Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Mor mistenkt for drap og drapsforsøk i Tromsø

Dette er politiets sentrale spor

Ei barnevogn igjen på gangveien. Et par støvler i vannkanten. Politiet gjør nå intense undersøkelser på hvordan de tre små jentene havnet i vannet.

TROMSØ: Ei jente på seks, ei jente på fire, ei jente på ett og et halvt år og deres mor i 20-åra ble alle dratt opp fra vannet av en politibetjent som kastet seg uti. Video: Christian Wehus. Reporter: Trym Mogen Vis mer

TROMSØ (Dagbladet): Svart som natta, iskaldt vann i nærheten av frysepunktet, sur vind som pisket inn fra sjøen og kraftig snøstorm.

Det var forholdene da fire livløse mennesker ble oppdaget i vannet ved et boligstrøk i Tromsø mandag ettermiddag.

I SORG: Saken, der den døde mora etterforskes for drap og drapsforsøk, omtales som et sjokk og lyn fra klar himmel. Politiet etterforsker nå for fullt hvordan ei jente på seks år døde, og to yngre søstre på ett og et halvt og fire er livstruende skadd. Foto: Daniel Lilleeng / Dagbladet
I SORG: Saken, der den døde mora etterforskes for drap og drapsforsøk, omtales som et sjokk og lyn fra klar himmel. Politiet etterforsker nå for fullt hvordan ei jente på seks år døde, og to yngre søstre på ett og et halvt og fire er livstruende skadd. Foto: Daniel Lilleeng / Dagbladet Vis mer

Ei jente på seks, ei jente på fire, ei jente på ett og et halvt år og deres mor i 20-åra ble alle dratt opp fra vannet av en politibetjent som kastet seg uti.

VENN AV FAMILIEN: Achmad Idris har vært kontakt med faren til de tre jentene i Tromsø. Video: Christian Wehus. Reporter: Trym Mogen Vis mer

Mistenkt for drap

Livet til jenta på seks år og mora i 20-åra sto ikke til å redde, og de to ble erklært døde mandag kveld. Mora er nå mistenkt for å ha drept sin eldste datter og for drapsforsøk på de to minste døtrene, som behandles for livstruende skader på Rikshospitalet.

ETTERLYSER VITNER: Politiadvokat Gøril Lund og politistasjonssjef Anita Hermandsen etterlyser flere vitner etter funnet mandag. Foto: Daniel Lilleeng / Dagbladet
ETTERLYSER VITNER: Politiadvokat Gøril Lund og politistasjonssjef Anita Hermandsen etterlyser flere vitner etter funnet mandag. Foto: Daniel Lilleeng / Dagbladet Vis mer

Hva gjorde at de fire havnet i det iskalde vannet og hva kan ha skjedd i forkant?

Det er spørsmålene politiet nå stiller seg i den tragiske drapsetterforskningen.

Sentrale spor

Et av de mest sentrale sporene i saken er ei barnevogn som sto hensatt langs en gangvei omkring 50 meter fra vannkanten.

KOM OVER FORLATT BARNEVOGN: Forbipasserende kom mandag over denne forlatte barnevogna, med flere par støvler ved siden av. Foto: Jonas Høylo Fundingsrud
KOM OVER FORLATT BARNEVOGN: Forbipasserende kom mandag over denne forlatte barnevogna, med flere par støvler ved siden av. Foto: Jonas Høylo Fundingsrud Vis mer

Forbipasserende oppdaget plutselig barnevogna og så deretter spor ned til vannet, som til slutt ledet politiet til de fire livløse menneskene.

I vannkanten sto det også igjen støvler, mens de fire personene lå åtte-ti meter ut i det langgrunne vannet.

ETTERFORSKES: Ei jente, født i 2012, og en kvinne i 20-åra er bekreftet omkomne etter at de ble funnet i sjøen i Tromsø mandag kveld. To små jenter, begge under ti år, er betegnet som kritisk skadd og ble sendt til Rikshospitalet. Foto: Christan Wehus. Vis mer

- Politiet er fortsatt i en tidlig fase. En av hypotesene er at mor har påført døden for det ene barnet og den kritiske tilstanden for de øvrige, sier politiadvokat Gøril Lund.

I SORG: Den avdøde seksåringen var elev ved Borgtun barneskole. Det ble flagget på halv stang på skolen tirsdag. Barnas far har fått oppnevnt Foto: Daniel Lilleeng / Dagbladet
I SORG: Den avdøde seksåringen var elev ved Borgtun barneskole. Det ble flagget på halv stang på skolen tirsdag. Barnas far har fått oppnevnt Foto: Daniel Lilleeng / Dagbladet Vis mer

Teorier

Politiet vil ikke si noe om hva de vet om hva som har skjedd i tida fram til hendelsen, og åpner fortsatt for at det kan være snakk om en ulykke.

- Vi kan ikke låse oss til én teori, sier politistasjonssjef Anita Hermandsen.

Familien er opprinnelig fra Sudan, og har bodd få år i Norge. Barnas far ble avhørt mandag kveld og har status som vitne.

På sykehus med døtrene

LETEAKSJON: Funnet førte til en større leteaksjon mandag ettermiddag og kveld. Foto: Rune Stoltz Bertinussen / NTB scanpix
LETEAKSJON: Funnet førte til en større leteaksjon mandag ettermiddag og kveld. Foto: Rune Stoltz Bertinussen / NTB scanpix Vis mer

Han kom til Norge i mai 2015, og flyttet til Tromsø i 2016. Året etter kom familien gjennom såkalt familiegjenforening. Faren fikk seg fast jobb i Tromsø og har hatt den siden.

Mora var en del av introduksjonsprogrammet og dermed voksenopplæringa i kommunens flyktningtjeneste. Barna gikk på skole og i barnehage.

Politiet sier de ikke har noen grunn til å tro at faren er involvert. Han får oppfølging fra Tromsø kommunes kriseteam og var tirsdag ettermiddag på Rikshospitalet med sine to yngste døtre.

- Dette er en forferdelig tragisk sak. Utover det har jeg ikke ytterligere kommentarer før jeg har snakket med faren til barna, sier familiens bistandsadvokat Erik Ringberg til Dagbladet.

De skal ikke ha andre familiemedlemmer i Norge.

Flere vitner

Politiet etterforsker saken bredt og hadde tirsdag avhørt rundt ti vitner. Det dreide seg både om forbipasserende på Kvaløyveien og personer som kjente til familien på fem.

- Det er vitner som er forbipasserende og vitner som har kjennskap til familien, sier Hermandsen.

På spørsmål fra Dagbladet om politiet har en formening om hvor lenge de lå i vannet, svarer Hermandsen:

- Ja, men vi ønsker ikke å si det konkret for å ikke påvirke vitner.

Legenes kamp

Politiet kjenner ennå ikke til dødsårsaken for mora og den eldste dattera. Leger ved Universitetssykehuset fortalte i går ettermiddag om kampen med å redde forsøke å redde livene til de fire.

- Pasientene var svært kalde og kritisk skadd da de kom inn til oss. Det var ikke noen blodsirkulasjon eller noe hjerte som fungerte tilfredsstillende, sier avdelingsoverlege og hjertekirurg Knut Kjørstad ved Universitetssykehuset Nord-Norge i Tromsø (UNN) til NTB.

Marianne Nordhov, avdelingsoverlege og barnelege ved UNN, sier at yngre barn har større sjanse for å overleve når de havner i kaldt vann enn eldre barn og voksne, men vet ikke om det kan ha vært utslagsgivende i saken.

Politihelten

Politistasjonssjef Anita Hermandsen hyller samtidig politibetjenten som kastet seg i vannet for å hente ut de fire.

- Den personen har gjort en fenomenal innsats ved å gå i vannet. Det var åtte-ti meter fra land. Det å ta fire livløse personer opp fra vannet er en tøff påkjenning, sier hun til Dagbladet.

Politiet vil ikke svare på spørsmål om dødsårsaken kan være drukning, eller om noen av jentene hadde andre skader som kan ha blitt påført dem før de havnet i vannet.

En kvinne som Nordlys har snakket med, opplyser at hun observerte den forlatte barnevogna, som politiet har knyttet til hendelsen, på stedet ved 16.30-tida mandag. Politiet etterlyser i tillegg flere vitner til hendelsen.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media