Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Dette er Oslos nye byregjering

Geir Lippestad og Inga Marte Thorkildsen blant de nye byrådene.

DEN NYE BYREGJERINGEN: Fra venstre: Robert Steen (Ap), Tone Tellevik Dahl (Ap), Geir Lippestad (Ap), Raymond Johansen (Ap), Lan Marie Nguyen Berg (MDG), Hanna E. Marcussen (MDG), Rina Mariann Hansen (Ap) og Inga Marte Thorkildsen (SV). Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet  .
DEN NYE BYREGJERINGEN: Fra venstre: Robert Steen (Ap), Tone Tellevik Dahl (Ap), Geir Lippestad (Ap), Raymond Johansen (Ap), Lan Marie Nguyen Berg (MDG), Hanna E. Marcussen (MDG), Rina Mariann Hansen (Ap) og Inga Marte Thorkildsen (SV). Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet . Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Oslos nye bystyre konstitueres i dag, og i dag tidlig presenterte byregjeringsleder Raymond Johansen (Ap) Oslos nye byråd, eller byregjeringen som de vil kalle seg.

- Jeg ønsket en god miks, og det var viktig for meg å også trekke inn folk med erfaring fra næringslivet, sier Johansen til Dagbladet. 

Han forteller at han er særlig glad for å ha fått sin gode venn, Schibsted-direktør Robert Steen, med på laget. Steen er også Johansens tidligere stesvoger.

Han blir Oslos nye finansbyråd, og Raymond Johansens høyre hånd.

- Vi kjenner hverandre veldig godt, og jeg stoler veldig mye på ham. I tillegg er han gjerrig, ler Johansen.

Glødende engasjement Blant de mer profilerte nye byrådene, er Inga Marte Thorkildsen (SV). Hun blir Oslos nye helse- og sosialbyråd. Thorkildsen gikk av som nestleder i SV tidligere i år og har tidligere vært likestillings- og inkluderingsminister.

- Jeg tror dette blir bra, men jeg vet at det ikke blir noen «walk in the park». Jeg har bodd i Oslo i 20 år og føler jeg er født her. Og jeg syns det står veldig mye bra i erklæringen. Det var noen av grunnene til at jeg valgte å takke ja, sier Thorkildsen til Dagbladet.

- Hva tror du blir de største utfordringene?

- Det gjenstår å se. Vi har gode muligheter til å gjøre mye bra, sier hun.

Hun legger til at hun alltid har hatt et glødende engasjement for barn og sosiale rettigheter og selv har fått erfaringer fra eldreomsorgen gjennom sin bestemor. I tillegg tar hun med seg sitt glødende engasjement for barns rettigheter.

- Oslo skal bli et utstillingsvindu for at barn skal få beholde eierskapet til sitt liv. Barn og eldre må få være med og bestemme over sitt liv.

- Hvordan er det å være tilbake i politikken?

- Jeg har jo ikke akkurat vært tilbake så veldig lenge, men så langt er det hyggelig. Men det kommer til å snu. Vi kommer til å møte motstand, men vi skal stå i stormen, sier hun til Dagbladet.

Dagsaktuelt og spennende Advokat Geir Lippestad (Ap) skal også inn i den nye byregjeringen. Han får stillingen som byråd for næring og eierskap.

- Jeg har alltid vært engasjert i næringspolitikk og de områdene jeg nå får ansvar for er dagsaktuelle og spennende. Det er grunnen til at jeg valgte å takke ja til å gå inn i politikken.

Ett av Lippestad nye ansvarsområder blir å håndtere Oslos respons på flyktningkrisen. Denne står det lite om i erklæringen, noe byregjeringen allerede har blitt kritisert for.

- Flyktningkrisen er en av de største utfordringene vi har. Jeg har mange tanker om dette, men før jeg sier mer om det må jeg innhente mer kunnskap. Det jeg kan si er at jeg håper resten av Norge og Europa skal kunne se mot Oslo.

Lippestad er kjent for de fleste som en av advokatene i 22. juli-rettssaken. Han har nå tatt permisjon fra advokatfirmaet.

Andre byråder • Hanna E. Marcussen (MDG) blir byråd for byutvikling.

• Lan Marie Nguyen Berg (MDG) blir byråd for miljø og samferdsel.

• Finansbyråd blir Robert Steen (Ap).

 MYE OPPMERKSOMHET:  Det var et stort presseoppbud da hovedstadens nye byregjering ble presentert utenfor Oslo rådhus i dag.
Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet
MYE OPPMERKSOMHET: Det var et stort presseoppbud da hovedstadens nye byregjering ble presentert utenfor Oslo rådhus i dag. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet Vis mer

• Tone Tellevik Dahl, som var Ap's ordførerkandidat, blir byråd for kunnskap og utdanning.

• Rina Mariann Hansen (Ap) blir byråd for kultur, idrett og frivillighet.

• Ordføreren i Oslo blir SVs Marianne Borgen.

• Varaordfører i Oslo blir 27 år gamle Khamshajiny Gunaratnam fra Arbeiderpartiet.  

Den nye byregjeringa er avhengig av støtte fra Rødt, og i går undertegnet byregjeringspartiene og Rødt en samarbeidsavtale.

Raymond Johansen har allerede sagt at pengene fra den nye eiendomsskatten skal gå til eldreomsorg, som også er et av de største satsingsområdene til Ap, MDG og SV.

Instagram Følg @dagbladet.no på Instagram

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!