Dette er nytt ved valget i år

Nå sendes valgkortene til stortings- og sametingsvalget ut. Flere velgere kan i år stemme via internett.

VALG13: Valgkortene sendes ut i disse dager og skal være framme hos velgerne før ordinær forhåndsstemming starter 12. august. Her fra partilederdebatten i 2011. Foto: Øistein Norum Monsen / DAGBLADET.
VALG13: Valgkortene sendes ut i disse dager og skal være framme hos velgerne før ordinær forhåndsstemming starter 12. august. Her fra partilederdebatten i 2011. Foto: Øistein Norum Monsen / DAGBLADET.Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Valgkortene sendes ut i disse dager og skal være framme hos velgerne før ordinær forhåndsstemming starter 12. august.

Hvis det skulle skje at valgkort av en eller annen grunn ikke kommer fram til velgeren, er det mulig å møte opp i valglokalet og stemme uten valgkort.

Men velgeren må ha med legitimasjon, opplyser statssekretær Eli Blakstad i Kommunal- og regionaldepartementet til NTB.

Noen får stemme på nett Du kan avgi ordinær forhåndsstemme fram til 6. september. I 12 forsøkskommuner kan velgere i år forhåndsstemme via internett ved stortingsvalget.

Dette gjelder for kommunene Bodø, Bremanger, Fredrikstad, Hammerfest, Larvik, Mandal, Radøy, Re, Sandnes, Tynset, Vefsn og Ålesund.

For velgerne i Fredrikstad og Larvik er dette helt nytt, så det blir spennende å se om de vil stemme via internett i forhåndsstemmeperioden, sier Blakstad, som samtidig påpeker at det er for tidlig å si om forsøket med internettstemming skal videreføres eller ikke.

Først skal vi evaluere høstens forsøk, sier statssekretæren.

Velgerne i forsøkskommunene har allerede hatt muligheten til å prøve ut dette valgsystemet i et treningsvalg fra 25. juli til 1. august.

Nytt elektronisk system Nytt fra i år er det også at det nye elektroniske valgadministrasjonssystemet EVA tas i bruk av alle kommunene og fylkeskommunene.

Dette systemet ble også brukt av 10 forsøkskommuner i 2011, forteller Blakstad.

I tillegg skal de 12 kommunene som bruker internettstemmer i år, samt Oslo, Bergen og Trondheim, gjennomføre forsøk med elektronisk avkryssing i manntallet på valgdagen.

Velgerne vil ikke merke så mye av dette forsøket. Valgmedarbeiderne i forsøkskommunene vil imidlertid få nye rutiner. Elektronisk avkryssing i manntallet på valgdagen var også en del av forsøket med elektronisk stemmegivning i 2011, sier Blakstad.

Annerledes forhåndsstemming Tidligere har velgere lagt stemmeseddelen i en stemmeseddelkonvolutt ved forhåndsstemmingen. Det skal ikke gjøres av alle velgere i år.

Nå skal stemmeseddelen brettes riktig vei, stemples av valgfunksjonær og legges rett ned i valgurnen. Dette gjelder hvis du stemmer i kommunen hvor du er manntallsført. Stemmer du utenfor egen kommune, gjelder de gamle reglene, understreker Blakstad.

Om du ikke kan stemme innenfor den ordinære forhåndsstemmeperioden, har du hatt muligheten til å avgi tidligstemme fra 1. juli. Du kan benytte deg av denne muligheten fram til 9. august.

Du er selv ansvarlig Også velgere som er bosatt i utlandet, på Svalbard og Jan Mayen, eller som oppholder seg midlertidig i utlandet, har kunnet stemme fra 1. juli. Velgere som bor i utlandet kan enten forhåndsstemme i Norge, eller stemme på selve valgdagen 9. september.

En velger som forhåndsstemmer i utlandet, kan gjøre dette fra 1. juli til og med 30. august. På Svalbard har Sysselmannen bestemt at siste frist for å forhåndsstemme er 2. september.

Du er selv ansvarlig for å stemme så tidlig at stemmen kommer fram til riktig kommune innen valgdagen mandag 9. september kl. 21.00 med normal postgang, understreker Kommunal- og regionaldepartementet på sine nettsider.