Dette er Orderud-saken:

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

15. juli: Anne Orderud Paust, forsvarsministerens personlige sekretær, oppdager at en gjenstand er festet under bilen hennes. Senere samme dag konstaterer politiet at hun hadde kjørt på jobb med et halvt kilo sprengstoff under bilen. Sprengstoffet var imidlertid ikke utstyrt med tennsats.

12. august: Det blir gjort forsøk på å tenne på i oppgangen der Anne Orderud Paust bor sammen med sin ektemann, Per Paust, i Oslo. Etter dette attentatet blir det også kjent at Per Paust hevdet å ha blitt utsatt for et overfall i 1996.

3. september: Det blir kjent at Per Paust og Anne Orderud Paust har flyttet til New York, hvor Per Paust vikarierer som generalkonsul i fire måneder. Politiet betegner situasjonen for ekteparet som utrygg.

1999:

Medio januar: Ekteparet Paust er tilbake i Oslo. Etterforskningen av attentatene er fortsatt resultatløs.

Mars 1999: De fleste sikkerhetstiltakene politiet satte i verk rundt ekteparet Orderud Paust etter de to attentatforsøkene blir opphevet, men kontakten mellom ekteparet og Oslo politidistrikt opprettholdes.

6. mai: Per Paust dør av kreft i Oslo, etter kort tids sykeleie.

23. mai: Anne Orderud Paust (47) og hennes foreldre, Kristian Magnus (81) og Marie Orderud (84), blir funnet drept på gården Orderud i Sørum.

25. mai: Obduksjonsrapporten viser at Anne Orderud Paust og hennes foreldre ble skutt på kloss hold. Politiet opplyser at gjerningsmannen eller gjerningsmennene har kommet seg inn i huset ved å knuse en glassrute. De drepte ble funnet i forskjellige rom.

3. juni: Vel 450 mennesker tok avskjed med Anne Orderud Paust og Kristian og Marie Orderud i Blaker kirke.

11. juni: Politiet pågriper to personer, en mann og en kvinne, siktet for overtredelse av våpenloven. Forholdene de to er pågrepet for settes av politiet i forbindelse med trippeldrapet i Sørum. De siktede sitter i avhør, og politiet vurderer fengsling.

14. juni: Politiet har siktet fire personer for trippeldrapet. De fire siktede er ekteparet Veronica og Per Kristian Orderud, Kristin Kirkemo (Veronicas halvsøster) og hennes tidligere samboer Lars Grønnerød. Siktelsen av ekteparet Orderud bygger blant annet på forklaringene til de to medsiktede, Grønnerød og Kirkemo. De har blant annet forklart at ekteparet fikk to våpen overlevert på lille julaften i fjor. Alle fire er siktet for overlagt drap/eller medvirkning til drap på Anne Orderud Paust og hennes foreldre.

17. juni: Kristin Kirkemo kommer med nye interessante opplysninger i avhør. Ifølge hennes forsvarer Tor Kjærvik skal hun ha kommet med detaljerte opplysninger om blant annet flere våpen.

19. juni: VG skriver at en av pistolene som ble brukt under drapet kan stamme fra et innbrudd i Fannefjord Pistolklubb i Molde i juli 1998. En Ruger kaliber .22 pistol som ble stjålet fra klubben er funnet hjemme hos den drapssiktede Lars Grønnerød.

26. juni: Politiet har funnet det som kan være merker etter skudd i kjøkkenbordet til Per Kristian og Veronica Orderud, skriver Romerikes Blad. Veronica Orderuds halvsøster, Kristin Kirkemo, hevder at merket skyldes et vådeskudd som gikk av under overleveringen av våpen lille julaften i fjor.

27. juni: Politiet skal ha funnet blod som ikke tilhører noen av de drepte på åstedet for trippeldrapet. En DNA-analyse skal foretas av blodet for å finne ut hvem blodet stammer fra.

5. juli: DNA-prøven fra åstedet for trippeldrapet stammer ikke fra noen av de fire som er siktet i saken, opplyser politiet som mener at siktelsene står på egne ben. De hevder at det ikke er et tilbakeskritt for etterforskningen.

8. juli: Nedre Romerike forhørsrett forlenget varetektsfengslingen av Lars Grønnerød og Kristin Kirkemo med ytterligere fire uker med brev- og besøksforbud.

12. juli: Veronica og Per Kristian Orderud blir varetektsfengslet i ytterligere fire uker i Nedre Romerike forhørsrett. Kjennelsen påkjæres.

14. juli: Per Kristian og Veronica Orderud må fortsatt sitte i varetekt, bestemte Eidsivating lagmannsrett. Kjennelsen vil bli påkjært til Høyesterett, opplyser de siktedes forsvarere.

15. juli: Forsvarerne i Orderud-saken blir ikke pålagt taushetsplikt, avgjorde Nedre Romerike herredsrett. Senere samme dag blir en mann fra Molde arrestert og siktet for våpenheleri i forbindelse med våpentyveriet fra pistolklubben i Molde. Arrestasjonen er knyttet til Orderud-saken, bekrefter politiinspektør Gro Smogeli.

16. juli: 26-åringen som ble arrestert 15. juli blir i Romsdal forhørsrett varetektsfengslet i en uke med brev- og besøksforbud. Politiet varsler flere pågripelser, og samme kveld blir nok en mann arrestert i Molde. Han er siktet for heleri av våpen og ammunisjon tilknyttet det samme våpentyveriet.

17. juli: I Molde blir en tredje person pågrepet, også han siktet for heleri av våpen og ammunisjon. Alle de tre pågrepne tilbringer helgen i avhør. Mandag 19. juli vil det bli avgjort om politiet begjærer varetektsfengsling av de to sist arresterte.

2000:

19. Januar: Dagbladet skriver at Per Kristian Orderud, som på det tidspunktet var siktet for drapet på søsteren og foreldrene, anker arvesaken. Tidligere hadde skifteretten avslått Per Kristian Orderuds begjæring om privat skifte av dødsboet, fordi familiemedlemmer sa nei til dette. Offentlig skifte ble begjært. Per Kristian Orderud påkjærer skifterettens beslutning til Eidsivating lagmannsrett.

Mai: Påtalemyndigheten sender Orderud-saken tilbake til politiet for ytterligere etterforskning.

27. September: Politiet mener seg ferdige med etterforskningen og sender saken til Oslo statsadvokatembeter. I slutten av oktober får Riksadvokaten saken.

2001:

3. Januar: Riksadvokat Tor-Aksel Busch beordrer at det skal tas ut tiltale mot de fire siktede. Statsadvokaten utferdiger den endelige tiltalen. Alle fire tiltales for overlagt drap, medvirkning til overlagt drap og med alle muligheter åpne for at det foreligger skjerpende omstendigheter. Dersom de tiltalte blir dømt, risikerer de 21 års fengsel. Det spesielle med tiltalen er at den ikke inneholder noen gjerningsbeskrivelse for selve drapshandlingen. Aktoratet nøyer seg med å beskrive medvirkningen.

26. Januar: Dagbladet skriver at påtalemyndigheten i utgangspunktet ikke ville innstille på tiltale mot ekteparet Per Kristian og Veronica Orderud for trippeldrapet. Statsadvokatene Olav Helge Thue og Jørn Sigurd Maurud - som skal føre saken for retten - var ikke sikre på å få domfelt ekteparet.

18. April: Norgeshistoriens kanskje mest omtalte rettssak tar til i Nes herredsrett.

(NTB/Dagbladet.no)