Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Dette er Nordens mest ettersøkte menn

Etterlyst for drap, grovt bedrageri og våpenbesittelse.

ETTERLYSTE: Politiet går ut med felles etterlysning av tolv menn i hele norden. Foto: ENFAST
ETTERLYSTE: Politiet går ut med felles etterlysning av tolv menn i hele norden. Foto: ENFAST Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Politinettverket ENFAST (European Network of Fugitive Active Search Teams) står bak en nordisk liste over personer som er etterlyst for en rekke alvorlige forbrytelser.

Lista inneholder tolv menn som politiet mener står bak alt fra drap til omfattende økonomisk kriminalitet.

Den svenske avisa Expressen har snakket med en politibetjent i Fast-gruppa, som er en enhet som jobber med å lokalisere etterlyste kriminelle. Personen er anonymisert, men sier til avisa at man går ut med den samlede lista fordi man i tidligere saker har sett at en betydelig andel etterlyste gjemmer seg i nabolandet sitt.

- Blant svenskene er Norge populært, og også Danmark, som også er et gjennomfartsland til kontinentet. Disse tolv personene har til felles at det finnes informasjon om at de befinner seg i eller har kontakter i norden, sier politibetjenten.

Blant de tolv som er etterlyst er flere dømt for drap. Flere av dem dukket ikke opp til egen rettssak og har ikke blitt funnet siden.

Rømte fra fangetransport

Svenske Kristofers Kastellanos (25) er dømt til 14 års fengsel for et drap i Tullinge i Stockholm 7. november 2017.

Der skal han ha knivdrept en 34 år gammel mann med en kokkekniv. Kniven skal ifølge Expressen ha truffet mannen i halsen. Han har innrømmet drapet, men hevder det var selvforsvar og at mannen truet ham med kniv først. Dette ble han ikke trodd på i retten.

Hans forsvarer, Roba Azzam, uttalte etter at dommen ble avsagt, at Kastellanos var misfornøyd og overrasket over dommen.

12. juli i år rømte 25-åringen fra en fangetransport i Laxå.

KNIVDRAP: Kristofers Kastellanos er dømt til 14 års fengsel for drap. Foto: Politiet
KNIVDRAP: Kristofers Kastellanos er dømt til 14 års fengsel for drap. Foto: Politiet Vis mer

Stjal pensjonspenger

Max Serwin (tidligere Emil Amir Ingmanson) er etterlyst for økonomisk kriminalitet. Forretningsmannen er blant annet mistenkt for å stå bak en millionsvindel mot Falcon Funds, et fond som flere svensker bruker til pensjonssparing.

Da han i 2016 fikk spørsmål om sin tilknytning til Falcon Funds, benektet han å ha noe med fondet å gjøre, ifølge Expressen.

Den svenske 41-åringen ble pågrepet på flyplassen Heathrow i London, hvor han er bosatt, i fjor.

Mens prosessen med å få ham utlevert til Sverige pågikk, klipte han av fotlenken sin. Han har vært på rømmen siden november. Hans forsvarer, Thomas Olsson, har ikke ønsket å kommentere saken i pressen.

BEDRAGER: Politiet mener Max Serwin står bak millionsvindel. Foto: Politiet
BEDRAGER: Politiet mener Max Serwin står bak millionsvindel. Foto: Politiet Vis mer

- «Henrettet» mann i lokale

En 25 år gammel mann, opprinnelig fra Libya, og en 26-åring, opprinnelig fra Algerie, er mistenkt for et drap som skal ha skjedd julaften 2014 i Malmø, der en 26 år gammel mann ble skutt i et foreningslokale. Drapet blir i svenske aviser beskrevet som en ren henrettelse.

De har vært etterlyst siden ingen av dem møtte opp til rettssaken i 2015. Politiet har sporet 25-åringen til en adresse i Tunisia.

