Påskeferien 2021

Dette er påske-rådene

Helsedirektør Bjørn Guldvog kommer med nye råd for påskeferien. Helseministeren er tydelig på at rådene kan bli endret.

RÅDER: Direktør i Helsedirektoratet, Bjørn Guldvog, forklarer hva du bør og ikke bør gjøre i påskeferien. Vis mer
Publisert
Sist oppdatert
Se mer
påvist smittet 103 000 +255
innlagt276 -4
døde 687 +3
påvist smittet 135 000 000+664.5K
døde 2 930 000 +12.4K
Se mer

På regjeringens pressekonferanse onsdag ettermiddag, fortalte helsedirektør Bjørn Guldvog hvilke nasjonale råd som gjelder for påskeferien.

- Den generelle anbefalingen om å unngå reising, også innenlands, gjelder for påsken, sa Guldvog.

Regjeringen fraråder fremdeles alle utenlandsreiser som ikke er strengt nødvendige.

- For dem som vil reise på hytta, enten den du eier eller leier, eller annen fritidseiendom, gjelder følgende: Hvis du er syk, i karantene eller venter på prøvesvar, bør du ikke dra på påskeferie, heller ikke til egen hytte. Du bør bare reise med de du bor med eller tilsvarende nære, sa Guldvog. Med dette mener han for eksempel en kjæreste.

Ber folk handle hjemme

Han gjentar også rådene og anbefalingene som helsemyndighetene allerede har kommet med tidligere, som blant annet å handle i kommunen man bor i.

- Gjør innkjøpene før du reiser, begrens kontakt med andre på reisen og unngå kollektivtransport hvis mulig. Hvis du kommer fra en kommune med regionale tiltak eller lokal forskrift, og disse tiltakene er strengene enn tiltakene som gjelder dit du skal reise, skal du følge de strengeste reglene, sier Guldvog.

Når det gjelder besøk på hytta, gjelder den nasjonale anbefalingen om at du bør unngå å ha mer enn fem gjester. Det anbefales også å begrense overnatting og at personer fra ulike husstander ikke burde dele soverom.

Det er også fortsatt forbudt å ha besøk av mer enn ti personer innendørs.

- Vær obs

- Om du kommer fra et område med høyt smittenivå, bør du ikke dra på overnattingsbesøk, du bør ikke ha overnattingsbesøk, med unntak for barn og unge og aleneboende, som kan ha besøk av en til to faste venner.

Guldvog anbefaler å unngå besøk i de områdene som har høy smitte, samt unngå å oppsøke steder det er vanskelig å holde avstand.

- Vær obs på at denne påsketida kan bidra til en noe bedre smittesituasjon, men også en forverring, sier han.

Myndighetene har tidligere understreket at folk skal følge reglene fra kommunen man er bosatt i, også om man for eksempel er på hytta.

- Kan endres

VIL ØKE: Direktør i FHI, Camilla Stoltenberg, forklarer hva det høye R-tallet kan føre til. Vis mer

Helseminister Bent Høie var tidligere onsdag tydelig på at rådene og reglene for påske kunne komme til å bli endret.

- Vi sa da vi la fram rådene, at folk må være forberedt på at situasjonen kan endre seg både før og i påska, når det gjelder både lokale og nasjonale råd. Det er viktig at man er forberedt på å endre planer for påska, sa han til Dagbladet onsdag formiddag.

Status vaksinasjon Full oversikt

835 970 (15.6%)i Norge har fått dose nr 1
295 358 (5.50%)i Norge er fullvaksinert
Kilde: FHI (FHI oppdaterer tallene sine ca kl 13 hverdager, og viser da gårsdagens tall).

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer