen er en 29 år gammel mann som ifølge hans Instagram-profil er født og oppvokst i USA. Han er fra Port Saint Lucie i Florida, tre times kjøretur unna Orlando.

Ifølge CBS News har nattklubbskytteren bånd til islamsk terror.

TERROR: Det er trolig Omar Mir Seddique Mateen som drepte over 50 personer under et skyteangrep mot en nattklubb for homofile natt til søndag lokal tid. Foto: Scanpix / SipaUSA
TERROR: Det er trolig Omar Mir Seddique Mateen som drepte over 50 personer under et skyteangrep mot en nattklubb for homofile natt til søndag lokal tid. Foto: Scanpix / SipaUSA Vis mer

Afghansk opprinnelse

Mannen skal ha drept rundt 50 personer og mist 53 personer er fraktet til sykehus søndag. Det opplyser politiet på en pressekonferanse i ettermiddag. Det skal ha vært over 300 personer på nattklubben lørdag til søndag. Dette ønsker ikke politiet å bekrefte.

Ifølge Independent skal Mateen ha foreldre som er fra Afghanistan, men har amerikansk statsborgerskap.

I 02-tiden lokal tid skal 29-åringen ha gått inn på Pulse nattklubb med et håndvåpen og ei AR-15 rifle. Ifølge Independent skal han også ha hatt på seg bombevest.

Ifølge BBC står han ikke oppført på USAs liste over mulige terrorister før angrepet, melder NTB.

Under politiets pressekonferanse søndag sier politiet at skal gjerningspersonen ha ført åpnet ild mot personene som var tilstede på nattklubben. Deretter skal han ha begynt å skyte rundt seg.

Vitner forteller at de hørte over 40 skudd inne på nattklubben. Nattklubben er den mest populære nattklubben i Orlando, skriver CBS News.

POLITI: FBI og lokalt politi under pressekonferanse søndag morgen, lokal tid. Foto: Jacob Langston/ Orlando Sentinel/ TNS / Scanpix
POLITI: FBI og lokalt politi under pressekonferanse søndag morgen, lokal tid. Foto: Jacob Langston/ Orlando Sentinel/ TNS / Scanpix Vis mer

Drept i skuddveksling

Dette førte til at flere personer blant annet løp til toalettene og andre rom enn det gjerningsmannen oppholdt seg. Personene skal deretter ha ringt politiet.

Et SWAT-team skal ha bistått politiet i Orlando under skyteepisoden på nattklubben under pågripelsen. Politiet sier på pressekonferansen at gjerningsmannen ble under aksjonen drept i en skuddveksling med politiet.

- Det var for å redde personene som var der inne. Minst 30 personer ble reddet under denne aksjonen, sa politiet på pressekonferansen i formiddag.

FBI vil lede etterforskningen videre i samarbeid med regional og lokal politi.

- Vi er tidlig i etterforskningen og det er vanskelig å si hvordan han kom seg inn på nattklubben. Det er også vanskelig å si noe om hvor mange vitner det var inne på nattklubben, sier politiet.