Dette er Østersjøen!

Algesjokk i Sverige.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Den siste uka har det vært en dramatisk oppblomstring av alger i Østersjøen i området mellom våre naboland Sverige og Finland og de baltiske landene.

Det svenske Sjöfartsverket har i dag offentliggjort bilder som viser den voldsomme oppblomstringen som har blitt påskyndet av den pågående varmebølgen.

- Det har blomstret forferdelig mye de siste dagene. Selv øst for Gotland ser det ille ut. Det er mye alger, sier Pär-Erik Söderstrand, vakthavende ved kustbevakningens ledningscentral i Stockholm, til Expressen.se.

Kan drive mot kysten

Algene som nå blomstrer så kraftig i Østersjøen er av typen blågrønnalger. De er giftige, og små barn og hunder skal holdes borte fra algene. De er først og fremst farlige hvis de drikkes, men algenes gift kan også gå inn i huden når man bader.

Informationscentralen för egentliga Östersjön frykter at algene også vil drive inn mot fastlandskysten.

Oppblomstringen kan også ses på satellittbildene som ligger til nederst i denne artikkelen.

Normale nivåer i Norge

ALGER: Dette bildet ble tatt i går ved kysten utenfor Nyköping i Østersjøen. Foto: Räddningshelikopter 907/Sjöfartsverket
ALGER: Dette bildet ble tatt i går ved kysten utenfor Nyköping i Østersjøen. Foto: Räddningshelikopter 907/Sjöfartsverket Vis mer

Mens svenskene opplever det Expressen.se kaller et algesjokk, er situasjonen en annen i Norge.

I Mjøsa, Norges største innsjø, er det bare beskjedne mengder alger nå.

- Det har vært en bedring de siste åra, og det har vært beskjedne mengder alger hittil i år. Noe annet hadde vi heller ikke forventet, sier Jarl Eivind Løvik, forsker i Norsk institutt for vannforskning (Niva).

- Det har vært gjennomført omfattende rensetiltak gjennom mange år som har gitt positive resultater, legger han til.

Også langs kysten er det beskjedne mengder alger.

- Vi har normale nivåer, sier Are Pedersen, også han forsker ved Niva.

Vokser i varmen

Østersjøen har mye lavere vanngjennomstrømning enn kysten i Norge, og består stort sett av brakkvann. Det er en av årsakene til den store forskjellen i algeoppblomstringen.

KRAFTIG OPPBLOMSTRING: Det øverste satelittbildet ble tatt i går, det nederste for fem dager siden. Som en kan se har oppblomstringen vært kraftig. Faksimile: www.smhi.se
KRAFTIG OPPBLOMSTRING: Det øverste satelittbildet ble tatt i går, det nederste for fem dager siden. Som en kan se har oppblomstringen vært kraftig. Faksimile: www.smhi.se Vis mer

- Hvorfor får vi algeoppblomstring når det er varmt?

- Når vannet blir oppvarmet, dannes det et vannskille, der det varme vannet ligger på toppen og roterer der. Da kan algene vokse og ta til seg næring i dette laget. Hvis det er kaldere forsvinner vannskillet og algene synker ned og det blir ikke nok lys for dem, forklarer Pedersen.

Her kan du se den voldsomme utviklingen de siste fem dagene:

Dette er Østersjøen!