Dette er oljehistoriens skraphandler

På anlegget til AF Decom i Vats får Edda, Albuskjell og gamle Ekofisk siste reis.

OMSTRIDT: Anlegget til AF Decom i Vats tar imot og hogger opp utrangerte oljeplattformer fra Nordsjøen. I tillegg driver de med vedlikehold og opprustning av nye boreskip. 

Fotograf Tor Erik H. Mathiesen
OMSTRIDT: Anlegget til AF Decom i Vats tar imot og hogger opp utrangerte oljeplattformer fra Nordsjøen. I tillegg driver de med vedlikehold og opprustning av nye boreskip. Fotograf Tor Erik H. MathiesenVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

VATS (Dagbladet): Tåka ligger som et grått slør over aktiviteten på anlegget til AF Decom i Vats. Ved kai ligger et ruvende boreskip.

«Stena Carron», som drives av Stena Drilling, er inne for vedlikehold og oppgradering. Innenfor det moderne og godt utrustede boreskipet ligger deler av den rike norske oljehistorien. Kjente og kjære arbeidsplasser for mange tusen oljearbeidere har havnet på gravplassen i Vats.

Norsk oljehistorie På kaiområdet ligger deler av understellet til Albuskjell 2/4 F-plattformen, en kombinert bore, produksjons- og boligplattform som ble installert på 71 meter vanndyp 13 km vest for Ekofisk- senteret i 1977. Et annet sted finner vi hovedstøtterammen til den samme plattformen, og boligmodulene til Ekofisk 2/4 D, som ble installert ute på feltet i 1973.

Like ved finner vi også boligmodulen til Edda-plattformen som var hjem og arbeidssted for mange oljearbeidere fra 1976 og fram til produksjonen ble avsluttet i 1998 og plattformen fjernovervåket fra Ekofisk 2/4 K og fraflyttet i 1999.

BOLIGMODULER: Den store rivemaskinen Store Ulv er klar for å tygge i seg boligmodulene fra Ekofisk 2/4 D og Edda-plattformene, som  ligger som rustne og nostalgiske rester av den tidlige norske oljehistorien. Fotograf Tor Erik H. Mathiesen
BOLIGMODULER: Den store rivemaskinen Store Ulv er klar for å tygge i seg boligmodulene fra Ekofisk 2/4 D og Edda-plattformene, som ligger som rustne og nostalgiske rester av den tidlige norske oljehistorien. Fotograf Tor Erik H. Mathiesen Vis mer

27. mars 1980 var arbeiderne på Edda-plattformen hjelpeløse vitner til at den flytende boligplattformen Alexander L. Kielland ble drevet rundt av sterk vind og kraftig sjø. Ulykken var den verste i Nordsjøen på norsk område siden den andre verdenskrig. Av 212 personer ombord omkom 123.

Nå er de historiske industrianleggene blitt mat for kraftige rivemaskiner. Maskinen med den minste saksen heter Hulken. Den er i ferd med å rive istykker noen mindre tanker. Verdens største rivemaskin med hydraulisk saks har fått navnet Store Ulv. Den veier 310 tonn, men ligger helt i ro når Dagbladet er på besøk. Den voldsomme saksa veier aleine 30 tonn.

Radioaktivt materiale Roen på anlegget forstyrres bare av en stor kostebil med vaskeutstyr som spruter vann på den allerede regnvåte asfalten.

Ferdigtygde stål- og jernkonstruksjoner sendes til Smelteverket i Mo i Rana. Før bilene med avfall får kjøre ut av anlegget, må de gjennom en scanner for å kontrollere om det inneholder radioaktivt materiale. Farlig avfall blir transportert bort til godkjente avfallsmottak.

ALBUSKJELL: Deler av understellet til Albuskjell 2/4 F-plattformen har ligget på anlegget siden i fjor sommer. Fotograf Tor Erik H. Mathiesen
ALBUSKJELL: Deler av understellet til Albuskjell 2/4 F-plattformen har ligget på anlegget siden i fjor sommer. Fotograf Tor Erik H. Mathiesen Vis mer

I renseanlegget blir vi vist store beholdere som inneholder sandfiltere. Her renses vannet fra anlegget, før det går i rør ut i fjorden. En fast ansatt person i AF Decom tar prøver av det rensede vannet og sender det til Norsk institutt for vannforskning (Niva). Prøvene tappes over til ei kanne som er plassert inne i et kjøleskap.

Dagbladet fikk ikke anledning til å intervjue noen på basen.

Strenge krav - Vi har et miljøovervåkingsprogram i Vatsfjorden som NIVA gjennomfører for oss. Det er et omfattende program som omhandler utslipp til luft og sjø, samt tilstand på skalldyr og fisk. Det er ikke registrert vesentlige endringer i Vatsfjorden og tilliggende områder, sier direktør Bengt Hildisch i AF Decom Offshore.

Direktøren viser til at anlegget er spesialbygget og moderne, at selskapet besitter høy kompetanse og at de jobber under de strengeste myndighetskravene.

EGNE PRØVER: AF Decom tar egne prøver av det rensede vannet. Det tappes inn i en kanne som er plassert i et kjøleskap, og sendes videre til Niva. Fotograf Tor Erik H. Mathiesen
EGNE PRØVER: AF Decom tar egne prøver av det rensede vannet. Det tappes inn i en kanne som er plassert i et kjøleskap, og sendes videre til Niva. Fotograf Tor Erik H. Mathiesen Vis mer