Aktor Anna Edebalk sier til Nyheter 24 at hun ikke kan påstå at begge de to skjøt den 26 år gamle mannen, og mener derfor at en av dem kan dømmes for medvirkning.

ETTERLYST: En 25 år gammel mann, opprinnelig fra Libya.
ETTERLYST: En 25 år gammel mann, opprinnelig fra Libya. Vis mer
ETTERLYST: En 26 år gammel mann, opprinnelig fra Algerie.
ETTERLYST: En 26 år gammel mann, opprinnelig fra Algerie. Vis mer

Kolliderte i fylla

Jani Kellokumpu (37) ble pågrepet i 2016 for drap og drapforsøk. Grunnen er at han kjørte en personbil i ruspåvirket tilstand og i høy fart da bilen skal ha kommet i motsatt kjørefelt og kollidert med en lastebil i Haparanda i Sverige. En passasjer mistet livet og en annen ble hardt skadd.

I 2014 ble han også dømt for å ha forårsaket en annen persons død ved å kjøre i ruspåvirket tilstand. Da var det hans egen far som omkom.

Han har vært etterlyst siden han ikke møtte opp i rettssaken for to år siden. Politiet mistenker at han kan gjemme seg i Finland.

KJØRTE I FYLLA: Jani Kellokumpu er tiltalt for drap og drapforsøk. Foto: Politiet
KJØRTE I FYLLA: Jani Kellokumpu er tiltalt for drap og drapforsøk. Foto: Politiet Vis mer

Gjengdrap og sigar-krangel

En 30 år gammel mann er etterlyst for knivdrapet på gjengmedlemmet Muhammed Sendi fra 2016 i Vejle i Danmark. Han er opprinnelig fra Afghanistan.

Drapet skal ifølge avisa Fyens Stiftstidende ha skjedd på åpen gate. Avisa skriver at 30-åringen og hans to yngre brødre skal ha hatt en narkogjeld til offeret og gjengen han tilhørte, Black Army.

Den andre dansken på etterlysningslista er Mohamad Ahmed Hassan, som er etterlyst for et knivdrap fra 2009 i Brønshøj i Danmark. Han er opprinnelig fra Somalia. Drapet skal ifølge danske BT ha skjedd på en fest da det oppsto krangel mellom offeret og Hassan om en sigarett.

To menn ble opprinnelig pågrepet i saken, men politiet fastslo raskt at de kun var vitner til drapet. Begge har pekt ut Hassan som drapsmannen.

Avisa skriver at han har vært en del av det somaliske rusmiljøet i Danmark.

Skatteunndragelse

Janne Petteri Tranberg er etterlyst av finsk politi som vil at han skal sone en dom på 649 dager, men de opplyser ikke for hva. De vil også straffeforfølge ham for skatteunndragelse.

Finske myndigheter har også etterlyst Ville Tapani Lehmusmetsä for narkotikakriminalitet, Mike Soldier for narkotikakriminalitet og våpenbesittelse, samt svenske Hans Torbjörn Thorsén for uaktsom kjøring og narkotikakriminalitet.

De etterlyser også Sammy Markus Mäenpää, som er dømt for blant annet uaktsomt drap og våpenbesittelse. Han kom aldri tilbake til fengsel etter permisjonen i august.

SKATTEUNNDRAGELSE: Finsk politi vil straffeforfølge Janne Petteri Tranberg for skatteunndragelse. Foto: Politiet
SKATTEUNNDRAGELSE: Finsk politi vil straffeforfølge Janne Petteri Tranberg for skatteunndragelse. Foto: Politiet Vis mer
UAKTSOMT DRAP: Sammy Markus Mäenpää er etterlyst av finsk politi for uaktsomt drap og våpenbesittelse. Foto: Politiet
UAKTSOMT DRAP: Sammy Markus Mäenpää er etterlyst av finsk politi for uaktsomt drap og våpenbesittelse. Foto: Politiet Vis mer

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!