- Dette er overskuddsinformasjon

- Dette dreier seg om overskuddsinformasjon fra telefonkontroll iverksatt mot andre, opplyser daglig leder i Innsynsutvalget, Knut Fosli, til Dagbladet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det får Dagbladet først opplyst etter at vi har bedt om et intervju med sjefen for Politiets sikkerhetstjeneste, Per Sefland, og etter at vi på direkte anmodning fra PST tar kontakt med Innsynsutvalget for å oppklare «mulige misforståelser». Verken Markussen, hans advokat eller andre som er involvert i saken har kunnet lese dette ut av dokumentene.

Fosli viser oss til et bestemt ord i teksten på oversendelsespapirene. Der står det at «bruken» av opplysningene om Markussen ikke hadde hjemmel i gjeldende lov/forskrift.

- Det viser at dette er overskuddsinformasjon fra telefonkontroll. Hvis det hadde vært en ulovlig telefonkontroll rettet direkte mot Markussen, hadde det stått «innhenting». I dette tilfellet er det bruken av informasjon fra en i utgangspunktet lovlig telefonkontroll iverksatt mot en annen enn Markussen.

- Det er altså en annens telefon som er avlyttet.

- Ja.

Fosli understreker imidlertid at det å arkivere denne overskuddsinformasjonen i Markussens mappe er ulovlig.

- Det er ikke lovlig. Det er derfor han har fått innsyn i det. Det er ulovlig bruk av overskuddsinformasjon.

- Det betyr at Markussen er «ulovlig overvåket»?

- Ja, det er derfor han har fått innsyn også. Det har ikke vært hjemmel til å registrere disse opplysningene på Markussen.

- Foreligger det noe mer om Markussen?

- Jeg kan ikke foregripe klagebehandlingen.

- Men du driver jo en slags klagebehandling i telefon med meg nå...

- Det er fordi jeg synes det er viktig at Dagbladet er klar over at dette er snakk om ulovlig bruk av overskuddsinformasjon. I seg selv er det graverende nok. Men det ville vært mer graverende om POT, uten hjemmel i lov eller med rettens kjennelse, hadde hatt telefonkontroll av Markussen. Det vil også være av betydning i forbindelse med en erstatningsutbetaling, sier Fosli.