Dette er politiets nye bevis

Politiet har undersøkt DNA hos en rekke familiemedlemmer av mannen som er siktet for drapet på Birgitte Tengs. Så dukket et uventet svar opp.

DRAPSSIKTET: Mannen i 50-åra er siktet for drapet på Birgitte Tengs. Foto: Privat
DRAPSSIKTET: Mannen i 50-åra er siktet for drapet på Birgitte Tengs. Foto: Privat Vis mer
Publisert

Det skulle ta over 20 år, men i 2019 fikk politiet i Stavanger til slutt treff. Funn gjort under etterforskningen av drapet på Birgitte Tengs hadde gjennomgått nye DNA-analyser ved Universitetet i Innsbruck i Østerrike. Nå kom svaret politiet hadde ventet på.

Materialet som var analysert, stammet fra funn gjort på strømpebuksa Tengs hadde på seg da hun ble drept. To år seinere, den 1. september i år, pågrep politiet en mann i 50-åra og siktet ham drapet i 1995.

Veien dit har vært lang. I to år har politiet jobbet møysommelig med å korte ned lista med potensielle kandidater. Siden y-kromosomet arves tilnærmet uforandret fra far til sønn, har DNA-undersøkelser av farslinjen til siktede stått sentralt.

Nettopp nedarvingen av kromosomet har vært noe av politiets hodebry i jakten på riktig gjerningsmann.

Utelukker «alle» andre

For få dager siden kom imidlertid et uventet treff og gjennombrudd, som etter alt å dømme vil bli helt avgjørende i etterforskningen.

Ifølge Dagbladets opplysninger har politiet etter de siste analyseresultatene snevret antallet menn som DNA-sporet kan stamme fra kraftig ned. Så kraftig at det nå ikke lenger skal være tvil om hvem funnet tilhører.

Y-kromosomprofilen hos menn består av totalt 25 genetiske markører. Dagbladet får imidlertid opplyst at det nå er funnet en sjelden mutasjon i y-kromosomet i DNA-funnet på strømpebuksa. En mutasjon som også finnes hos den siktede mannen i 50-åra.

Etter å ha tatt og undersøkt prøver fra en rekke slektninger av siktede, kom nylig resultatet: det er bare den siktede mannen av familiemedlemmene som har mutasjonen i sitt y-kromosom.

Det var VG som først omtalte de nye funnene.

BELASTENDE: Advokat for fetteren til Birgitte Tengs, Arvid Sjødin forteller om hvordan livet til hans klient har vært etter saken. Video: Carina Johansen. Reporter: Ralf Lofstad. Vis mer

Tre måneders varetekt

Funnet av mutasjonen vil etter alt å dømme være hovedgrunnlaget for at politiet nå ber om 12 ukers videre varetektsfengsling med hjemmel i straffeprosesslovens paragraf 172 a. Det betyr at politiet nå mener bevisene i særlig grad styrker mistanken mot mannen.

Torsdag gjennomføres det foreløpig tredje fengslingsmøtet for mannen i 50-åra. Der vil han ikke være til stedet selv.

Onsdag gikk politiadvokat Fredrik Soma ut med at nettopp DNA-sporet vil bli sentralt når politiet nå ber om videre varetekt.

- Av respekt for prosessen ønsker ikke politiet å gå inn i detaljene omkring begjæringen før denne er behandlet av retten. Vi kan imidlertid opplyse at begrunnelsen for begjæringen er nært knyttet til DNA-undersøkelsene i saken, sa Soma onsdag.

NYE BEVIS: Bjørn Olav Jahr, journalist og forfatter, sier det er en glede at fetteren er ute av saken. Reporter: Agusta Magnusdottir. Vis mer

- Fortvilet

Den drapssiktede mannens forsvarer, advokat Stian Kristensen, har ingen kommentar til Dagbladets opplysninger om de nye funnene. Onsdag kveld sa han imidlertid at hans klient er sjokkert over politiets siste funn.

- Han ble presentert for de nye DNA-undersøkelsene i et avhør i dag. Han er fortvilet og nekter fremdeles straffskyld. Han forstår fremdeles ikke at han knyttes til disse drapene, sa Kristensen da.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer