- Dette er prisen for et menneskeliv

Vasyl Slipak var solist i operaen i Paris. Så meldte han seg til frontlinja og ble drept av en snikskytter. I dag ble han hyllet av Ukrainas president i FN.

HYLLEST: Her hyller Ukranias president, Volodymyr Zelenskyj, operasangeren Vasyl Slipak. Slipak ble skutt av en snikskytter etter å ha vervet seg til frontlinjen. Video: un.org. Reporter: Elias Kr. Zahl-Pettersen, Dagbladet TV Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

Han var kjent som komiker og skuespiller før han i april sikret seg en overlegen seier i det ukrainske presidentvalget.

Men det var ikke mye humor å spore da Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj holdt sin tale til FNs generalforsamling i New York i dag.

Zelenskyj har den siste tida vært på alles lepper på grunn av en telefonsamtale han hadde med USAs president Donald Trump i sommer.

Viste kule

Trump anklages for å ha holdt tilbake 3,6 milliarder kroner i bistandsmidler til Ukraina for å presse Zelenskyj til å etterforske sønnen til Joe Biden, favoritt til å bli demokratenes presidentkandidat ved valget neste år.

Utskriften fra samtalene ble publisert i dag, til kraftige reaksjoner. Trump og Zelenskyj skal etter planen treffe hverandre på gangen under FN-toppmøtet onsdag kveld.

RIKSRETT: 25. juli i år hadde Donald Trump en etter sigende helt spesiell telefonsamtale. Det kan være den utløsende årsaken til at presidenten blir stilt for riksrett. Reporter: Emilie Rydning / Dagbladet Vis mer

Men da Zelenskyj fikk sin taletid på verdens viktigste diplomatiske scene, nevnte han ikke den pågående krisa, som potensielt kan få stilt Trump for riksrett, med ett ord.

I stedet tok han opp den femårige væpnede konflikten mellom prorussiske separatister og ukrainske regjeringsstyrker, som har pågåtått i østlige Ukraina siden 2014.

Og presidenten brukte et sterkt virkemiddel da han tok en patron i hånda på scenen foran verdenslederne.

- Denne er på 12,7 millimeter, som ikke bare gjorde slutt på karrieren hans, mens også livet hans, sa Zelenskyj fra scenen.

Drept av snikskytter

Han snakket om den dramatiske historien til Vasyl Slipak. Han var en svært respektert solist på operaen i Paris. I over 20 år jobbet Slipak på Paris-operaen, og han mottok en rekke priser for sine roller.

Men i 2014 gjorde han et drastisk valg. I stedet for å fortsette sin suksessfulle operakarriere, reiste Slipak hjem til Ukraina for å slåss i frontlinjene mot de prorussiske separatistene.

DREPT: Den ukrainske operasangeren Vasyl Slipak. Foto: Wikimedia Commons
DREPT: Den ukrainske operasangeren Vasyl Slipak. Foto: Wikimedia Commons Vis mer

29. juni 2016 ble han drept av en prorussisk snikskytter øst i Ukraina i nærheten av Luhansk, der det gjennom borgerkrigen har vært voldsomme kamper.

Kula president Zelenskyj viste fram var tilsvarende den Slipak ble drept av.

- Den koster ti dollar. Dette er prisen for et menneskeliv på vår planet, sier presidenten.

Sterk tale

- Det er tusener av slike historier. Det er millioner av slike kuler. Velkommen til det 21. århundre, et årtusen for muligheter, men også der det er mulig å bli drept i stedet for å bli hørt, sa presidenten i den sterke talen foran verdenslederne.

Presidenten tegnet opp et bilde der ukrainske borgere blir drept mens de beskytter landets suverenitet.

ARREST: Ukraina har tatt kontroll over et russisk skip. Nå er videoen av aksjonen frigitt. Video: Служба безпеки України Vis mer

- Det er mer enn 13 000 døde og 30 000 skadde, med over en halv million mennesker som har blitt tvunget fra å forlate sine hjem. Ingen av dere bør føle dere trygge så lenge Russland fører krig mot Ukraina midt i Europa. Tanken på at dette ikke vil ramme dere, er farlig, sier han.

Zelenskyj kom til makta i Ukraina med løfter om å få slutt på den fem år lange krigen med russiskstøttede separatister.

Separatistene, som har opprettet to selverklærte «folkerepublikker» øst i Ukraina, antas å få støtte fra Russland. Russland annekterte i 2014 Krim-halvøya fra Ukrina, en annektering som har blitt fordømt og kjent ulovlig fra verdenssamfunnet.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer