Dette er Norges aller rikeste

Tobakkskongen Johan Henrik Andresen jr. (49) slår finanskjendis Kjell Inge Røkke med 2,1 milliarder kroner.

RIKESTE: I fjor tok tobakkskongen Johan Henrik Andresen førsteplassen på formuetoppen, og holder den også i år. Foto: Berit Roald / Scanpix
RIKESTE: I fjor tok tobakkskongen Johan Henrik Andresen førsteplassen på formuetoppen, og holder den også i år. Foto: Berit Roald / ScanpixVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

||| (Dagbladet): Nå i natt ble skattelistene for 2009 offentliggjort.

• Søk selv her!

Mannen som troner på toppen av formuelista er tobakkskonge Johan Henrik Andresen (49). Han er arvingen av Johan H. Andresen senior og har en formue på nesten 10,3 milliarder kroner. Andresen er eier og konsernsjef i Ferd, tidligere kjent som Tiedemanns-gruppen.

Med det holder han førsteplassen han inntok i fjor, da han fra året før firedoblet sin formue. Andresen har en inntekt på 15,4 millioner kroner for skatteåret 2009, en nedgang på 42 millioner kroner fra året før. Milliardæren måtte betale 117 millioner til staten.

49-åringen har 2,1 milliarder kroner mer i formue enn nestemann på lista, finanskjendisen Kjell Inge Røkke. Røkke har en formue på 8,1 milliarder kroner. Begge to ligger ganske så stabilt fra i fjor. Mens Andresen har noen hundre millioner mindre i formue, har Røkke bare gått ned omlag 50 millioner.

Kjell Inge Røkke står med null kroner i inntekt - uendret fra tidligere år. Finanskjendisen betaler 89,5 millioner i skatt, en økning på 24,2 millioner fra året før. 

Etter Røkke og Endresen kommer hotellkongen Olav Thon og matmilliardæren og Joh. Johansson-arvingen Johan Johansson i NorgesGruppen. Thon har 5,5 milliarder kroner i formue, mens Johansson har 4,7 milliarder.

Gjorde milliardhopp Eirik Hagen Goksør synes å være den som har gjort det mest imponerende hoppet på formuetoppen. Fra at han i 2008 hadde 87 000 kroner i inntekt og null i formue, er han på årets skattelister oppført med svimlende 3,5 milliarder kroner.

Hagen Goksør er daglig leder i Goksør IT og kommer på en anstendig femteplass.

Ligningstallene i dag gir ikke hele bildet av de aller rikeste. Rikingene skjuler nemlig store deler av verdiene sine i selskaper og eiendommer. Dessuten må man også huske på at flere av de rikeste ikke skatter til Norge, og derfor ikke kommer med på skattelistene. Blant de er verdens rikeste Nordmann, John Fredriksen. Han er kypriotisk statsborger og har ifølge Kapital en formue på rundt 60 milliarder kroner.

Listene er tradisjon tro like omdiskuterte som andre år. Det som for noen er utidig snoking i de mest private forhold, er for andre en demokratisk rett til å kontrollere at myndighetene ikke forskjellsbehandler innbyggerne og at skattesystemet fungerer etter hensikten.

• Se de 100 rikeste her.