Dette er Peter Madsens kone

Drapsdømte Peter Madsens nybakte kone gjør sitt første intervju siden nyheten ble kjent.

RETTSSAK: Peter Madsen ble dømt til livstid i fengsel for drapet på den svenske journalisten Kim Wall. Dette er saken. Video: NTB Scanpix/NTB Scanpix Danmark/Frida Andersen Vis mer
Publisert

Forrige helg ble det kjent at Peter Madsen (49) hadde giftet seg i fengsel. Giftermålet fant sted 19. desember i Herstedvester Fængsel i Albertslund, der Madsen soner sin livstidsdom.

Han er dømt for å ha mishandlet og drept journalisten Kim Wall i august 2017. Wall ble meldt savnet etter å ha reist med Madsen i en ubåt, og ble seinere funnet partert.

Under rettssaken nektet Madsen for drapet, men anket likevel ikke skyldspørsmålet.

Pågrepet av russiske myndigheter

Madsens utkårede er russiske Jenny Curpen (39). Curpen er opprinnelig fra Moskva, men bor nå i den finske byen Salo, der hun fikk innvilget politisk asyl, etter å ha forlatt hjemlandet i 2012.

I et intervju med BBC forteller den nygifte 39-åringen at hun jobbet som journalist for Grani.nu - en nettavis for den russiske opposisjonen - da hun bodde i Russland.

MADSENS KONE: Jenny Curpen fotografert sammen med aktivist Alexey Devatkin i Kiev i 2012. Foto: AFP / NTB Scanpix
MADSENS KONE: Jenny Curpen fotografert sammen med aktivist Alexey Devatkin i Kiev i 2012. Foto: AFP / NTB Scanpix Vis mer

Nettavisa skal være forbudt av myndighetene, og Curpen skal ha blitt pågrepet i 2012, etter å ha deltatt på en demonstrasjon organisert av Det nasjonalbolsjevikiske partiet, ledet av Eduard Limonov.

Limonov har blitt omtalt som president Vladimir Putins «verste mareritt», og partiet har blitt forbudt i Russland. Curpen skal ha blitt arrestert sammen med Alexei Deviatkin, som hun nå bor med i Finland.

Slik møttes de

Curpen beskriver seg selv først og fremst som kunstner. For to år siden startet hun kunstprosjektet «This is not the Peter we knew» som skulle handle om omgivelsenes reaksjoner etter drapet på Kim Wall.

Høsten 2018 tok hun personlig kontakt med Peter Madsen. Hun følte at hun trengte å samarbeide med den dømte drapsmannen personlig for å komme i mål med prosjektet, forteller hun den britiske kringkasteren.

Dagbladet var i kontakt med 39-åringen søndag kveld. Hun bekreftet ekteskapet, men ønsket ikke å gi en ytterligere kommentar, utover en uttalelse publisert på Facebook.

Der hevdet hun å ha mottatt hets etter at giftermålet ble kjent.

- I løpet av de 15 siste timene har jeg mottatt tusenvis av rare, dumme, absurde eller aggressive kommentarer, meldinger og trusler av fysisk karakter fra såkalte normale, lovlydige personer, skriver hun og hevder at det også dreier seg om drapstrusler mot både henne og ektemannen.

Til BBC understreker hun at ekteskapet er genuint, og ikke motivert av det såkalte kunstprosjektet.

Forsvarer Madsen

Videre skrev hun på Facebook at privatlivet hennes ikke angår andre, og at hun derfor ikke kommer til unnskylde seg.

- Jeg elsker og respekterer ektemannen min. Jeg er stolt av ham og 49 år av hans liv, bortsett fra den ene dagen som for alltid vil stå igjen som en tragedie. Ektemannen min begikk en grusom forbrytelse, og ble straffet for det.

Curpen kommer med en beskrivelse av Madsen som strider med hvordan den drapsdømte mannen ble framstilt i retten.

- Jeg må med dyp sorg erkjenne at samfunnet utenfor fengselsmurene er mye grusommere og potensielt mer farlig for seg selv, enn helten i dagens beskjedne feiring.

Flere kvinner

Siden Madsen ble fengslet høsten 2017, har det en rekke ganger dukket opp historier om hans kontakt med kvinner i fengslet. I oktober 2018 sto en kvinne fram som en av fire kvinner som besøkte Madsen jevnlig i fengselet.

I august samme år ble det kjent at Madsen hadde innledet et forhold til en fengselsbetjent i Storstrøm Fængsel, hvor han sonet før han ble overført til Herstedvester Fængsel som følge av et overfall.

I august 2019 sto også 18 år gamle Cammila fram og fortalte at hun har vært brevvenn med Madsen i over to år.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer