Dette er overvåkningsskandalen som ryster en hel verden

Dokumentet Dagbladet avslører i dag, er ikke det første som har skapt voldsomme reaksjoner.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

RIO DE JANEIRO/OSLO (Dagbladet): Den amerikanske etterretningstjenesten NSA skal ha overvåket mer enn 33 millioner mobilsamtaler i Norge i en periode på 30 dager ved årsskiftet 2012/13.

Dagbladet avslører i dag et nytt dokument fremskaffet av den tidligere NSA-ansatte varsleren Edward Snowden. Snowden-dokumentet og USAs eget notat om dokumentet (krever abonnement). I Dagbladet+ kan du også lese en detaljert gjennomgang av hva «Boundless Informant»-programmet er, og hva det som står i det topphemmelige dokumentet egentlig betyr (krever abonnement).

Massive avsløringer Tidligere har Snowden-avsløringer skapt voldsomme reaksjoner verden over. Blant de massive overvåkningsavsløringene er informasjon om at amerikansk etterretning har overvåket telefonsamtalene til 35 internasjonale ledere.

NSA har direkte adgang til data fra både Microsoft, Yahoo, Google, Facebook, PalTalk, AOL, Skype, YouTube og Apple, som del av PRISM - et hemmelig program for antiterrorisme.

Amerikanske myndigheter står bak omfattende hacking av datamaskiner i Kina og Hongkong, og har spionert på alliertes ambassader og EUs kontorer i Washington og New York. NSA har også hacket hemmelig informasjon hos FN.

Gjennom programvaren Xkeyscore har USA hatt tilgang til enorme databaser med epost, chattehistorikk og surfestatistikk.

Voldsomme reaksjoner «Boundless Informant»-informasjon har også kommet fram for land som Tyskland, Spania, Italia, Nederland og Frankrike. Spania krever at USA legger alle kort på bordet for å avklare om det har skjedd telefonovervåking på spansk jord. USA skal sågar ha avlyttet statsminister Angela Merkels mobiltelefon.

USA og Tyskland skal nå være enige om å inngå en avtale om ikke å overvåke hverandre. Men veien dit var krevende:

Tysklands regjering har kalt USAs ambassadør inn på teppet for å protestere mot den angivelige avlyttingen, og Angela Merkel har slått krystallklart fast at det er «uakseptabelt å spionere på venner».

Tyskland har også sagt at de ønsker å snakke med Snowden selv.

<strong>RYSTER VERDEN:</strong> Varsleren Edward Snowden avslører USAs massive overvåkning i en rekke land i hele verden - deriblant Norge. Foto: REUTERS/Glenn Greenwald/Laura Poitras/Courtesy of The Guardian/Handout/NTB scanpix
RYSTER VERDEN: Varsleren Edward Snowden avslører USAs massive overvåkning i en rekke land i hele verden - deriblant Norge. Foto: REUTERS/Glenn Greenwald/Laura Poitras/Courtesy of The Guardian/Handout/NTB scanpix Vis mer

Statsminister Erna Solberg har tidligere kommentert de europeiske Snowden-avsløringene:

- Jeg mener at det ikke er akseptabelt at allierte land driver etterretning mot hverandres politiske ledelse, uttalte hun i forrige måned.

Uakseptabelt USAs ambassadør i Madrid, James Costos, er blitt kalt inn på teppet i spansk UD, med beskjed om at NSAs virksomhet i Spania var «upassende og uakseptabel».

Frankrikes president François Hollande har opplyst president Barack Obama personlig at han er «svært misfornøyd» med rapporter om amerikansk spionasje i Frankrike - også knyttet til «Boundless Informant».

Myndighetene i Kina ber om en forklaring fra USA etter påstander om at amerikanske og australske ambassader har samarbeidet om overvåking i asiatiske land, mens regjeringene i Brasil og Mexico vil ha på bordet hvorvidt det er riktig at USA har overvåket presidentene i de to landene.

Også flere andre land har reagert kraftig på Edward Snowdens avsløringer.

<strong>IKKE FORNØYD:</strong> Både Frankrikes president Francois Hollande (t.h.) og Tysklands statsminister Angela Merkel har reagert på USAs overvåkning. Foto: Reuters / NTB scanpix
IKKE FORNØYD: Både Frankrikes president Francois Hollande (t.h.) og Tysklands statsminister Angela Merkel har reagert på USAs overvåkning. Foto: Reuters / NTB scanpix Vis mer

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer