LA SEG FLAT: Audun Lysbakken har beklaget at han ga penger til sine egne. Foto: Erling Hægeland, Dagbladet
LA SEG FLAT: Audun Lysbakken har beklaget at han ga penger til sine egne. Foto: Erling Hægeland, DagbladetVis mer

- Dette er politisk korrupsjon

Transparency International i Norge kaller Audun Lysbakkens håndtering av den såkalte selvforsvarssaken for politisk korrupsjon.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

For tre uker siden avslørte Dagbladet at Barne-, likestillings-, og inkluderingsminister Audun Lysbakken (SV) bevilget 154 000 kroner til en organisasjon i regi av Sosialistisk Ungdom (SU).

Etter at Stortingets kontroll- og konstitusjonskomité tok tak i saken, har Lysbakken beklaget og innrømmet feil. Det var ikke nok for komiteen, som har avkrevd Lysbakken å redegjøre for all pengebruk i departementet.

- Dette er politisk korrupsjon. Hele denne prosessen burde ha vært åpen. Jeg har inntrykk av at Lysbakken har tatt selvkritikk, men det endrer ikke sakens karakter. Det er viktig at han har lagt seg flat, men spørsmålet er hvilke grep han tar videre, sier Guro Slettemark, generalsekretær i Transparency International i Norge, en organisasjon som arbeider mot alle former for korrupsjon.

Hun tar forbeholdt om at hun kun kjenner saken gjennom mediene.

Lysbakken har innrømmet at det var feil å bevilge penger til en organisasjon som på søkertidspunktet var en undergruppe av Sosialistisk Ungdom. Han sier til NRK at det er «ganske spesielt» å blande begrepet korrupsjon inn i denne saken.

- URENT TRAV: Guro Slettemark, generalsekretær i Transparency International i Norge, er kritsk til Lysbakkens håndtering av selvforsvarssaken. Foto: Knut Falch / SCANPIX
- URENT TRAV: Guro Slettemark, generalsekretær i Transparency International i Norge, er kritsk til Lysbakkens håndtering av selvforsvarssaken. Foto: Knut Falch / SCANPIX Vis mer

- Denne bevilgningen har bare handlet om å forebygge seksuell trakassering og ingenting annet, sier barne- og familieminister Audun Lysbakken (SV) i en skriftlig kommentar til NRK.

Slettemark peker imidlertid på at regelverket Lysbakken har vedgått å ikke ha fulgt, nettopp er der for å hindre korrupsjon og fordelaktig behandling.

- Hadde han fulgt disse reglene, hadde det vært en åpen og fair prosess. I stedet er dette urent trav. Og det er ekstra alvorlig at det er en statsråd som står ansvarlig, sier hun.

- Medieomtalen har vist at flere organisasjoner kunne ha vært aktuelle mottakere av disse midlene, og det burde de ha fått sjansen til å søke om. Det har jeg beklaget, sier Lysbakken i en e-post til NRK.

(NTB)