Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Dette er Norges beste skoler

Sjekk din kommune.

 Norges beste skole:  Dagbladet har kåret Norges beste skole-kommune. 
FOTO: SCANPIX
Norges beste skole: Dagbladet har kåret Norges beste skole-kommune. FOTO: SCANPIX Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Sjekk din kommune her.

Dagbladet har kartlagt grunnskoletilbudet i alle Norges kommuner. På toppen av lista troner møbelkommunen Stordal på Møre. Her er det romslige budsjetter, lite mobbing og høyt utdannede lærere. Dette gir toppresultater både i karakterbøkene og på de nasjonale prøvene.

På bunnen av lista ligger Hattfjelldal, som fikk kommuneøkonomien ødelagt av Terra-skandalen.

De store byene
Av de litt større byene er det Kongsberg som gjør det best med en 63. plass.

- Det er mange grunner til at vi er en god skolekommune, sier undervisningssjef Kai Erik Lund.

- Politikerne har satset på skole gjennom blant annet å styrke bemanninga, og vi har så og si kun faglærte lærere. Kommunen har også ambisjoner på elevenes vegne, og ønsker å se at de får gode resultater.

- Grunnlaget for å gjøre det bra ligger hos kommunens innbyggere, og i det er et høyt utdanningsnivå her. Det gir resultater, sier han.

Det er Bærum som gjør det best blant Norges aller største kommuner, på en 115. plass. Oljebyen Stavanger ligger like bak på en 122. plass. Bergen følger på 178. plass, og Oslo og Trondheim befinner seg midt på, på henholdsvis 220. og 221. plass. Sarpsborg gjør det dårligst av landets større byer, og havner på en 387. plass.

- Jeg kan rett og slett ikke gi noen grunn til dette, sier ordfører Jan Engsmyr (Ap).

- Vi har stadige undersøkelser, og bruker mye ressurser på skolene i kommunen. Hvorfor vi havner såpass langt nede på lista har jeg derfor ikke svaret på.

Listebunn
På bunnen av lista ligger Nordlandskommunen Hattfjelldal.

- Dette var dramatiske nyheter, sier ordfører Asgeir Almås (Ap).

I følge ordføreren er skole viktig for kommunepolitikerne, og de mener selv de har en god skole.

- Skole har alltid vært en prioritet, og vil fortsette å være det. Men det er tydligvis noe vi må ha et enda større fokus på fremover, sier Almås.

Han forteller at økonomi spiller en stor rolle, og nok er en viktig del av hvorfor Hattfjelldal havner på bunn av lista. Hattfjelldal er en av de såkalte Terra-kommunene som i 2007 tapte store summer på feilinvesteringer. I følge rådmannen påvirker ikke finansskandalen skolebarnas hverdag.

- Stående ordre fra rådmannens hold er at elevene ikke skal mangle materiell. Trenger man nye klassesett eller annet skolemateriell — ja, da kjøper man det, sier rådmann Bent Øverby.

- Selv med stram økonomi skal ikke elevene fratas blyant og viskelær, sier han.

Ingen sammenslåing
For å bedre økonomien kunne en sammenslåing av bygdas tre små skoler vært et alternativ, men dette ønsker ikke Øverby.

- Hattfjelldal er større enn Vestfold fylke. Det ville ikke vært forsvarlig å sende barn nesten 20 mil avgårde i buss — hver dag, sier han.