Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Dette er Norges beste økonomiske spåmenn

De største pessimistene var de som spådde mest riktig om norsk økonomi i fjor, selv om ingen klarte å forutse oljeprisen og kronefallet.

Jan L. Andreassen, Harald Magnus Andreassen og Torbjørn Eika:  Traff bra med sine spådommer for 2015. Foto: Finansavisen.
Jan L. Andreassen, Harald Magnus Andreassen og Torbjørn Eika: Traff bra med sine spådommer for 2015. Foto: Finansavisen. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Finansavisen): Finansavisen har innhentet økonomenes siste 2015-prognoser som ble laget i slutten av 2014. Prognosene talte samlet sett for en svakere vekst i norsk økonomi, økende arbeidsledighet og ytterligere kutt i styringsrenten.

Vanskelig å spå oljeprisen Det som absolutt alle bommet på var oljeprisen og dermed det store fallet i kronekursen. De aller fleste av økonomene ventet heller en ganske kraftig kronestyrkelse gjennom 2015 - sammen med et skikkelig comeback for oljeprisen - varierende fra 60 til 85 dollar pr. fat ved årsslutt.

Mars 2016 Fasiten er klar. BNP-veksten endte på 1,0 prosent i 2015, mens arbeidsledigheten (AKU) steg fra 3,7 prosent til 4,4 prosent. Konsumprisene steg 2,1 prosent og kronekursen avsluttet året på høye 9,61 mot euro. I løpet av året kuttet Norges Bank styringsrenten to ganger.

Vinnerne Swedbank, Eika Gruppen og SSB skiller seg ut som innehavere av de beste prognosene for fjoråret.

Det var ingen som så for seg at kronen skulle falle. Den største kronepessimisten var Swedbank og sjeføkonom Harald Magnus Andreassen, som la til grunn at kronen ville holde seg på samme nivå ett år etter.

Dette ble avgjørende for at Finansavisen mener meglerhuset fortjener førsteplassen, til tross for at Jan L. Andreassen i Eika Gruppen og Torbjørn Eika i SSB traff bedre med prognosene for BNP-veksten.

Bra treff - Jeg synes det var ganske bra treff på alle punktene — svakere vekst, økt ledighet og lavere renter. Lavere oljeinvesteringer, lavere reallønnsvekst, og bakgrunnen er det jeg har snakket om lenge: at supersyklusen i råvarer var død. Det er det som preger norsk økonomi om dagen, sier Harald Magnus Andreassen til Finansavisen.

Verre i 2016 For 2016 venter Harald Magnus Andreassen BNP-vekst på 0,7 prosent, at Norges Bank kutter styringsrenten til null innen året er omme, arbeidsledighet på 5,0 prosent, samt at kronen styrker seg fra dagens kurs på 9,40 til 9,30 mot euro. 

Flere nyheter: Grimstad-investor slo seg selv konkurs
- 400 energiselskaper kan gå konkurs

Elendige tall fra norsk industri