Dette er politiets fire teorier

Hun ble mest sannsynlig drept, men politiet har også andre teorier om hva som kan ha skjedd med Anne-Elisabeth Hagen. Dette er politiets fire viktigste hypoteser.

239 DAGER: Etterforskningen var totalt skjermet fra offentligheten den ble satt i gang. Nå går etterforskningsleder Tommy Brøske ut med politiets tre viktigste hypoteser om hva som kan ha skjedd med Anne-Elisabeth Hagen. Foto: Christian Roth Christensen / Dagbladet
239 DAGER: Etterforskningen var totalt skjermet fra offentligheten den ble satt i gang. Nå går etterforskningsleder Tommy Brøske ut med politiets tre viktigste hypoteser om hva som kan ha skjedd med Anne-Elisabeth Hagen. Foto: Christian Roth Christensen / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert
Annonse

LILLESTRØM / OSLO (Dagbladet): Helt siden saken om forsvunne Anne-Elisabeth Hagen (69) ble kjent for offentligheten 9. januar i år, har politiet sagt at de har etterforsket saken som en bortføring, hvor motivet skal ha vært å få utbetalt ni millioner euro - rundt 87 millioner kroner - i løsepenger.

Onsdag gjorde politiet en offentlig helomvending i saken. De tror ikke lenger at Hagen ble bortført med økonomisk vinning som motiv. Nå har politiet som hovedhypotese at bortføringen var «fingert» for å skjule et drap.

Men det er ikke den eneste teorien politiet har.

NY HOVEDTEORI: Politiet har endret hovedteori i saken om Anne-Elisabeth Hagen. Tommy Brøske orienterte onsdag 26. juni om at de ser på det som svært sannsynlig at Hagen er død. Video: Kristoffer Løkås / Dagbladet TV. Vis mer

Fire hypoteser

Overfor Dagbladet forteller politiinspektør og etterforskningsleder Tommy Brøske i Øst politidistrikt at politiet til sammen har fire hypoteser om hva som kan ha skjedd med Hagen, som skal ha blitt bortført fra sitt hjem i Lørenskog 31. oktober i fjor.

1) Alvorlig kriminell handling.

Politiet har ikke utelukket at Hagen ble bortført med økonomisk vinning som motiv, selv om de anser det som «mest sannsynlig at hun er drept», ifølge Brøske.

Det er «atypiske trekk ved en tradisjonell bortføring» som politiet mener de ikke ser i forsvinningssaken, og det er derfor politiet har gått bort fra teorien om kidnapping mot løsepenger.

- For å nevne noe har det vært påfallende stille fra en antatt motpart, og det er valgt en kommunikasjonsform som er lite egnet for en forhandling. I hvert fall i en tradisjonell bortføringssak er en forhandling noe man nærmest må påregne, sa Brøske til Dagbladet onsdag.

NY HOVEDTEORI: Politiet har endret hovedteori i saken om Anne-Elisabeth Hagen. Tommy Brøske orienterte onsdag 26. juni om at de ser på det som svært sannsynlig at Hagen er død. Video: Kristoffer Løkås / Dagbladet TV. Vis mer

2) Frivillig forsvinning.

Hvorvidt Anne-Elisabeth Hagen frivillig har forsvunnet, er også en teori politiet etterforsker, bekrefter etterforskningsleder Brøske.

I forsvinningssaker undersøker alltid politiet hvorvidt den forsvunne har reist vekk av egen fri vilje. Slike tilfeller hører ikke til sjeldenhetene, og derfor er det én av politiets teorier.

Personer som forsvinner frivillig, dukker derimot ofte opp igjen etter en kortere periode. Politiet har tidligere sagt at 69-åringen kan ha ønsket å forsvinne, men har avvist å spekulere i mulige årsaker til dette.

3) En ulykke.

Politiet har over lengre tid sagt at sannsynligheten for at Hagen lever, er liten.

Allerede i februar i år gikk politiet ut og sa at de tvilte på at Hagen var i live. De kan ikke utelukke at et eventuelt dødsfall er resultatet av en ulykke.

