Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

THERESA MAYS NYE KOALISJON

Dette er partiet som skal redde Theresa May: Benekter klimaforandringene og er mot abort og homoekteskap

Democratic Unionist Party har også tatt til orde for å gjeninnføre dødsstraff.

SAMARBEIDSPARTNERE: DUP-leder Arlene Foster (t.v) og statsminister Theresa May bekrefter begge to at DUP og De konservative vil samarbeide. Her er de avbildet under et møte i fjor sommer. Foto: Charles McQuillan / PA, File via AP / NTB scanpix
SAMARBEIDSPARTNERE: DUP-leder Arlene Foster (t.v) og statsminister Theresa May bekrefter begge to at DUP og De konservative vil samarbeide. Her er de avbildet under et møte i fjor sommer. Foto: Charles McQuillan / PA, File via AP / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Theresa May utlyste nyvalg i Storbritannia for å sikre seg et styrket mandat i forkant av Brexit-forhandlingene, men valgresultatet ble en kjempefiasko.

Støtte fra unionister

I stedet for å få flere mandater i Underhuset, mistet De konservative sitt flertall. Dermed må de søke støtte hos det nordirske partiet unionistpartiet Democratic Unionist Party (DUP).

De sikret seg 10 mandater under torsdagens valg.

De er det største partiet i parlamentet i Nord-Irland, men er med sine 10 representanter et av de minste i det britiske Underhuset. Men nå får de altså en helt sentral rolle i britisk politikk.

Partileder Arlene Foster bekreftet fredag at hun ønsker å «bringe stabilitet til vår nasjon» ved å støtte Theresa May og De konservative.

Samtidig bekreftet hun at May har tatt kontakt med henne for å få støtte til en regjering.

May har også bekreftet det forestående samarbeidet. De to partiene har til sammen 328 seter i Underhuset. Det gir et flertall på to plasser.

Nøyaktig hvordan et samarbeid skal foregå er foreløpig ukjent, men mest trolig vil May lede en mindretallsregjering som inngår en uformell avtale med DUP for å sikre støtte i Parlamentet.

Mot homofile ekteskap

Men hvem er DUP og hva står de for? Det spørsmålet er det mange briter som har stilt seg det siste døgnet.

Fredag krasjet partiets nettsider da folk forsøkte å finne ut litt mer om partiet som plutselig står på terskelen til maktens korridor i Storbritannia.

Partiet ble grunnlagt i 1971. De har omtalt seg selv som «høyrevridde på den måten at vi er sterke forsvarere av grunnloven» men «på venstresiden i sosial politikk».

Partiet har uansett en rekke kontroversielle synspunkter, spesielt når det kommer til homofiles rettigheter.

De er mot homofile ekteskap og enkelte medlemmer av partiet har omtalt LHBT-personer som «motbydelige» og «avskyelige», skriver The Telegraph.

Partileder Foster har riktignok vært noen hakk mer forsonende i sine uttalelser, men et annet framtredende partimedlem, Jim Wells, som er helseminister i Nord-Irland, fikk mye oppmerksomhet for en svært kontroversiell uttalelse i 2015.

- Fakta viser at det ikke er ønskelig at barn blir oppdratt i et homofilt forhold. Det barnet har mye høyere risiko for å bli misbrukt eller vanskjøttet. Det er et ustabilt ekteskap, sa Wells, ifølge The Independent.

Wells benektet først å ha kommet med kommentaren, men måtte krype til korset og beklage da det ble offentliggjort en video som fjernet all tvil om uttalelsens autensitet.

Abortmotstandere

Partiet er også abortmotstandere. Så sent som i fjor bekreftet Foster at partiet vil gå sterkt mot alle forsøk på å reformere Nord-Irlands svært strenge abortlov.

- Jeg ønsker ikke at abort skal være så fritt tilgjengelig her som i England, sa Foster, ifølge The Guardian.

Hun la likevel til at nordirene må foreta en grunding vurdering av en høyesterettsdom som sier at å nekte voldtatte kvinner abort bryter med britiske og europeiske menneskerettigheter.

Nevner ikke klimaforandringer

Partiet står heller ikke først i kampen mot klimaforandringene, skriver The Independent. Tidligere mijøvernminister, Sammy Wilson, som også ble gjenvalgt til Underhuset torsdag, benekter klimaforandringene.

- En gang kommer vi til å se på hele denne klimaforandringsdebatten og spør oss hvordan vi kunne bli lurt til å bruke milliarder av pund på dette, har Wilson sagt.

I desember avviste nåværende miljøvernminister, Michelle McIlveen, å innføre lovgivning som tar sikte på å redusere karbonutslipp.

Nord-Irland er den eneste delen av Storbritannia som ikke har lover for å redusere utslipp.

BRITENES UTGANG: Den 23. juni 2016 stemte britene over hvorvidt de skulle være en del av EU eller ei. Morgenen etter våknet de til et resultat som overrasket en hel verden. Siden har den politiske situasjonen i Storbritannia tilspisset seg mens De konservative, med Theresa May i spissen, jobber for å trekke landet ut av unionen. Video: AP, CNN, NTB... Vis mer

I partiprogrammet til torsdagens valg var ikke klimaforandringene nevnt med ett ord. Ord som «global oppvarming», «klimaforandringer» og «miljø» er helt fraværende i partiprogrammet.

Enkelte har advart De konservative mot å støtte seg på DUP. Den britiske miljøvernaktivisten og forfatteren George Monbiot fordømte avgjørelsen på Twitter.

«DUP er stappet med klimaforandringsbenektere, homofobe og misogynister. Mays allianse er en uhederlig kaoskoallisjon».

Advarslene kommer også innenfra, fra lederen for det De konservatives skotske parti, Scottish Conservative and Unionist Party, Ruth Davidson.

Davidson, som er lesbisk, har gitt uttrykk for sine bekymringer overfor May, og krever at statsministeren konfronterer DUP med deres holdning overfor LHBT-miljøet.

- Jeg sa til henne at det er flere saker som betyr mer for meg enn partiet. En av dem er nasjonen, en av de andre er LHBT-rettigheter. Jeg ba om en kategorisk forsikring om at enhver avtale med DUP absolutt ikke innebærer oppheving av LHBT-rettigheter i resten av Storbritannia, og at vi prøver å bruke vår innflytelse til å framme LHBT-rettigheter i Nord-Irland, sier Davidson til BBC.

- Jeg ville ha katagoriske forsikringer fra statsministeren, og det fikk jeg.

Partiet har også tatt til orde for å gjeninnføre dødsstraff i Storbritannia.

Vil ha myk Brexit

En sak som er langt mer sentral i det nåværende politiske klimaet i Storbritannia er Brexit.

Der sier partiet at de ikke ønsker en «hard Brexit».

- Ingen ønsker en «hard» Brexit. Det vi ønsker er en funksjonell plan for å forlate EU, har partileder Foster sagt.

- Vi ønsker å gjøre det på en måte som respekterer de spesielle omstendighetene til Nord-Irland, og, selvsagt, historien og geografien vi deler med Irland.

GIR SEG IKKE: På tross av valgnederlaget under det nye Parlamentsvalget den 8. juni velger De konservatives Theresa May å fortsette som statsminister i Storbritannia. Fredag annonserte hun at hun vil begynne arbeidet med å danne en ny regjering. Video: AP. Vis mer
Hele Norges coronakart