Tysk kvinne funnet død i Tvedestrand

Dette er politiets teorier

Ksenja Bajkalov (22) funnet i den sørlandske skjærgården.

FUNNET: Ksenja Bajkalov (22) forsvant sporløst fra en øy i Tyskland i oktober 2020. I mars 2021 fant norsk politi levningene hennes på Sørlandet. Foto: Tysk politi Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Norsk og tysk politi har mellom seg flere teorier om hva som kan ha skjedd med Ksenja Bajkalov (22). Den tyske kvinnen ble 27. mars funnet i fjæra i skjærgården utenfor Tvedestrand i Agder, og ble onsdag identifisert gjennom DNA-match med arvemateriale sendt fra Tyskland.

Bajkalov ble meldt savnet i begynnelsen av oktober, og saken er mye omtalt i Tyskland.

Jobbet én dag

22-åringen kommer fra byen Hachenburg i delstaten Rheinland-Pfalz, men flyttet i fjor høst til turistøya Sylt utenfor vestkysten av Schleswig/Sønderjylland for å jobbe på luksushotellet Arosa.

FUNNET PÅ HOLME: Liket av Bajkalov ble funnet på en holme utenfor Tvedestrand 27. mars. Foto: Torjus Sundsdal / Redningsselskapet
FUNNET PÅ HOLME: Liket av Bajkalov ble funnet på en holme utenfor Tvedestrand 27. mars. Foto: Torjus Sundsdal / Redningsselskapet Vis mer

Hotellkarrieren ble kort; etter bare én dags arbeid forsvant hun sporløst 2. oktober. Hun ble sist sett i 11-tida i ansatt-leiligheten der hun bodde, og hadde ikke med seg stort annet enn det hun hadde på seg.

- Bare boblekåpa hennes mangler, uttalte familievennen Max til storavisa Bild kort tid etter forsvinningen.

Tysk politi har gått bredt ut og etterlyst 22-åringen, etter hvert også i Danmark, ettersom byen List, hvor hotellet ligger, har ferjeforbindelse til danske Rømø.

- Vi er desperate. Hvem vet hvor søsteren min er? uttaler Tina Bajkalov (30) i Bild-artikkelen.

DNA-match

Så gikk det altså et halvt år før liket av en ukjent kvinne ble funnet av en turgåer på en holme utenfor Tvedestrand. Levningene lå delvis på land, delvis i sjøen.

Funnet samsvarte ikke med noen savnet-sak i Norge. Ifølge NRK mottok de for noen dager siden et tips som ledet til at politiet koblet likfunnet med den tyske saken. Og etter en DNA-analyse er det altså fastslått at Bajkalov er den avdøde kvinnen.

Det er politiet i Flensburg rett sør for danskegrensa som etterforsker saken på tysk side. De har ikke noen formening om hvordan liket av Bajkalov har endt opp på kysten av Sørlandet, men anser det som usannsynlig at noe kriminelt har tilstøtt 22-åringen.

BUKSER: Den døde kvinnen hadde på seg disse buksene da hun ble funnet. Foto: Politiet
BUKSER: Den døde kvinnen hadde på seg disse buksene da hun ble funnet. Foto: Politiet Vis mer

- Vi avventer de norske rettsmedisinske undersøkelsene. Men etterforskningen vår i fjor gjorde oss 99 prosent sikre på at det ikke dreier seg om en kriminell voldshandling, sier talskvinne Sandra Otte til Dagbladet.

I etterlysningen Flensburg-politiet sendte ut 8. oktober, gjorde de oppmerksom på at 22-åringen «trenger legehjelp».

Var stylist

Familien driver en frisør- og massasjevirksomhet i Hachenburg. I intervjuet med Bild forteller Tina Bajkalov at søsteren jobbet som stylist før hun fikk hotelljobben.

LUKSUSHOTELL: Bajkalov rakk å jobbe én dag på luksushotellet Arosa før hun forsvant. Foto: Hotel Arosa
LUKSUSHOTELL: Bajkalov rakk å jobbe én dag på luksushotellet Arosa før hun forsvant. Foto: Hotel Arosa Vis mer

- På hotellet hadde hun begynt å glede seg over sine nye oppgaver, sier søsteren.

Storesøsteren opplyser videre at Ksenja ikke hadde klare framtidsvisjoner, men «levde under ordnede forhold».

Dagbladet har vært i kontakt med familien etter identifiseringen av Bajkalov. De meddeler, via en ansatt i bedriften, at de ønsker ikke å kommentere saken.

Uklar dødsårsak

På norsk side er det Holt lensmannsdistrikt som har ansvaret med å nøste opp i hva som har skjedd med Bajkalov. Etterforskningsleder Steffen Wam Schneider opplyser at en foreløpig rapport etter den rettsmedisinske undersøkelsen nå foreligger.

MULIG FORKLARING: Kartet viser hvordan havstrømmene Nordsjøen og Skagerrak kan frakte gjenstander fra Sylt til sørlandskysten. Kart: Lars-Johan Naustvoll / Havforskningsinstituttet
MULIG FORKLARING: Kartet viser hvordan havstrømmene Nordsjøen og Skagerrak kan frakte gjenstander fra Sylt til sørlandskysten. Kart: Lars-Johan Naustvoll / Havforskningsinstituttet Vis mer

- Den foreløpige rapporten konkluderer med at dødsårsaken ikke kan påvises, sier Schneider til Dagbladet.

Nå avventer politiet den endelige rapporten. Men sjansen er stor for at etterforskerne aldri kommer til bunns i hvordan Bajkalov døde. Liket bærer preg av å ha ligget lenge i vannet.

Norsk politi har imidlertid en klar teori om hvordan den døde kvinnen har endt opp i skjærgården utenfor Tvedestrand.

- Vi har konferert med Havforskningsinstituttet. Hvis utgangspunktet er List, er det svært sannsynlig at havstrømmen og vinden har brakt henne til våre farvann, sier etterforskningslederen.

Har skjedd før

Det er ikke helt uvanlig at døde personer blir fraktet lange avstander til sjøs. Den prisbelønte Dagblad-artikkelen «Våtdraktmysteriet» dokumenterte hvordan en levninger funnet på norskekysten i 2015 stammer fra en syrisk migrant som prøvde å ta seg over Den engelske kanal fra Frankrike, men omkom i forsøket. Et dødt barn i redningsvest funnet på Karmøy på nyåret i år stammer trolig fra et forlis i Den engelske kanal i oktober i fjor.

Etterforskningsleder Schneider opplyser at norsk politi nå gjør «kompletterende undersøkelser» - de gjennomfører blant annet toksikogiske analyser.

Talskvinne Otte i Flensburg-politiet opplyser at liket av 22-åringen vil bli sendt hjem til Tyskland når de norske undersøkelsene er ferdigstilt.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer