Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Statsbudsjettet 2018

Dette er opposisjonen mest uenig med i statsbudsjettet

Opposisjonspartiene har fått blod på tann av regjeringens forslag til statsbudsjett. Her er punktene de er uenig i.

I OPPOSISJON: Ap-leder Jonas Gahr Støre har flere ting å utsette på i regjeringens forslag til statsbudsjett. Her møter han Erna Solberg i Vandrehallen på Stortinget like etter framleggelsen av statsbudsjettet. Foto: Thomas Rasmus Skaug / Dagbladet
I OPPOSISJON: Ap-leder Jonas Gahr Støre har flere ting å utsette på i regjeringens forslag til statsbudsjett. Her møter han Erna Solberg i Vandrehallen på Stortinget like etter framleggelsen av statsbudsjettet. Foto: Thomas Rasmus Skaug / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Regjeringens forslag til statsbudsjett kritiseres for skjev fordeling, svak distriktspolitikk, for få miljøtiltak og altfor lite fokus på arbeidsliv.

Opposisjonspartiene på Stortinget har følgende å bemerke på regjeringens forslag.

Arbeiderpartiet:


Skatt:
Arbeiderpartiet gikk til valg på økte skatter. Det er det ikke i regjeringens forslag til statsbudsjett. Forbrukerøkonom Elin Reitan anslår 1000 kroner mindre skatt i året for en familie med en inntekt på 800 000 og 4000 kroner mindre for en familie med 1,2 millioner i samlede inntekter.

INGEN KRISE: Støre mener statsbudsjettet gleder seg over at det ser ut til å være på vei ut av en krise de mente man aldri var i. Video: Dagbladet Vis mer

- Profilen i skatteopplegget følger malen denne regjeringen har. Den er skjev. Det vil vi ha en annen tilnærming til. De med sterkest skuldre må ta et større løft. De med mest skal betale mer for å få mer rettferdighet og en mer effektiv økonomi. Akkurat det gjøres det for lite med, sier Ap-leder Jonas Gahr Støre til Dagbladet.

Arbeidsliv:
Arbeiderpartiet har gjennom hele den forrige stortingsperioden kritisert regjeringen for å ikke ha gjennomført nok tiltak for å bremse ledigheten. De mener også regjeringen i statsbudsjettet ikke tar nok hensyn til de som står utenfor arbeidslivet.

- Budsjettet tar ikke tak i de store utfordringene. Det viser at det kommer vekst og at ledigheten er på vei ned. Men det skjuler jo på en måte noen fundamentale utfordringer om utenforskap, med mennesker som ikke har anledning til å jobbe. Det gjøres ikke noe med i budsjettet, sier Støre.

IKKE FORNØYD: Arbeiderpartiets Trond Giske ønsker ikke skattekutt. Video: Ingrid Cogorno. Vis mer

Skole:

- At én av fire ikke fullfører videregående skole er en fallitterklæring for vårt samfunn. Her er det mange som må ta ansvar, sier Støre.

Nestleder og finanspolitisk talsperson Trond Giske oppsummerer budsjettet på følgende måte overfor Dagbladet.

- Arbeidslivet er i enorm endring, klimatrusselen er veldig konkret og 15 000 elever går ut av skolen uten å fullføre. Da trenger du ikke passivitet og kjedelighet. Da trenger du offensive og gode løsninger.

Senterpartiet:

Distriktspolitikken:
Senterpartiet gjorde et svært godt stortingsvalg, og mye av æren tilskrives et distriktsoppgjør flere steder i landet. Det er også blant partiets viktigste kjepphester etter framleggelsen av dagens statsbudsjett.

MELLOM FORNUFT OG FORVENTET: Dagblad-kommentator Ola Magnussen Rydje sier regjeringen er på kollisjonskurs med KrF og Venstre på flere områder. Oppdatering: antallet oljemilliarder har økt fra 6 til 10 millioner. Video/foto: Thomas Rasmus Skaug Vis mer

- Det er sørgelig. Regjeringen halverer støtten til å bygge ut bredbånd. Når regjeringen selv sa i forgårs at de satser på digitalisering, kan man ikke akseptere at én million ikke har høyhastighetsnett. Der må man satse mer, og ikke mindre.

- Dessuten er det kutt på 20 prosent i distriktsmidler til områder som sliter. Det er en halvering siden 2013. Det er dumt, fordi vi har tradisjoner for å hjelpe hverandre i Norge, enten det er bygd eller by som sliter.

Slagsvold Vedum peker også på kutt i midler til lag og organisasjoner.

- Jeg tror veldig mange i Norge, vil si det er en fordel at vi har flotte byer og levende distrikt. Det er så sørgelig at man kutter i virkemidlene som gjør at man kan ha den balansen. Det har vært suksessen i Norge, men det er det her Høyre og Frp systematisk gjør hver gang de får muligheten.

Skatt:

Senterpartiet reagerer på en skatte- og avgiftsprofil som de mener ikke gjør noe for familier, samtidig som den belønner de som har mye fra før. Han peker blant annet på forslaget om kutt i pendlerfradrag.