Hvor denne ulykken kan ha skjedd, har politiet ikke klart å finne noe svar på. Ut ifra den samlede bevismengden i saken anser politiet det for lite sannsynlig at en ulykke skal være årsaken til at hun er borte.

4) Selvmord.

Dagbladet er kjent med at politiet også har en fjerde hypotese, som skal gå ut på at Hagen selv har valgt å avslutte sitt eget liv. Politiet skal imidlertid ikke ha funnet noen holdepunkter som støtter denne hypotesen.

UENIG: Hagen-familiens advokat, Svein Holden, er uenig med politiets formulering om den nye teorien i Hagen-forsvinningen. Video: Elias Zahl-Pettersen. Reporter: Trym Mogen Vis mer

Uenig med politiet

Hagen-familiens bistandsadvokat, Svein Holden, opplyser til Dagbladet torsdag ettermiddag at han ikke har noen kommentarer til saken.

Like etter politiets pressekonferanse onsdag svarte han imidlertid utfyllende på spørsmål.

Han sa da at han ikke ønsket å bidra med spekulasjoner om hva som kan ha skjedd med Anne-Elisabeth Hagen. På spørsmål om de har noe håp om hun fortsatt kan være i live, svarte han:

- En må stille seg i familiens situasjon. De er fornuftige mennesker og ser muligheten for at dette kan ha endt i et drap. Samtidig er det et familiemedlem de vil ha tilbake i live, sa han.

Videre fortalte Holden at han var uenig med politiets uttalte hovedhypotese, og mener det fremdeles dreier seg om en bortføring, som kan ha gått galt.

VANSKELIG: Hagen-familiens advokat, Svein Holden, møtte pressen etter at politiet i dag sa at Anne-Elisabeth Hagen trolig er drept. - En vanskelig beskjed å få, sier advokaten. Video: Elias Kr- Zahl-Pettersen Vis mer

Trusselbrevet

Da ektemannen til Anne-Elisabeth Hagen, Tom, kom hjem fra jobb 31. oktober, var kona borte.

Det ektemannen fant, var et flere A4-sider langt trusselbrev. I brevet, som skal ha vært maskinskrevet på gebrokkent norsk, ble det også framsatt et løsepengekrav. De angivelige kidnapperne skal ha krevd ni millioner euro, utbetalt i kryptovalutaen Monero, for å løslate Anne-Elisabeth Hagen uskadd.

Brevet advarte også Tom Hagen mot å gå til politiet, men det gjorde han samme dag som kona forsvant.

- Vi mener nå å ha gode holdepunkter for å vite hvor papiret er produsert. Vi mener også at vi har gode holdepunkter for å vite hvor papiret er solgt, sa etterforskningsleder Brøske onsdag.

Overfor Dagbladet forteller han at politiet nå har kontroll på både antall land og hvor mange steder som selger papiret som trusselbrevet ble skrevet på.

- Vi har et tall, sier Brøske nå.

Hemmelig etterforskning

Siden Hagen forsvant fra sitt hjem i Sloraveien i Lørenskog 31. oktober i fjor og fram til 9. januar i år, etterforsket politiet saken i all hemmelighet.

Det politiet fryktet var at de angivelige kidnapperne hadde holdt oppsyn med ekteparet Hagen forut for den angivelige bortføringen, og i tida etterpå.

Derfor måtte politiet etterforske saken blant annet ved hjelp av sivile politispanere og bruke falske kjennemerker på biler.

Det var først dagen etter at saken ble kjent for offentligheten at politiet hadde mulighet til å gjennomføre hundesøk på eiendommen og i området rundt huset.

Siden da har politiet gjennomført en rekke åpenlyse undersøkelser i, på eller i området rundt eiendommen.

De har brukt en 3D-skanner på tomta, de har brukt svenske likhunder til å søke i et vann like ved eiendommen, de har sendt dykkere i Langvannet og de har gått manngard etter spor.

Men Norges største krimgåte forblir inntil videre uløst.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer