- Dette er noe politiet må følge med på

Tysk kristenekstremist vil realisere Breiviks Knights Templar-drøm.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): I dag bekrefter den kjente, tyske kristenekstremisten Nick Greger overfor Dagbladet at han har kontaktet Anders Behring Breivik med tanke på å stifte Knights Templar - organisasjonen to av de sakkyndige i Breivik-saken, og politiet, har avvist at kan eksistere.

To av Norges fremste eksperter på ekstrem religion og terror reagerer på de nye opplysningene, der Greger tilbyr seg å komme til Norge for å møte Breivik, og ser opp til hans handlinger.

- Dette er noe politiet må følge med på, sier Lars Gule, forsker og postdoktorstipendiat ved Høgskolen i Oslo og Akershus.

- Gregers bakgrunn gjør at vi må ta dette på alvor, sier Lars Gule - som du kan se hele intervjuet med i videoen over.

Svært dødelig Også Anders Romarheim, forsker ved Institutt for forsvarsstudier, reagerer på opplysningene.

- Først må jeg presisere at det er PST som står for trusselvurderinger, sier Anders Romarheim.

- Men mitt inntrykk er at Knights Templar er en organisasjon som Breivik prøver å etablere. Om enkeltstående terrorister setter handlingene sine inn i en organisasjonskontekst kan det bli svært dødelig - noe vi så 22. juli, sier Romarheim til Dagbladet.

Mindre isolert Romarheim påpeker at et terrorangrep kan skremme vekk mer moderate tilhengere av et ståsted eller en filosofi; eksempelvis har flere kjente islamkritikere måttet ta avstand fra Breiviks handlinger.

STØTTER BREIVIK: Den kjente ekstremisten Nick Greger (t.v.) - her på møte i sin organisasjon Order 777 - som han inviterer Breivik til å bli med i. Foto: Privat
STØTTER BREIVIK: Den kjente ekstremisten Nick Greger (t.v.) - her på møte i sin organisasjon Order 777 - som han inviterer Breivik til å bli med i. Foto: Privat Vis mer

- Hva betyr det at at Nick Greger nå erklærer støtte til Breivik - nettopp fordi han har gjort det han har gjort?

- Jeg kjenner ikke godt nok til det tyske caset, men det er alltid noen som blir fascinert av noen som blir berømt - selv med negativt fortegn. Og Breivik håper noen vil følge opp - da virker han mindre isolert.

- UNDER ETABLERING: Terrorforsker Anders Romarheim tror Knights Templar-organisasjonen er noe Breivik prøver å etablere - ikke noe som nødvendigvis er etablert nå. Foto: Håkon Mosvold Larsen / Scanpix
- UNDER ETABLERING: Terrorforsker Anders Romarheim tror Knights Templar-organisasjonen er noe Breivik prøver å etablere - ikke noe som nødvendigvis er etablert nå. Foto: Håkon Mosvold Larsen / Scanpix Vis mer