Putin-video

- Dette er pre-rike Putin

Filmen inneholder blant annet en ung Vladimir Putin i joggedress som spiller bordtennis med en ordfører i baris.

UNIKE OPPTAK: Russlands president Vladimir Putin styrer både sitt eget land og sitt eget image. Nå vekker video-opptak av Putin på besøk i Finland på 90-tallet oppsikt. Foto: YLE
UNIKE OPPTAK: Russlands president Vladimir Putin styrer både sitt eget land og sitt eget image. Nå vekker video-opptak av Putin på besøk i Finland på 90-tallet oppsikt. Foto: YLE Vis mer
Publisert

Den finske allmennkringkasteren Yle har sluppet klipp av den russiske presidenten Vladimir Putins besøk i Finland tilbake på tidlig 90-tallet.

Yle skriver at videoen er «langt fra det macho, diktatoriske bildet Putin siden har laget seg».

- Dette er pre-rike Putin: Putin i en rar joggedress, med dårlig hårklipp, som gjør hverdagslige pappa-ting, sier Luke Harding, Russland-ekspert og tidligere Moskva-korrespondent for den britiske avisa The Guardian, til Yle.

Videoen skal ha blitt sendt til Yle fra en anonym kilde. Den skal ha blitt filmet 1. mai, som er en typisk dag for markering av starten på våren og sommeren i Europa - og det er nettopp det gjengen i videoen ser ut til å feire.

Ute ved villaen på øya Torsö i Raseborg, spiller gjengen som har samlet seg både dart og bordtennis, og drar ut på fisketur.

Besøket ble arrangert av finske bedriftsledere som hadde som mål å forbedre handelsforbindelsene med Russland, skriver Yle.

Munter Putin

Den da rundt 40 år gamle Putin, som på den tida var KGB-agent, kan ses i en fargerik, typisk 90-talls joggedress. Sveisen er også vesentlig lenger, og utstrålingen mer munter og ydmyk enn vi er vant til å se den russiske presidenten.

Putin er kjent for å ha kontroll på hva som fotograferes av han, og nøye filtrere ut bilder og videoer som ikke bygger oppunder hans autoritære image.

Gjennom de siste åra er det blant annet kommet ut bilder av han i bar overkropp på hesteryggen eller på fisketur, i judokamp, og at han isbader uten å foretrekke en mine.

Men i Finland så han ikke alltid ut til å vite at han ble filmet under besøket.

Russland-ekspert Harding sier til Yle at videoen også avslører hvor liten Putin er.

- Det er et fantastisk, fascinerende, originalt, overbevisende opptak, sier Harding.

Ved et bordtennisbord spiller Putin på lag med Anatoly Sobchak, som den gang var ordfører i St Petersburg. Han har tatt av seg på overkroppen i kampen mot sine to livvakter.

Putin var på denne tida blitt rådgiver for Sobchak.

- Virkelig uvanlig

Seinere drar gjengen ut på fisketur. Her skal Putin ha vært oppmerksom på at han ble filmet, og holdt seg med ryggen til kameraet, skriver The Guardian.

- Noe av det første de lærer deg på spionskolen er å unngå å bli fotografert. Spioner over hele verden er ganske tilbakeholdne, men spesielt KGB, så dette er virkelig, virkelig uvanlig, sier Harding til Yle.

Putins daværende kone, Lyudmila Aleksandrovna Ocheretnaya, kan ses sløye fangsten etter fisketuren - en gjedde. Deres to døtre, Maria og Katerina, dukker også opp i videoen.

Putin vervet seg til den russiske etterretningstjenesten som 23-åring, og tilbrakte blant annet fem år i Dresden i daværende Øst-Tyskland.

I 1991 sluttet han i KGB, men flere av hans venner fra denne perioden er fremdeles blant hans nærmeste rådgivere.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer