Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- Dette er noe svineri - slik vil vi ikke ha det i Verdal

Ordføreren raser mot voldshandlingen. Jacob Kuteh får massiv støtte etter han ble banket opp.

FORKASTELIG: Ordfører i Verdal kommune Bjørn Iversen reagerer kraftig på voldsepisoden mot Jacob Kuteh. Foto: Ole Morten Melgård/NTB Scanpix.
FORKASTELIG: Ordfører i Verdal kommune Bjørn Iversen reagerer kraftig på voldsepisoden mot Jacob Kuteh. Foto: Ole Morten Melgård/NTB Scanpix. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Jacob Kuteh (50) ble overfalt utenfor sitt eget hus i Verdal i Nord-Trøndelag tidlig lørdag morgen etter at han hadde kjørt kona Hawa på jobb. Fem personer i 20-årene fulgte etter han med bil før de sparket og slo han på brutalt vis.

- Jeg er fryktelig redd. De sa at sånne som meg ikke er velkommen i Verdal, sa Kuteh til Dagbladet i går.

Etter at Jacob stod fram med sin historie får han massiv støtte på sosiale medier og svært mange tar avstand fra det grove overfallet. Også Verdal-ordfører Bjørn Iversen reagerer kraftig på hendelsen.

- Nå skal politiet få etterforske saken for å finne ut hva som har skjedd, men hvis dette er blind vold er det noe svineri. En slik handling er totalt forkastelig, sier ordføreren.

Jacob Kuteh jobber i en kommunal barnehage i Verdal, og blir nå tatt hånd om av fagpersonell i kommunen.

Nulltoleranse for blind vold - Som arbeidsgiver forsøker vi nå å gi Jacob den beste hjelpen vi kan fra kommunens side. Så synes jeg også det er rørende å se hvordan resten av lokalsamfunnet engasjerer seg i saken og viser sin støtte til Jacob. Engasjementet fra enkeltmennesker og vår klare beskjed, er at det er nulltoleranse for blind vold, sier Bjørn Iversen til Dagbladet.

Selv tror Jacob Kuteh at overfallet var rasistisk motivert, og han fikk beskjed fra gjerningsmennene at «vi liker ikke innvandrere i Verdal».

Krafttak for inkludering Ordføreren kan ikke huske at det har vært tilsvarende hendelser i Verdal tidligere, og han synes det ville være svært urettferdig om kommunen vil bli assosiert med rasisme. Ifølge lensmannen i Verdal, Knut Olav Røstad, er ingen av de fem personene som var i bilen bosatt i Verdal, men i to nabokommuner.

På midten av 2000-tallet tok Verdal kommune sikte på å bli best i landet på arbeidsintegrering. Da gjennomførte de «Verdalsprosjektet - Krafttak for inkludering», et forsøk på å vri en negativt ladet asyldebatt over i en positivt ladet integreringsdebatt.

- I denne prosessen fikk Jacob jobb i en kommunal barnehage og har jobbet der i ni år. Han er et stjerneeksempel på en person som har integrert seg godt i lokalsamfunnet. Han har mange gode venner i lokalmiljøet og er en ressurs for kommunen, sier ordfører Bjørn Iversen.

Den folkelige støtten i Verdal strømmer på i kommentarfeltene i lokalavisene, og i går annonserte Røde Kors at de tar initiativet til et fakkeltog til støtte for Jacob.

Skal ikke godta - Vi vil gjerne vise vår støtte til Jacob. Vi liker ikke tanken på at det skal være utrygt å ferdes i Verdal, og vi som samfunn skal ikke godta at noen forgriper seg på enkeltpersoner på denne måte, sier lederen for Verdal Røde Kors Terje Austmo til Dagbladet.

Sammen med flere interesseorganisasjoner i Verdals-distriktet planlegger de nå å arrangere et fakkeltog til støtte for Jacob Kuteh (50) som ble forfulgt og banket opp av flere gjerningsmenn utenfor sitt eget hus lørdag morgen 05.00.

Fakkeltog - Vi er alle likeverdige mennesker. Det spiller ingen rolle hvordan man ser ut eller hvilken hudfarge man har, om man er født her eller har flyttet hit. Inni er vi alle sammen like, og alle skal tørre å gå ut i lokalsamfunnet. Med fakkeltoget vil vi vise at slik vil vi ikke ha det i vårt lokalsamfunn, sier Terje Austmo.

BLE SLÅTT: Jacob Kuteh ble brutalt banket opp av fire til fem ungdommer utenfor sitt eget hjem. Foto: Privat.
BLE SLÅTT: Jacob Kuteh ble brutalt banket opp av fire til fem ungdommer utenfor sitt eget hjem. Foto: Privat. Vis mer
Hele Norges coronakart