FØRSTE-: Næringslivsleder Johan Henrik Andresen jr. har slått seg fram som tobakkskonge. 
Foto: Berit Roald / Scanpix
FØRSTE-: Næringslivsleder Johan Henrik Andresen jr. har slått seg fram som tobakkskonge. Foto: Berit Roald / ScanpixVis mer

Dette er Norges rikeste

På toppen av lista troner en tobakkskonge, en fisker og en sauegjeter.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Norges rikeste er tobakkskongen Johan Henrik Andresen. Han er arvingen av Johan Henrik Andresen senior og har en formue på 12 milliarder kroner. Andresen har dermed økt sin formue med 1,7 milliarder kroner i forhold til i fjor.

Det er tredje år på rad at Andresen troner øverst på formuelista. 

Andresen er eier og konsernsjef i Ferd, tidligere kjent som Tiedemanns-gruppen. Selskapet hadde i fjor 1,8 milliarder kroner i driftsinntekter.

Tiedemanns Tobaksfabrik ble i 1998 fusjonert inn i danske Skandinavisk Tobakskompagni, og var dermed ute av all operativ tobakksvirksomhet. I dag er Ferd et familieeid norsk industri- og finanskonsern.

ANDRE-:   Kjell Inge Røkke er den andre rikeste i Norge for øyeblikket.   Foto:  Hans Arne Vedlog/Dagbladet
ANDRE-: Kjell Inge Røkke er den andre rikeste i Norge for øyeblikket. Foto: Hans Arne Vedlog/Dagbladet Vis mer

Sjekk topp 50-lista nederst i artikkelen.

Fra sauegjeter til milliardær Andresen hadde en personlig inntekt på i overkant av 20 millioner kroner i skatteåret 2010.

Tobakkskongen ligger flere milliarder foran nummer to på formuelista - finanskjendisen Kjell Inge Røkke. Han hadde i fjor en formue på 7,9 milliarder kroner.

Røkkes forretningskarriere begynte med kjøpet av en tråler i 1982 i USA. Med dette som utgangspunkt bygget han opp en global virksomhet innen fiske som startet med American Seafoods Company i Seattle.

Tett bak Røkke følger eiendomsmagnat Olav Thon med sine 7,78 milliarder kroner i formue. 88-åringen fra Hallingdal har gått fra å være sauegjeter til å bli Norges tredje rikeste mann. I 1940 valgte han pelsbransjen, og kunne med inntektene fra dette begynne å satse på eiendom. Hans første eiendomsinvestering var Karl Johans gate 5-7, ifølge Hegnar Online.

Flagget ut På tiende plass finner man Norges rikeste kvinne, Margaret Boel Garmann, med 2,37 milliarder kroner i formue. Garmann er en del av shipping-familien til Wilhelmsen.

OG TREDJEPLASS:  Olav Thon startet i pelsindustrien og endte opp som eiendomsmagnat. 
Foto: Nina Hansen , Dagbladet
OG TREDJEPLASS: Olav Thon startet i pelsindustrien og endte opp som eiendomsmagnat. Foto: Nina Hansen , Dagbladet Vis mer

Magasinet Kapital publiserte i september en liste over Norges rikeste. Her tronet John Fredriksen på toppen av lista med  svimlende 59,7 milliarder kroner i formue.

Fredriksen er imidlertid ikke å finne i den norske skattelista, da han for lengst har flagget ut til Kypros og ikke lenger skatter til Norge.

- Jeg orker rett og slett ikke mer. Norge er blitt for vanskelig å drive fra. Det er ikke verdt belastningen. Jeg blir syk av det, sa John Fredriksen til VG i fjor.