Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Dette er Norges mest populære hundenavn

Fido er ikke på navnetoppen lenger.

TOPPLISTA: Ifølge statistikken er de tre mest populære hundenavnene Luna, Bella og Leo. Foto: Shutterstock
TOPPLISTA: Ifølge statistikken er de tre mest populære hundenavnene Luna, Bella og Leo. Foto: Shutterstock Vis mer

Det er forsikringsselskapet If som presenterer navnestatistikken, etter å ha gått gjennom navnene på dem som har hundeforsikring i selskapet.

Det skriver de i en pressemelding.

Ifølge dem er det er lokale forskjeller på hvilke navn som er mest populære. Samtidig er det også forskjeller blant de forskjellige hunderasene.

Blant elghunder er det navnene Bamse, Mira og Storm, som er mest brukt. De tre vanligste navnene blant de små chihuahuaene er Bella, Milo og Luna. Blant Golden Retriever-hundene er det vanlig med navn som begynner på L. Øverst på lista er navnene Luna, Leo og Linus.

Blant schæferne er det Mira, Odin og Luna som troner på navnetoppen.

Ut ifra det er det kanskje ikke så overraskende hvilket navn som topper lista over Norges mest populære hundenavn:

Tydelige trender

Veterinær Martine Fossem Nygaard er ansvarlig for dyreforsikring i If. Hun sier til Dagbladet at flere velger vekk navnet Fido, som tidligere har vært populært.

- Jeg synes det er flere og flere som velger menneskenavn til hundene sine. Kortsnutehundene har oftere menneskenavn enn andre.

MENNESKENAVN: Veterinær Martine Fossem Nygaard har kalt sin hund for Selma. Foto: Privat
MENNESKENAVN: Veterinær Martine Fossem Nygaard har kalt sin hund for Selma. Foto: Privat Vis mer

Nygaard tror selv at menneskenavn-trenden kanskje henger sammen med at eiere i større grad anser hundene sine som familiemedlemmer, enn hva man gjorde tidligere. Selv har hun en hund som heter Selma.

Hun sier at statistikken ofte viser tydelige trender.

- Vi har holdt på med dette i mange år. Det er gøy å se at tendensen hos dyr, som hos mennesker, endrer seg. Trenden nå er korte navn, som gjerne ender på bokstaven «a». Bella og Luna, Max og Leo kommer oftere enn før inn til veterinæren. Mange velger det samme, mens andre er veldig kreative, og går for utradisjonelle og morsomme valg, som Taxi og Farfar, forteller hun til Dagbladet.

NY VRI: Ny forskning fra University of California i San Diego viser at måten vi regner hundeår på er feil. Vis mer

Referanser til bøker og filmer

Navnene Luna, Bella og Leo er ikke bare populære hundenavn. Ifølge statistikk fra Agria Dyreforsikring for 2019, var alle de tre navnene også populære blant katter i fjor.

Luna var på tredjeplass, Leo på fjerdeplass, og Bella var på sjetteplass på lista over de mest populære kattenavnene.

Ifølge Agria er fortsatt navnet Pus veldig populært, og mange av de populære kattenavnene bærer tydelige referanser til filmer og bøker som Ole Brumm, Løvenes Konge og Twilight.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!