- Jeg er overraska over at de gir skatteregninga på 750 millioner til alle som må bo borte på jobb. Det er ekstremt smålig. Det er en direkte skatteskjerpelse for dem som har ulempen ved at de må jobbe andre steder enn de bor. Spesielt når det har vært et trangt arbeidsmarked, har det vært nødvendig at folk har vært villig til å flytte, sier Sp-leder Trygve Slagsvold Vedum til Dagbladet.

SØRGELIG: Det sier Sp-leder Trygve Slagsvold Vedum om distrikspolitikken i statsbudsjettet. Foto: Thomas Rasmus Skaug / Dagbladet
SØRGELIG: Det sier Sp-leder Trygve Slagsvold Vedum om distrikspolitikken i statsbudsjettet. Foto: Thomas Rasmus Skaug / Dagbladet Vis mer

Vedum mener at spesielt pendlere, sjøfolk, fiskere og bønder får økt skatt med dette budsjettet.

Frp's brutte løfter:

- Siv Jensen har sagt i reklame etter reklame at de skal kutte eiendomsskatt på bolig, og det som står her er et nytt regelverk for innføring av eiendomsskatt. Da burde de sagt det i valgkampen, men de sa akkurat det motsatte.

Senterpartiet reagerer på løftebrudd fra Frp.

- I valgkampen i 2013 lovet Frp at bompengene skulle fjernes og drivstoffavgiftene skulle ned. Resultatet ble rekordøkning i både bompenger og avgifter. For få måneder siden lovet de at eiendomsskatten skulle fjernes. Hva skjer i det første budsjettet? Eiendomsskatten fortsetter som før. Regjeringens største satsing er et løftebrudd, sier Senterpartileder Trygve Slagsvold Vedum.

SV:


Fordeling:
SV mener budsjettet er gull for de rikeste og gråstein for dem som har minst.

- Det er et budsjett som kommer til å gagne de som har mest og tar fra dem som har minst. Det gir store skattelettelser til de rikeste og kutter dagpengene til de som har mistet jobben, sier finanspolitisk talsperson Kari Elisabeth Kaski til Dagbladet.

Klima:
Hun mener også regjeringen vil bryte klimaforliket på Stortinget med det nåværende forslaget til statsbudsjett.

ØKTE FORSKJELLER: SVs Kari Elisabeth Kaksi er lite fornøyd med statsbudsjettet, og mener det bidrar til økte forskjeller. Video: Ingrid Cogorno. Vis mer

- Dette budsjettet gå enda et skritt lenger med å ikke redusere utslippene enn de fire foregående åra. Regjeringen vil ikke øke drivstoffavgiftene og nærmest skrinlegger satsingen på karbonfangst. Dette er et budsjett som Stortinget nå må ta tak i og endre, sier hun.

Velferd:
Kaski peker på at det varsles kutt i barnevern, effektiviseringskutt SV betegner som velferdskutt som de mener går utover blant annet sykehusene.

- De veier heller ikke opp for kuttene til de som har minst og som er gjort de siste åra, som kutt i barnetillegget for uføre og overgangsstønad. Det rammer de som har minst og gir samtidig skattelettelser til de som har mest, sier Kaski.

MDG:

Kollektivtransport:
Partiet slakter som ventet regjeringens klimasatsing. Et av punktene de reagerer på er at det kan bli dyrere å reise kollektivt.

- Det som er mest alvorlig i dette statsbudsjettet, er at regjeringen øker momsen på kollektivtransport og gjør det dyrere å reise med buss, tog og T-bane for mange, sier nasjonal talsperson i De Grønne, Une Bastholm.

Klimaregnskap:
Statsbudsjettet gir ingen oversikt over hvor mye klimagasser budsjettet vil kutte.

- Alle partier snakker om at klima er en av vår tids største utfordringer. Da er det alvorlig og udemokratisk at budsjettet mangler både et klimaregnskap og et klimabudsjett, og ikke gir Stortinget informasjon om regjeringen er i rute med klimakuttene. Det gjør klimastyring umulig, sier Bastholm.

Rødt:

Arbeid:
- De går løs på de arbeidsløse. Veldig mange går inn og ut av korttidsjobber og har ikke fast stilling. De gjør det vanskeligere å få rett på dagpenger, noe som blir veldig tøft. Folk kan risikere å stå uten noe inntektssikring i det hele tatt. Det er et veldig alvorlig kutt, sier Rødt-leder Bjørnar Moxnes til Dagbladet.

Pendlertillegg:
Også han sikter til forslaget om å fjerne fradraget for merutgifter til mat for pendlere, dersom maten kan tilberedes i pendlerboligen.

NEGATIV TIL BUDSJETTET: Rødts Moxnes mener at statsbudsjetter bidrar til økte forskjeller i Norge. Video: Ingrid Cogorno. Vis mer

- De tar 750 millioner fra dem som pendler og bor på brakke. De gir like mye penger til de som eier aksjer. Det er et veldig målrettet grep for å øke forskjellene. De tar fra arbeidsfolk og gir til kapitaleiere, sier Moxnes.

Kanskje mer overraskende er det at Moxnes og Rødt faktisk er enig med regjeringen i ett punkt.

- Regjeringen foreslår å kutte ut subsidiering av Tesla. At vi betaler halvparten av regninga for en bil til 1,2 millioner kroner. Det kuttet er vi enig i. Utenom er vi uenig i stort sett alt, sier han til Dagbladet.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!