I GOD FORM:  Svanhild Mortensen, som snart er 82 år, ligger godt an til å få oppleve å bli tipptippoldemor. Foto: Torgeir Bråthen/Nordlys
I GOD FORM: Svanhild Mortensen, som snart er 82 år, ligger godt an til å få oppleve å bli tipptippoldemor. Foto: Torgeir Bråthen/Nordlys Vis mer

Dette er Norges yngste tippoldemor

Gjennomsnittsalderen for fire generasjoner mødre er 17 år.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

FINNSNES (Nordlys): Svanhild Mortensen fra Malangen var bare 71 år gammel da hun ble tippoldemor for snart 11 år siden. Det gjør henne til Norges yngste tippoldemor, ifølge Nordlys.

Mortensen-kvinnene i hver generasjon har i gjennomsnitt blitt mor i en alder av bare 17 år og åtte måneder.

- Jeg var 16 år da jeg fikk barn. Mannen min var 13 år eldre enn meg, og ute etter «ei vækja» fra Fjellbygda.

- Så det var kjærlighet ved første blikk?

- Ja, det måtte det visst være, smiler Svanhild.
Selv fikk hun de fire første barna i løpet av fem år, og bare ler av spørsmålet om familieplanlegging.

Til sammen har hun ni barn, 36 barnebarn, 26 oldebarn og seks tippoldebarn.

- Det bare blir sånn Hva som er hemmeligheten bak at kvinnene i slekta blir mor så tidlig, har hun ikke noe vitenskapelig svar på.

- Det blir bare sånn, sier hun.

Svanhild var altså 16 år da hun fikk datteren Bodhill, og Bodhill var 17 år da hun fikk Heidi Beate. Heidi Beate var også 17 år da hun fikk Silje, mens Silje var 20 år da hun fikk Kevin. Nå er Kevin 11 år, og sjansen for at Svanhild skal få oppleve å bli tipptippoldemor er absolutt til stedet.

- Ja, hvis de venter på at jeg skal dø, så skal de pinadø få vente, sier den spreke 81-åringen.

Bortsett fra en dårlig rygg er Svanhild kjapp både i hodet og beina.

- Formen er bra. Så lenge hodet er opp og føttene er ned er det greit. Det er verre hvis det blir motsatt, sier hun. Som mor, så datter

Datteren utfordrer Det er selvsagt teoretisk mulig å bli tippoldemor i enda yngre alder enn 71 år, men sannsynligheten er liten.

Den som kanskje er nærmest til å utfordre henne om tittelen er hennes egen datter Marry-Anne (57) på Finnsnes, som Svanhild nå er på sommerbesøk hos.

Marry-Anne ble oldemor da hun var 51 år, bare ett år seinere enn sin mor, og dersom det eldste oldebarnet hennes smeller til i tenårene kan hun faktisk klare det. Men hun har ikke tenkt til å prøve å påskynde naturens gang.

- Nei, det tror jeg ikke at jeg orker, sier Marry-Anne, som selv har åtte barn, 14 barnebarn og to oldebarn.    

Tre på vei Svanhild Mortensen har bodd på Malangseidet det meste av livet, og med ni barn og ti-tolv kyr var det var ingen tilværelse på silkeputer akkurat.

- Jeg var heime med hele sulamitten, og drev post og telefon mens mannen min var på ishavet to-tre måneder i året, forteller hun.

De 18 siste årene har hun bodd sørpå, på Flisa. Nå er det strikking det går i, og å holde oversikten over utviklingen i slekta.

- Det blir sånn «pø om pø»når det gjelder å holde kontakten med alle sammen, sier Svanhild.

De ringer bare og forteller når hun kan notere seg for nye tippoldebarn, sier Marry-Anne.
Og nå er det faktisk tre tippoldebarn til som er underveis.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer